Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
10. oktober 2008

Den våde plet

Jørgen Stig Nørgård, København K

Når en sæbeboble brister efterlader den kun en våd plet. Det var den substans boblen bestod af ud over varm luft. Når vores bobleøkonomi brister, er der kun denne våde plet af reel økonomi tilbage, resten var abstrakt spekulation, der fik den til at syne af mere. Nu handler det så om at dele den våde plet. Heldigvis har den substans nok til at tilfredsstille danskernes basale behov. Rigeligt med mad (for meget). Rigeligt med tøj (til et par år uden nyindkøb). Rigeligt med boliger, osv. Det er primært en politisk opgave at sikre fordelingen af goderne og arbejdet, men det vil også kræve en anstændig vælgerskare. Der behøver ikke opstå menneskelig nød i den reelle økonomi. Og fuglene og det øvrige miljø vil juble højt i sky.

Politisk censur af vindersang

Carsten Agger, Solbjerg

Forfatteren Hans Kragh-Jacobsens sang "Det land der rummer alle jordens farver" må ikke spilles i radioen på Spil Dansk-dagen den 30. oktober.

Sangen vandt ellers DR's og KODA's Spil Dansk-konkurrence i foråret og skulle derfor spilles på dagen sammen med to andre vindere. Pludselig viser det sig imidlertid, at der ikke er 'plads' til Kragh-Jacobsens sang. Skulle det mon have noget at gøre med, at det er den eneste af de tre sange, der rummer en kritik af det fremmedhad, som i disse år breder sig ikke mindst under Dansk Folkepartis auspicier? En vinder er stadig en vinder. DR ændrer konkurrencens spilleregler med tilbagevirkende kraft for at tækkes regeringen, og det tjener bestemt ikke institutionen til ære.

Stop religiøse overgreb på børn

Vibeke Manniche, forkvinde for Kvinder for Frihed,

Der er en udbredt bekvemmelighedstolerance over for omsorgssvigt mod muslimske børn.

F.eks. ses der igennem fingre med at muslimske børn faster i ramadanen på trods af, at dette er et skadeligt overgreb mod børn i voksealderen. I anbefalingerne sætter Århus og København kommuner en skillelinje på 12 år, under hvilken man anbefaler at undgå faste, selv om der ingen begrundelse er for denne grænse. Børnene er ikke udvoksede, og mangler den anden vækstspurt. I Vollsmose ser man ifølge skoleleder Olav Rabølle Nielsen endda igennem fingre med mobning af muslimske børn, der ikke faster.

Asmaa Abdol Hamid erkender at være vidende om pædofilisager, hvor imamen har fastsat straf. Dette på trods af, at hun som socialrådgiver har en udvidet underretningspligt, som tilsyneladende tilsidesættes.

Endelig har tørklæder og tilhylning af umyndige piger mange skadelige virkninger, såvel sociale som helbredsmæssige, men også her er der kun få, som tør omtale dette som et overgreb.

Det er ubegribeligt, at man i sin iver for at udvise tolerance, ender med legitimere grove overgreb mod muslimske børn. Faste, tørklæder og tilhylning burde være forbudt for umyndige. Og alle sager om pædofili skal selvfølgelig underrettes til de sociale myndigheder samt politianmeldes - uanset hvilken religiøs baggrund gerningsmanden og offeret må have.

P2 kritik

Tom W. Petersen, Frederiksberg C

Det er da en aldeles præcis kritik, Julie Fabricius giver af P2 i læserbrevsspalten 9. oktober. Andre har ind imellem sagt noget lignende, desværre uden effekt.

Måske tror de i DR, at de ved at bruge den puttenuttede og 'hør hvad jeg føler lige nu'-tone, at de får det ungdommelige segment til at lytte til klassisk musik. Men det gør de selvfølgelig ikke. De giver alle kvalme.

Gør kritik som den, bl.a. Julie Fabricius kommer med, overhovedet indtryk i DR?

Henrik Skottes 'blackout'

Karsten Hansen, Tranekær

Henrik Skotte, som er politisk og økonomisk konsulent for Danmarks Vindmølleforening, mener, at det er noget værre pjat, at der skal betales erstatning til 'vindmølleramte'. Erklærede vindmøllemodstandere udtaler jo, at penge på bordet ikke virker. Kære Henrik Skotte, hvad vil du sige til, at man opfører tre gigantiske møller på 133 meter få hundrede meter fra dit hjem? Og derpå tilbyder dig en sølle erstatning på måske ca. 50.000 kr. (beløbet har været nævnt af vindmølleindustrien selv) efter en meget lang og opslidende retssag?

