Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
28. november 2008

Kamæleonens kulører

Finn Holten Hansen, København N

Efter at have set den nu grønlige Anders Fogh Rasmussen optræde på slap line for befolkningen, mangler vi bare at se statsministeren stå frem for os alle sammen - gerne i skjorteærmer og uden slips - og bekende at han desværre lod sig forblænde af en rabiat cowboy med moralen forankret i seksløberen, og af sin egen pubertetsdrøm om at være frihedskæmper under besættelsen, til på et fejlagtigt grundlag at føre nationen i krig i Irak. Hvad nu hvis manden med sit bedste prangersmil stillede sig op foran kameraerne og sagde: "Ærlig talt, venner, I må altså undskylde at jeg rodede os ind i den idiotiske krig. Så er der vist ikke mere at komme efter."

Mon vi så ikke næsten alle sammen kunne se gennem fingre med overtrædelser af grundlovens paragraf 71. stk. 2 og menneskerettighedskonventionens artikel 5. stk. 2-4, som vedrører retten til at blive informeret om grunde til anholdelse og anholdtes ret til at komme for en dommer? Og lade manden regere videre, når han ellers er hjemme og kan kommandere sine uregerlige og undertiden bekymrede ministre til at holde kæft, når de kommer i tvivl, og lade far bestemme. Noget for noget.

Danske værdier

Carsten Ploug Olsen, Odense NØ

DF vil gerne værne om og bevare de danske værdier. Okay, så nu udtaler Peter Skaarup (DF) sig positivt over for hemmelige domstole efter engelsk forbillede, som skal kunne udvise mennesker uden dom og i al hemmelighed, uden at den 'anklagede' ved, hvad han er anklaget for, og uden at man behøver at fremlægge beviser åbent i en retssal. Var der nogen, der sagde politistat? Var der nogen, der mumlede Kafka? Er det dansk?

Hykleriskopposition

Christoffer Bjørvig, Søborg

Enhedslisten har i løbet af efteråret lanceret en række forslag, der skal bidrage til at nedbringe energiforbruget i den danske bygningsmasse. Som Jørgen Steen Nielsen kunne berette i Information d. 26. november, var et af disse forslag oprettelse af en energisparefond. Enhedslistens forslag er inspireret af gode eksempler fra Tyskland og Østrig og anbefalet af Teknologirådet. Desværre kunne ingen partier i oppositionen støtte dette forslag. Det virker hyklerisk, når man lytter til debatten i Folketingssalen og samtidig dag efter dag kan læse i nærværende og andre aviser, hvordan samtlige ordførere i oppositionen taler om, hvor vigtigt det er at sætte gang i energirenoveringer af bygningsmassen. Man får umiddelbart den tanke, at det udelukkende skyldes, at der er gået strategi og Christiansborg-fnidder i det hele. Det er nogle sølle argumenter, oppositionen fremfører for ikke at støtte Enhedslisten, der i modsætning til de andre partier faktisk stiller konkrete forslag frem for kun at tale om, hvor mange penge de vil sætte af til dette og hint. Det ville i den grad klæde oppositionens ordførere at være åbne over for, at andre end dem selv kan få geniale tanker.

Finanskrise?

Tørk Haxthausen, Sandvig

I mylderet af forslag til løsning af verdens penge- og finanskrise savner man det mest nærliggende: Gå over til de islamiske regler for finansvæsen, hvor det er forbudt at tage rente. Det er et fungerende system, som er lige til at overtage. Pianisterne kan jo bare få Krarup til at finde på noget kristeligt at kalde det.

God aftale for de ledige

Claus Hjort Frederiksen, beskæftigelsesminister

Regeringen vil gøre jobcentrene bedre ved at omlægge dem fra den nuværende to-strengede struktur til en enstrenget i kommunalt regi. Den nye struktur betyder mindre bureaukrati og mere fokus på det, som jobcentrene handler om; at skaffe ledige hurtigst muligt i arbejde. Uanset om den ledige er forsikret i en A-kasse eller ej.

Det kalder Lizette Risgaard, næstformand i LO, for en katastrofe, der vil medføre højere ledighed, mindre velfærd til ældre og børn osv.

Jeg vil gerne tage lidt af dramatikken ud af LO's angreb: De ledige vil beholde nøjagtigt de samme rettigheder og muligheder for aktivering og uddannelse, som de har i dag. A-kasserne vil beholde deres opgaver og arbejdsmarkedets parter vil have nøjagtig samme indflydelse i beskæftigelsesrådene. Ændringen vil derimod forenkle jobcentrene og dermed bane vejen for den bedst mulige hjælp til ledige, som skal i beskæftigelse - også hvis ledigheden stiger på kort sigt.

