Læserbrev

Fixeforbud koster liv

Debat
27. november 2008

50 døde narkomaner, en tredjedel flere indlæggelser på Hvidovre Hospital, hiv, aids, hepatitis og beskidte, brugte kanyler i børnenes sandkasser - det er, hvad det årligt koster ikke at have et fixerum på Vesterbro!

Sundhedsrummet er et stort skridt fremad. Nu kan narkomanerne få sundhedsfaglig rådgivning og hjælp, et måltid mad og en snak med en frivillig i sundhedsrummet og i den tilstødende cafe. De kan så sidde og kigge ud på gaden og på de andre narkomaner, som fixer med beskidte kanyler. Der må nemlig ikke fixes i sundhedsrummet! Det er en stor mangel og løser derfor ikke problemerne - hverken for stofmisbrugerne eller for beboerne i området.

Der er behov for et decideret fixerum,( som sagtens kan gøres indenfor sundhedsrummets rammer), så narkomanerne kan indtage medbragte stoffer under ordnede forhold. Vi har adskillige gange bedt regeringen om afskaffelse af forbuddet mod fixerum, men svaret var, og er fortsat, nej. Det er en stærk kritisabel og skadelige beslutning.

Udenlandske erfaringer

Et fixerum betyder bedre sociale og sundhedsmæssige vilkår for de mange stofmisbrugere.

Udenlandske erfaringer viser, at fixerum reducerer dødsfald. I Frankfurt faldt antallet af overdoser fra 150 til 30 i løbet af de første fire år med fixerum. I Danmark har narkorelaterede dødsfald ligget uændret højt de sidste 10 år.

Et fixerum i København vil betyde, at man alene i København ville kunne redde 50-60 narkomaner årligt. En tredjedel færre sygehusindlæggelser, hvis narkomanerne kunne tage deres stof under kontrollerede forhold, og mange sygdomme - blandt andet hiv og hepatitis - kunne forebygges.

Fixeforbuddet har også konsekvenser for andre end narkomanerne. Manglen på et fixerum er et stort problem for de mennesker, som bor på Vesterbro. Sundhedsrummets fixeforbud betyder, at narkomanerne er nødt til at fixe på offentlige steder til stor gene for beboerne på Vesterbro, som må leve med 'fixerum' i deres trappeopgange, kældre og på børnenes legepladser.

Resultatet er, at beboerne fortsat må finde sig i faren ved brugte og beskidte kanyler på trapper og i sandkasser.

Vesterbro er et skønt sted for mange af os, men med ganske få ændringer kan det gøres endnu bedre! Et fixerum vil reducere dødsfald og forebygge sygdomme.

For narkomanernes, og beboernes, skyld, lad os få ophævet forbuddet mod fixerum nu!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"For narkomanernes, og beboernes, skyld, lad os få ophævet forbuddet mod fixerum nu!"

Det er slet ikke nok .
Giv dog junkierne deres (rene!) heroin og lær dem at man ikke behøver bruge kanyler for at få "suset" .
At tro Fogh vil ophæve noget som helst forbud er vist desvære lige så naivt som at tro han taler sandt..
om noget som helst .

Peter Engelbrecht

På den anden side burde vi arbejde hårde for at færre overhovedet kom ud i et misbrug.

Jeg kan sagtens forstår fordelene ved at dele gratis heroin ud til narkomaner, men på den anden side virker det som lidt af en faliterklæring og mere af hensyn til beboerne på fx vesterbro. De er mest interesseret af at der ser pænt ud og bydelen mener om noget fra matador eller Vester vedsted (ved Ribe). Bliver gratis heroin til gavn for beboerne eller narkomanerne? eller ville narkomanerne have bedre af et reelt tilbud om afvæning og hjælp til at komme videre i deres sørgerlige liv.

Der er gået lidt for meget struds i den. Vi stikker hovedet i busken og så eksisterer problemerne ikke længere.

Det er jo ikke kun på Vesterbro, der er behov for fixerum. Der er flere steder her i landet, hvor ungerne kan stikke sig på kanyler, når de leger. Bl.a. i det kvarter, jeg selv voksede op i i Viborg i 1980'erne.

Der skal en bredere løsning til, end at holde debatten til et københavnsk fixerum

Peter Engelbrecht

#4 Så skift Vesterbro ud med Viborg.

Ja det er synd for børnene men det ændre ikke på at problemet med stofmisbrug ikke løses ved at give narkomaner gratis stoffer.