Mon ikke det er en af grundene til, at erstatningsideen ikke er særlig gangbar blandt de borgere, det går ud over? Henrik Skotte erklærer også, at alle tænkelige hensyn til borgerne og miljøet bliver taget inden møllerne opstilles. Det er noget af en tilsnigelse. Aktuelt har vi måbende kunne følge med i, at et samarbejde mellem akustikfirmaet Delta og Aalborg Universitet er blevet afbrudt. Et flerårigt samarbejde, der skulle afklare, om der er problemer med lavfrekvent støj fra de store møller. Mistanken går på, at den lavfrekvente støj er langt voldsommere end hidtil antaget. Professor fra Aalborg Universitet, Henrik Møller, begrunder sammenbruddet med, at de data Delta har leveret ikke var gode nok til at "lave et forsvarligt og videnskabeligt arbejde".

Er vi nu kommet dertil, at man i sin iver for at få opstillet mastodontmøllerne tilsidesætter videnskaben?

Så kan vi da for alvor tale om et 'energipolitisk blackout'.

Finanskrisen må ikke overskygge klimaet

Johannes Lebech (R), medlem af Europa-Parlamentets miljøudvalg

Selv om der er krise på finansmarkedet, må regeringen ikke opgive at forhandle en ambitiøs global klimaaftale på plads til næste år i København. Det vil uden tvivl kræve stor politisk vilje fra alle parter som økonomien ser ud lige nu, men der skal tænkes langsigtet når det kommer til klimaet. Den ansete britiske økonom Sir Nicholas Stern gjorde det allerede klart for to år siden, at jo længere vi venter med at bremse den globale opvarmning, jo dyrere bliver det. Han estimerede at prisen for at handle nu ligger på en pct. af det årlige globale GNP, mens prisen vil stige til fem pct. i fremtiden, hvis verden ikke går i gang med at reducere sine drivhusgasemissioner nu. Uanset hvor længe finanskrisen varer, må regeringen ikke tøve i forhold til klimaet.

Ufatteligt og forrykt

Ida West, København Ø

Jeg er helt målløs over at læse og høre om, at man vil flytte to udflytterbørnehaver fra Nørrebro til andre distrikter for at sikre pladsgarantien.

Problematikken er forståelig - de berørte familier på Vesterbro/Kgs. Enghave samt Amager står i en meget kedelig situation, hvor de ikke kan få institutionsplads. Det skal der naturligvis findes en løsning for, men at involvere endnu flere familier fra en anden bydel ved at tage deres børnehaver fra dem, er da helt forrykt. Der tegner sig et billede af, at Else Sommer og hendes Børne- og Ungdomsforvaltning ser på familier, som brikker i et økonomisk puslespil, man bare kan flytte rundt på efter behov.

Pasningsgaranti eller ej - det kan vel være det samme, hvis trygheden forsvinder og man ikke kan stole på, at ens barn beholder sin institutionsplads, når andre har brug for den.

Tage hånd om ...

Kirsten Klercke, København Ø

... er et udtryk, der ofte bruges af borgerlige politikere, der 'tager hånd om' nogle svage medborgere og svagheder generelt. Jeg foreslår en retorisk præcisering af dette geniale udtryk. At 'tage hånd om' skal oversættes med at 'tage kvælertag på' - f.eks. folk på kontanthjælp og dagpenge, børn og gamle på institutioner, offentligt ansatte på hospitaler, universiteter m.fl. Kunstnere og kulturinstitutioner, naturressourcer i et bredt spektrum, u-danskere (dem der af anden etnisk herkomst) og fjerntliggende områder med savn efter dansk militær tilstedevær. Den 'tryghed' jvf. statsministerens åbningstale, der ligger i 'at tage hånd om' bør præciseres som kvælning og medlidenhedsdrab under ét: på velfærdsstat og gammeldags retsstatsprincipper.

Næste gang især VKO-partierne 'tager hånd om' noget, foreslår jeg denne præcise tydning, så man forstår regeringens rettidige omhu i håndteringen af de svage og svagheder. At protestere opfordrer jeg bestemt ikke til - det ville være udtryk for - med endnu et ofte brugt udtryk - 'offermentalitet'. Ja, det er svært med sprog - ikke sært det er svært at lære dansk, især politisk dansk, men hér i al beskedenhed et bidrag til den politiske retorik eller vejledning til den nye danskprøve omkring indfødsret.

Rønn spinner på finanskrisen

Mikael Kristensen, København SV

Man siger i politiske kredse, at Rønn-Hornbech ikke benytter sig af moderne spin. Men det er alligevel besynderligt, at Rønn præcis midt i finanskrisen værste døgn vælger at undskylde og være ked af det over skandalerne i Udlændingeservice.

Alt mediefokus er netop nu rettet mod den finansielle krise og Rønn lufter derfor belejligt det snavsede vasketøj, imens mediernes blikke er vendt mod aktiekurser og rentestigninger.

Rønn håber selvfølgelig på, at sagen hurtigt glemmes i den kollektive vælgerhukommelse. Men glemmer du, så husker vi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her