Jeg kan også berolige med, at regeringen ikke vil bruge en krone mindre til hverken velfærd eller ledige. Omlægningen betyder blot, at kommunerne vil have et incitament til at få de ledige i gang hurtigst muligt. Jeg kan derudover berolige med, at vi vil sikre bæredygtigheden i det kommunale beskæftigelsessystem, og vi vil tage særskilt hensyn til de situationer, hvor mange arbejdspladser nedlægges på samme tid i en kommune.

Jeg syntes derfor, at Lizette Risgaard skulle tage og kippe med kasketten på vegne af de ledige i stedet for at surmule.

EL og de rene hænder

Ida Auken og Anne Grete Holmsgaard, miljø- og EU-ordfører, SF

Peder Hvelplund fra EL beskylder den 26. oktober SF for at være medskyldig i, at braklægningen er ophævet. Det er et vildt vildskud. Det mandat, SF har været med til at give fødevareministeren, indeholder tre krav: Der skal flyttes penge fra den direkte landbrugsstøtte til natur, miljø og klima; den direkte støtte til de store brug skal begrænses og der skal ske en fuld genopretning af de skader, der er sket ved den midlertidige ophævning af brakordningen, som regeringen sagde ja til med DF's stemmer, men alle vi andre gik imod. Med mandatet tog vi altså et vigtigt skridt i retning af at få gjort skaden god igen, og det undrer os faktisk, at EL ikke kunne se den pointe men stemte imod et mandat, der har flyttet mange hundrede millioner fra direkte landbrugsstøtte til natur, miljø og klima.

Patent på antihomofobi

Maja Bissenbakker Frederiksen, København NV og Lene Myong Petersen, København V

26. november beskylder Karen M. Larsen (KML) "nogle queer-teoretikere" for at mene, at "kravet om frisind i sig selv er forkert, fordi det udgrænser dem, der ikke kan eller vil leve op hertil".

Da vi var deltagere ved det arrangement, KML refererer til, gentager vi gerne: Det problem med frisindsretorikken, som vi pegede på, er tværtimod, at 'frisind' i stigende grad benyttes som led i en bestemt politisk dagsorden, som groft sagt går ud på at beskrive 'De Andre' (f.eks. 'muslimerne') som dem, der mangler frisind. En strategi, der gør, at man på én gang kan udgrænse 'De Andre' og samtidig slippe for at stå ved sine egne ekskluderende holdninger over for f.eks. homoseksuelle. At homofobi er forkert uanset hvad, er KML og vi sådan set enige om. Men KML vil øjensynlig helst tage patent på at sidde inde med den holdning. På den måde illustrerer hendes indlæg så glimrende, hvori problemstillingen består.

Skal Elefantens Vuggevise igen skrives om?

Frithioff Johansen, Frederiksberg

Kronikken den 26. november bragte os tilbage til de gode gamle munkemarxistiske og humorforladte dage. Neger betyder sort, lokum betyder sted. I USA tøver man ved navnet toilet og foretrækker restroom, en krøbling er physically disabled, en blind er visually impaired, sådan er det hele vejen igennem. Eufemismer ender med selv at blive tabuord. Men de udvikler sig selv; der er ingen grund til at vride armen om på sproget, ofte med den modsatte effekt af hvad man vil opnå. Alle de, som gøres til ofre, mister lidt af deres selvværd. For ikke at blive stakkels offer synes grupperne at overskride sproggrænser ved at sige 'nigger' eller 'perker' om sig selv. Det politisk korrekte kalder jo på smilet, og hvem vil være til grin? George Orwell bekæmpede The euphemism treadmill allerede i 1933 og søgte ihærdigt selv at undgå den.

En ansat på en café i Glasgow nægtede at betjene en kunde, som havde bestilt en black coffee - det var racistisk. Men han fik sin kaffe, da han bad om coffee without milk. Hele verden over er der beretninger om, at ordet black er blevet følelsesmæssigt ladet og henholdsvis politisk korrekt eller ukorrekt efter folks synspunkter.

Så er der jo det æstetiske: Sproget mister sine trods alt værdifulde nuancer og mulighed for humor. Skal vi skrive Elefantens Vuggevise om for anden gang?

Den går ikke

Aase Rieck Sørensen, København NV

Jeg læste 25. november i Inf.'s kritiske artikel om handel med kvinder til prostitution. Kritikken var rettet mod det koncept Reden - stop kvindehandel arbejder ud fra.

Det var en spændende journalistisk vinkling og spørgsmålet om, hvordan vi møder de kvinder, der handles og prostituerer sig, er relevant. Men journalistisk uredelighed er noget skidt. Informations Anders Haahr Rasmussen (AHR) er klar over det, han skriver selv: "På sin vis passer hun ikke ind i denne historie".

Nej, det gør hun ikke, og det duer ikke at underbygge sin historie med en kilde, der ikke har noget med sagen at gøre. Lad vær' med det i den ellers mest troværdige avis, Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her