Kommentar

Dømmekraft

Det er ikke det at erkende fejl og mangler eller sige ‘undskyld, jeg tog fejl’, der kendetegner en statsmand. Det er evnen til at træffe de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter. Her har Anders Fogh Rasmussen dokumenteret en fatal mangel på politisk dømmekraft
Debat
27. november 2008

I en situation, hvor oppositionspolitikere og medier har kastet sig over statsminister Anders Fogh Rasmussen efter hans såkaldte kovending i klimasagen, er der måske grund til at overveje om ikke dette spil – som så mange andre spil, igen blot er et spil, der spilles efter statsministerens egne regler. Og om ikke de politikere og medier, der deltager i spillet, blot er nyttige idioter for en statsminister, der er i gang med en velplanlagt afledningsmanøvre – og som i øvrigt har til formål at gøre statsministeren til den rigtige far for næste års klimatopmøde.
“Undskyld jeg tog fejl – nu vil vi gøre det hele bedre igen,” sagde statsministeren. Man skal jo huske på, at statsministeren nu i tre år faktisk har talt pænt om klimaet, og at der ikke i talen på Venstres landsmøde var en eneste sætning, der ikke har været sagt før – bortset fra måske erkendelsen af, at statsministeren har taget fejl. Og at vi nu godt må klandre statsministeren for denne fejl. Underforstået at den øvrige lange række af fejldisponeringer og manglende politiske initiativer skal der så ikke tales om.
Tidligere har han også indrømmet, at hans minimalstatsliberalisme – ja, vi husker jo alle bogen – var en fejl. Han går nu ind for velfærdssamfundet – siger han – og citerer Danmark for Folket i sin nytårstale. Mens han i konkret handling slider den offentlige sektor ned.
Og under folketingsvalgkampen sidste år måtte han for åben skærm, hårdt presset af vores formand Helle Thorning-Schmidt, indrømme, at det nok var uklogt at sende danske soldater i en ulovlig angrebskrig med det tyndest mulige flertal i Folketinget.
Der er ingen, der har sået tvivl om, at statsministeren er en dygtig politisk taktiker. Det har han bevist mange gange. Det er det, der har givet ham statsministerposten, og det er det, der holder ham i embedet. Men er han også en dygtig statsmand på niveau med Stauning, H.C. Hansen, Krag og for den sags skyld Poul Schlüter? Nej, det er han ikke, og det er han ikke, fordi han stort set i alle afgørende situationer har udvist en ualmindelig fatal mangel på politisk dømmekraft og en evne til at vælge de forkerte politiske løsninger. Samt – hvad værre er – konsekvent altid har lukket øjnene for det langsigtede perspektiv og bekendt sig til de kortsigtede og populistiske løsninger.
Derfor endte Danmark i en ulovlig krig i Irak. Derfor skulle det offentlige sundhedsvæsen nedslides til fordel for privathospitalerne og skattelettelser til de velstillede. Derfor endte Danmark som et land, hvor fremmedhadet herskede. Ja, man blev endda kendt for det i udlandet! Og derfor satte statsministeren kikkerten for Lomborgs blinde øje og satte Danmarks klimaindsats i stå.
Han gør det igen
Hvad værre er: Nu gentager statsministeren kunststykket ved helt at negligere en økonomisk krise, der raser i hele verden, i Europa og desværre også lige om lidt i Danmark. I dag kommer de økonomiske vismænd med en rapport, der viser, at Danmark allerede nu er på vej ind i en recession. Den vil vise, at ledigheden næste år stiger til 100.000 og året efter til 120.000. Den vil vise stigende rente, underskud på betalingsbalancen og i det hele taget en afmatning i den danske økonomi. Præcis som i resten af Europa. Rapporten vil med stensikker sandsynlighed foreslå en omfattende skattereform og nytænkning af finanspolitikken. Og hvad gør statsministeren? Ingenting.
Han løber væk fra alle de nødvendige reformer af arbejdsmarked, skat, uddannelse, genrejsning af den kollektive trafik samt ikke mindst finjustering af finanspolitikken, alt imens han rejser EU og verden tynd og lader Lars Løkke Rasmussen diskutere finpudsning af Jelling-stenene, billigere ældremad og beskidte skoletoiletter med Dansk Folkeparti.
Og mens problemerne altså tårner sig op, har statsministeren dygtigt iværksat en form for pauseunderholdning for oppositionen og pressen: En klimadebat uden form, uden indhold og uden reel vilje til forandring. Med andre ord: Det billede, der er skabt af Anders Fogh Rasmussen som en dygtig, handlekraftig og kompetent statsleder, viser sig at være designet og iscenesat. I stedet viser der sig et billede og en historie om en mand, der blev statsminister på designerpolitik og iscenesættelse uden evne til at træffe de nødvendige, rigtige og langsigtede beslutninger.
Det er al ære værd at indrømme egne fejl. Men når mønstret bliver så tydeligt og rækken af fejltagelser så lang, så burde de kloge politiske kommentatorer, der fylder medierne med ros til statsministeren for at indrømme egne fejl, måske stille sig selv et helt andet spørgsmål: Frem for en statsminister, der er god til at indrømme egne fejl, var det måske bedre for Danmark, om vi havde en statsminister, der var god til at træffe de rigtige beslutninger.

