Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
9. oktober 2008

En hjælpende hånd fra EU

Arne Thøgersen, medlem af politisk udvalg i Europabevægelsen

Hvert år vover tusindvis af afrikanere sig ud på den farefulde rejse til Europa som ulovlige indvandrere, og deres jagt på et bedre liv ender ofte i en tragedie til søs.

EU åbnede dørene til det første immigrationscenter den. 6. oktober, i hovedstaden Bamako i det vestafrikanske land Mali.

Centret skal blandt andet oplyse om de risici, der er forbundet med at være ulovlig indvandrer.

Mali er oplagt til dette pilotprojekt, da landet fungerer som transitpunkt for indvandring til Europa.

Europa er ved at være hjem for mange afrikanere, og mange kommer fra Nordafrika. Men et stigende antal er fra lande syd for Sahara som f.eks. Mali, der er et af verdens fattige lande, hvor det vigtigste erhverv er landbrug, med bomuld som den største indtægtskilde, og landet er meget afhængigt af de penge, som landets 'udvandrer' sender hjem, men en stor del af pengene der sendes, bliver opslugt af bankernes overførselsgebyrer.

Det nye immigrationscenter vil undersøge, hvordan disse omkostninger kan mindskes.

Sker der dét, at der er nogle, der vender hjem, er det centrets opgave at hjælpe disse med at starte på ny i hjemlandet, da det ofte er yngre mænd der har været bortrejst i kortere eller længere tid.

EU og finanskrisen

Kim Øllgaard, Varde

Når man tænker på, hvordan regeringen og Socialdemokraterne hele tiden fortæller, hvor vigtigt det er fuldt ud at være med i det økonomiske samarbejde i EU, er det da morsomt at se, at man i den nuværende situation skynder sig at lave en national løsning for DK uden at vente på resten af EU.

Måske er det alligevel en fordel med en selvstændig økonomisk politik.

Højrøvet journalistik

Bjarne Andersson, Nykøbing Sj.

Hvis Leif Beck Fallesen (chefredaktør på Børsen) er korrekt citeret i

Information 6. oktober på fakultetssiderne, så er det på tide - at kapitalspekulanter, bankdirektører og hr. Møllers ansatte - finder sig et andet nyhedsmedie.

Hvornår er det blevet god journalistisk praksis at arbejde efter devisen "hvis Børsen skriver noget, folk er utilfredse med, så er det klart at de ikke tror på det. Hvis vi derimod skriver noget som de er tilfredse med, så tror de jo på det."

Betyder det, at Børsen er økonomisk afhængig af grupper med forbindelser til DTU, og derfor viderebringer det bras, som DTU lancerer som "rangliste over de bedste danske universiteter"?

Eller betyder det, at Børsen i princippet er ligeglad med, hvad de viderebringer, bare de rigtige personer bliver glade?

Eller betyder det, at Børsens journalister ikke har fattet en brik af de faglige problemer, som ligger skjult i begrebet "rangliste af universiteter"?

Man kunne bede om et svar.

(F)redningspakken

Knud Held-Hansen, Aalborg SØ

Bankerne har tabt hoved, mund og mæle.

Redningspakken, de har taget, er en fredningspakke til fordel for alle indskydere, men til skade for dem som tilfældigvis har anbragt nogle af deres sparepenge i bankaktier f.eks. til pension (ATP og andre). De bliver straffet. Først ved at fratage dem aktieudbyttet, men dernæst har økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen jo samtidig også sørget for at gøre bankaktien mindre værd. Hvor er visdommen i det?

Ingen kan have noget imod, at kundernes sparepenge sikres fuldt ud; derved slipper de for at anbringe sedlerne i madrassen eller i forskellige pengeinstitutter. Men det er urimeligt, at Staten ikke påtager sig hele ansvaret, gældsbyrden, og indskyder de 35 mia. kroner, som 'pakken' koster i første omgang.

Det er især uansvarligt, fordi både Finanstilsynet og Nationalbanken har sovet i timen, men også fordi den siddende regering, Lene Espersen er medlem af, har banet vej for ulykkerne med frit valg fra alle lånehylder.

Det er smart at tørre regningen af på andre - lidt for smart.

CBS' standard for det akademiske niveau

Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner

CBS opfatter det som naturligt at huse et institut, der bevidst fordrejer historie og nutid. Dette er sket med oprettelsen af et Konfucius Institut på CBS med støtte fra Kina.