@ Peter Budtz :
Det ene udelukker jo ikke det andet, vel ?
Hvad der er en falliterklæring er den nuværende
praksis . I over 40 år har man prøvet at "løse" narko-problemet (og her mener jeg UDELUKKENDE "hårde stoffer") ved hjælp af forbud og fængsel .
AL statistik viser entydigt at det ikke hjælper en hujende fis, antallet af anslåede stik-narkomaner har ligget klippe-stabilt på ca 20.000 og antallet af uopklarede indbrud i private hjem begået af junkier er ca lige så stabilt .
Den "behandlings-løsning" der tilbydes nu består i ordinering af metadon som for det første er hamrende giftigt og for det andet ikke giver narkomanerne det de vil have, nemlig "susset",
hvorfor der er et betydeligt side-misbrug blandt metadon-brugere .
Antallet af narko-relaterede døds-fald er i øvrigt også uhyggeligt højt og stabilt . Og diverse mafiaers profit lider heller ikke ligefrem skade af den nuværende politik som til gengæld til fulde
tilfredsstiller diverse menneskers moralske fordømmelse af narko-misbrug .
Vil du rent faktisk gøre noget for narkomanerne eller vil du have en lovgivning der udelukkende tager hensyn til de ikke-ramtes mere eller mindre virkelighedsfjerne moral ?

Alle de steder hvor man har prøvet at gå "nye veje" ved at give fri heroin er resultaterne entydigt positive : ikke bare falder antallet af døds-fald, til stor gavn for narkomanerne ,følge-kriminaliteten falder også, mafiaen får færre penge til at købe hvad det nu er de køber og flere narkomaner bliver stabiliseret nok til at de kan gennemføre og fastholde en afvænning .
Den nuværende politik koster menneskeliv i et helt
unødvendigt omfang og DET kan sgu gøre mig moralsk forarget ..

Når vi så har fået stoppet handlen med heroin ved at fjerne mafiaens kunde-grundlag kan vi så genindføre nogle af alle de borgerlige friheds-rettigheder der er blevet udhulet eller helt afskaffet i "narkobekæmpelsens" hellige navn .
Det vil politiet og DNSF til gengæld nok ikke synes så godt om, ligesom dem der drømmer om at lave kassen på fængsels-aktier vil have et kraftigt reduceret kunde-grundlag at basere deres forretning på. Men så kan vi selvfølgelig bare forbyde alkohol ..

@ Budtz:
Det var ikke er forsøg på at udskifte noget som helst, men et forsøg på at fortælle, at det ikke kun er på Vesterbro, der er problemer med kanyler på gaden. Men det ved man jo kun, hvis man selv har boet der, hvor problemerne er, ikke? Og jeg vedkender mig, at der er massive problemer på Vesterbro, men heroin koster altså også menneskeliv i Thisted, i Aalborg. i Herning, i... (ja du kan selv fortsætte).

Det var en efterlysning af en bredere debat og lidt en anklage mod forfatterne, da der kan spores en lille grad af københavneri. Verden er ligeså grum på den anden side af Valby Bakke. Vi har også narkomaner sovende i trappeopgange i provinsen og det kan da ikke passe, at det kun er narkomanerne i én bydel, der skal have bedre forhold?

Der er undersøgelser der tyder på at narkomaner oftest dør i fremmede omgivelser; et fixerum vil derfor nedsætte dødeligheden. Teorien omhandler stimuli-respons (S-R associationen), hvilket vil sige at kroppen begynder at forberede sig på den belastning den udsættes for (feks. ved indtagelse af heroin) når fixet foregår i kendte omgivelser; allerede før virkningen indtræffer. Hvis omgivelserne er ukendte, vil kroppen derfor mangle at tage disse forholdsregler, med konsekvensen at vejrtrækningssytemet lukker ned...... Læs bla. Siegel, S. (1984): Pavlovian conditioning an heroin overdose.

Det er yderligere uacceptabelt at Vores børn skal finde kanyler på legepladser, samt at rendestenen flyder med brugt værktøj.
Fixerum er den eneste samfundsmæssige løsning, samt frigivelse af heroin til de hårdeste brugere.
Det føles forkert at dele narkotika ud, men alternativet er langt værre for samfundet som helhed. På denne måde kan man også have tættere kontakt til misbrugerne, og dermed håbe at kunne hjælpe dem ud af deres misbrug på længere sigt.

Fixerum er den eneste løsning, hvis ikke man bare vil lukke øjnene for virkeligheden