Læserbrev

Forskning og formidling udelukker ikke hinanden

I Informations kronik 19. november tegner Ole Thirup Kastholm et dystert billede af den aktuelle arkæologiske situation. Men er dette billede nu også helt korrekt?
Debat
21. november 2008

I Informations kronik 19. november tegner Ole Thirup Kastholm et dystert billede af den aktuelle arkæologiske situation. Men er dette billede nu også helt korrekt? Naturligvis er det set fra en arkæologisk synsvinkel ønskværdigt med flere penge til forskning, såfremt disse anvendes på fornuftig vis. Det er også rigtigt, at Københavns Universitet efterhånden har skåret så meget ind til benet, at man kan frygte for faget forhistorisk arkæologis fremtid. Men når Ole Thirup Kastholm kun har foragt til overs for 'pseudodiscipliner' som formidling, mener jeg, at han skyder langt forbi målet. Substantiel viden og formidling bør følges ad og ikke bekrige hinanden. Vi arkæologer har i al for lang tid lagt i dvale uden at tage formidlingen særlig alvorligt, og heri ligger fagets afgørende problem.

Bekymrende

Det er ikke uden grund, at den menige dansker stadig henviser til P. V. Glob (professor, dr. phil. og tidligere irektør for Nationalmuseet, red.) og Johannes Brøndsted (professor, arkæolog og historiker, ledede Nationalmuseets oldtidsafdeling red.) selv om disse - af naturlige årsager - ikke har været fremme på den arkæologiske scene i årtier. Heldigvis har der i de senere år været en øget fokus på formidling, som man kun kan hilse velkommen. Det er derfor bekymrende, at Ole Thirup Kastholm helt negligerer befolkningens naturlige krav om, at få fortalt nogle af de gode historier oldtiden er så rig på. Forskning og formidling udelukker ikke hinanden.

Som arkæolog har jeg i de senere år været tilknyttet et projekt, hvor formidlingen har været i fokus, uden at forskning og bevaring dog af den grund er blevet nedprioriteret. Ole Thirup Kastholm overser samtidig det positive modspil, som formidling kan give forskningen. Selv er jeg i adskillige tilfælde blevet positivt overrasket over de mange konstruktive spørgsmål og input, som besøgende kommer med. Det kan derfor være sundt også at kigge lidt ud over den lukkede fagkreds og tage formidlingen alvorligt. Såfremt Ole Thirup Kastholms ønske om mindre formidling og mere forskning går i opfyldelse, vil arkæologien på længere sigt gå en grum skæbne i møde. Derimod er mere forskning og mere formidling vejen frem. Men det kræver naturligvis at Ole Thirup Kastholm bliver sig sit ansvar bevidst, og tager formidlingen lidt mere alvorligt end tilfældet er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her