Rektor Finn Junge-Jensen giver i Information 29. september udtryk for, at CBS gerne huser partiske organisationer. Dermed stræber CBS efter bunden af den akademiske verden selv om CBS er skatteyderfinansieret. CBS er dog ikke en virksomhed, hvor bundlinjen tæller højest.

Det er bekymrende, at rektor fastholder, at der er tale om at "formidle en faglig debat, hvor alle ikke nødvendigvis er enige".

Instituttet har intet med faglig diskussion at gøre, idet der er tale om så entydig propaganda om f.eks. Taiwans historie og nutid.

Konklusionen er, at spørgsmålet ikke kan diskuteres på CBS, hvilket er ufordelagtigt for en videninstitution.

Det er foruroligende, hvis CBS' tilgang skaber præcedens for andre danske universitetssamarbejder. CBS har ikke 'bestemte grænser' for hvem, der må forkynde sin version hos CBS. Med en så ukritisk tilgang er det akademiske parameter slået i bund til skade for det danske forskningsmiljø.

Danske universiteter skal have akademiske krav til samarbejder. Vi bygger vores samfund på akademisk faglige debat.

Med det nye tiltag fra CBS kan denne tradition være til salg for højest bydende.

Sort sol over boligpriser

Kjeld Chr. Krarup, København Ø

I åbningstalen så statsministeren mørke skyer trække op i horisonten, og en af de slemme ting var faldende boligpriser.

Jamen i de sidste mange år har der da været lutter beklagelser over, at skolelærere, politibetjente og sygeplejersker ikke havde råd til at bo i de store byer på grund af de høje boligpriser.

Statsministeren burde da være henrykt - med mindre han betragter boligen som et spekulationsobjekt, og det gør han nok.

Hvad tænker Bondam på?

Niels Kold Olesen, København K

Noget tyder på, at Klaus Bondam synes der generelt er for stor modstand mod byggeprojekter i København.

Således konkluderer han, at "lige lovligt mange borgerinitiativer er imod lige lovligt meget".

Vi lader den lige stå et øjeblik.

Når Klaus Bondam udtaler, at borgernes holdning er baseret på "ikke i min baghave", eller "byg absolut ingenting nogen steder i nærheden af noget som helst", så giver det stof til eftertanke.

Vi er heldigvis mange borgere her i København, som har et levende engagement i vores by og byens udvikling. Fordi vi er så mange, og fordi vi argumenterer sagligt for vores synspunkter, er det ved flere lejligheder lykkedes at forhindre tåbelige projekter. Det er forhåbentlig ikke sidste gang.

På et eller andet niveau føles det krænkende, at sådan en som Bondam kan føre den slags frem, og samtidig ikke turde sætte navn på de projekter, som han tilsyneladende har i baghjernen.

Kom dog ud af skabet, Bondam! Stå frem og sæt navn på hvilke ting du mener, borgerne reagerer imod på et usagligt grundlag. Ellers er det du kommer med ikke i nærheden af argumenter, men blot en slags tom teatertorden.

Debit og kredit som grunduddannelse

Joachim Nielsen, Vanløse

Filosof Morten Albæk foreslog forleden i DR2 Deadline, at danskerne skal dannes finansielt. Må jeg ydmygt modforeslå styrket politisk dannelse på Christiansborg.

Det vil føre til love, der på det finansielle område beskytter borgerne. Og det vil føre til borgere, der kan bruge deres knappe tid på almen dannelse.

Metroens fjerde ben

Niels Holmer Johansen, Hillerød

Søren Falk har 8. oktober ret i sin alvorlige indvending mod Ringmetroen, at den ikke betjener en så stor arbejdsplads som Rigshospitalet, men der ud over er Ringmetroen også et særdeles kostbart projekt. Det kan undre, at man ikke har tænkt på i stedet at 'fuldføre' den eksisterende metro med det manglende fjerde ben fra Nørreport Station og ud under Nørrebro med tilslutning til Ringbanen og Farumbanen.

En sådan linje vil være væsentlig kortere og dermed billigere end Ringmetroen. Den vil ikke genere den indre bys følsomme bygningsfundamenter, og den vil kunne betjene netop et væsentligt område på Nørrebro inklusive Rigshospitalet og Universitetsparken. Alt i alt en billigere løsning med væsentlige trafikale fordele og langt færre ulemper i anlægsperioden.

Jeg vil opfordre Information til at bore lidt i denne problemstilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her