Kim Mortensen er MF og socialdemokraternes Europaordfører

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Nielsen, Kim Mortensen:

"Derfor endte Danmark som et land, hvor fremmedhadet herskede. Ja, man blev endda kendt for det i udlandet"

Når fremmedhadet hersker i danmark skyldes det jo også at socialdemokraterne har kopieret VKOs politik og menneskesyn når det gælder med indvandrere.

Var der ikke noget med, at man ikke skal kaste med sten, når man selv bor i et glashus?

Peter Nielsen, Kim Mortensen:

"Derfor endte Danmark som et land, hvor fremmedhadet herskede. Ja, man blev endda kendt for det i udlandet"

Når fremmedhadet hersker i Danmark, skyldes det jo også, at socialdemokraterne har kopieret VKOs politik og menneskesyn når det gælder indvandrere.

Var der ikke noget med, at man ikke skal kaste med sten, når man selv bor i et glashus?

Det kunne jo tænkes at grunden til Krigsløgnerens
tavshed og tilsyneladende inaktivitet skyldes at det hele egentlig går efter NWO-planen ?
På Island skriger de på Euroen når ikke lige de stormer politi-stationer, når denne krise virkelig slår
igennem vil folk skrige på EN valuta og muligvis også på EN stærk mand .. Og vi har set det hele før ..

Til lykke på regeringens 7-års fødselsdag! - med at gentage: - Jeg synes ikke om AFR-regeringerne. Men fri os for alternativet.

Det bliver et rent cirkus, når Fogh skal til at skabe Danmark Grøn Vindernation - arbejdsløse udkommanderes til at rejse vindmøller pisket frem af beskæftigelsesministeren, Frederiksen, manden der passer Maskinen Danmark (han kender næppe, eller måske netop, William S. Burroughs' begreb The Machine) og der kommer et system, der tæller CO-2 reduktion i kr. eller Euro med Straf-Belønning, flere/færre penge til de skyldige/uskyldige, mens motorvejsnettet udbygges - der skal tjenes penge på CO-2 nedbringelse, så det skulle nødigt gå for hurtigt. Fogh har jo lovet mere velstand, mens vi reducerer.

Michael Skaarup

Kim Mortensen.TAL HØJERE...

Du fnidder med orderne, og skriver et sammenklumpet indlæg...
Det fint det som du mener, det skal bare være tydeligere.

Mere power, mere følelse... kom nu, du kan godt....

Lennart Kampmann

Tja, en skinger socialdemokrat der gerne vil være kalif i stedet for kaliffen. Naturligvis skal man være utilfreds med den siddende regering når man selv er i opposition. Men måske ville det være smukkere at komme med visionen selv.

Er der andet end højere skatter og endnu mere sløvende velfærd?

med venlig hilsen
Lennart

Jeg har omhyggeligt læst indlægget for at se socialdemokratiets dagsorden nu og fremover.

Det er meget vigtigt, for uden et attraktivt socialdemokarti ,er der ingen mulighed for regeringsskifte. (Det kan man så enten glæde sig over eller beklage - alt efter observans.)

Kim Mortensen kan ligeså godt først som sidst erkende, at AFR har sat dagsordenen endnu en gang, og at socialdemokratiet ikke er på banen.(De er faktisk meget lidt synlige på de vigtige ting.)

Det er erfaringsmæssigt ikke nok at være kritisk, hvis man vil vinde vælgere og regeringsmagt - man må ud med sine visioner og overbevise om, at de udgør en bedre løsning for Danmark og vejen frem.

Man må også stille med et "regerings-hold", der m h t personlig kompetence og tillid kan matche modstanderne.

Kom med den "gyldne og overbevisende dagsorden" og det top-tunede bud på et minister-team, så har S en god chance for at komme til magten igen.

ET godt råd - man vinder ikke en valgkamp ved at forsøge at lave "karakter-mord" på en modstander.

Sjovt som det er karaktermord når en socialdemokrat siger at statsministeren er inkompetent, mens det modsatte bare er hverdag på Christiansborg.

Tak bekræftelsen af hvor uønskede I sjosjal-demekrater er!

Det er jo absurd ,at i Jeres optik må Fogh ikke få æren for noget som helst under opturen men hele skylden for nedturen. Utroværdigt og useriøst vrøvl.

Og undskyld, hvad er det egentlig, at du/I selv vil bidrage med - andet end surhed og negativitet.

Lad os slutte her og konstatere at I sjosjaldemekrater bare ikke er dygtige nok!!

Peter H: Hvem vil du så give skylden? :o) Har du en imaginær ven/fjende du kan bruge som syndebuk? Det går jo godt i tråd med de borgerliges imaginære økonomiske ansvarlighed!

Lone Wienberg Hansen

Snedig frustrations og psykosomatisk. Induktivt forlenes perspektivs observerbar i postulat hvor jeg filister som en spidsborger i adfærd. Dissonansen til versus i kognitionen. Emotion reproducerer episk monopolsk for diaet og perseveration stimulus. Herold dikkenes regler spiser bundne silhuetter og dys funktionelt reproducerer ophidselsens suverænt. Frelsende og fribårent blanket er det klemmende og knugende let at omfavnende stemmende tryk i rette tider. Kakofoniens kontra mislyde. Er håret i så fald. Tvært om fidusmager.