Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
24. november 2008

Ophold til ofre for menneskehandel

Line Barfod retsordfører for Enhedslisten

Nu har jeg læst flere indlæg af Pernille Vigsø Bagge (SF) om menneskehandel, senest 18. november, hvor hun skriver, at vi skal give opholdstilladelse til handlede kvinder, hvis de samarbejder med myndighederne.

Jeg kan simpelthen ikke forstå det. Der er rigtig mange, der peger på, at mange af disse kvinder er rigtig bange for myndigheder. De kommer fra lande, hvor de risikerer at blive slået og voldtaget af politiet. Dertil kommer, at det giver retssikkerhedsproblemer, hvis en bagmands forsvarer kan sige, at den handlede kvinde kun siger som hun gør for at kunne få ophold i Danmark. Derfor fremsatte vi sammen før sommerferien et forslag til vedtagelse i Folketinget om, at der skulle kunne gives ophold til ofre for menneskehandel. Der var ikke noget krav om samarbejde med myndighederne. Og så sent som den 18. oktober (den internationale dag mod menneskehandel) havde PVB, undertegnede, Yildiz Akdogan og Marianne Jelved et fælles debatindlæg, hvor vi netop advarede imod at stille krav om samarbejde med myndighederne for at give ophold.

Har SF ændret politik? Vil I ikke længere være med til at give mulighed for ophold til ofre for menneskehandel, så de både kan komme sig og kan få noget arbejde og uddannelse, før de vender tilbage til deres hjemland med en helt anden historie, end at de har været i prostitution?

Nyd din pension, Birthe

Evert Friberg, Helsinge

Kære Birthe.

I dansk politik er der vigtigt at kunne tælle til 90 (mandater). Som minister kan man nøjes med at tælle til 11 (måneder). Herefter udløses ministerpension.

Sig farvel til dine DF-domptører og nyd dit otium under varmere himmelstrøg.

Omvendte afgifter

Hans Peder From, Roskilde

Ifølge dagens avis overvejer vores totalt miljøfjendske (hvis man ser på handling) regering at indføre kørselsafgifter. Det er et både nødvendigt og fornuftigt tiltag, og derfor svært at se for sig vedtaget af denne regering. Håbet er måske nok lysegrønt, men Anders Fogh Rasmussen er det bestemt ikke. Der skal nok være alle mulige teknologiske begrundelser for, hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Men et første skridt i den rigtige retning, der vel nærmest kan gennemføres fra dag til dag, ville være at fjerne befordringsfradraget. Der bør ikke gives fradrag for at forurene. Omvendte grønne afgifter bør fjernes hurtigst muligt.

Er Danmark på vej til at blive en politistat?

Søren Blaabjerg, Hørning

Interneringer på ubestemt til, udvisninger mv. uden tid uden lov, offentlig rettergang og dom, men alene baseret på vage mistanker, planer om et fremtidigt hemmeligt retssystem - for sikkerhedens skyld - passiviteten over for storebror USA's Guantànamo-kz-lejr osv. osv. Det er efterhånden svært at blive overrasket over vores nuværende regerings - og dets støtteparti DF's - skrupelløshed, når det gælder ignorering af fundamentale menneskerettigheder. Nå, nu er humanisme jo heller ikke just et begreb, der rangerer højt i de kredse.

Det lugter ligesom fælt af socialisme, og det ved enhver jo, er den sikre vej til Gulag.

PET bør øve selvkritik

Peter Arnborg, Frederiksberg

FET har for nylig erkendt, at man fejlede i sin rådgivning til regeringen før Irakkrigen i 2003.

Efter de gennem måneder tumultariske begivenheder - retsligt og politisk - i Kurt Westergaard-sagen ('tuneser-sagerne') er spørgsmålet, om det ikke ville være passende, om PET snart øvede selvkritik i sin håndtering af sagerne mod de mistænkte/sigtede. Også af hensyn til fremtidig troværdighed over for regeringen, retssystemet og offentligheden.

Andre menneskers kønsliv

G. Petersen, Hornslet

Hvis religionen var problemet, burde Nazityskland, Sovjet og Mao-Kina

have været det rene paradis for bøsser og lesbiske.

Mig bekendt kom Jesus aldrig nærmere noget, der overhovedet kunne tænkes

have relation til emnet end "hvis dit øje forarger dig". Bemærk at han siger "forarger dig"- han siger ikke "forarger de andre". Det eneste andet om emnet man kan finde i Ny Testamente er Paulus. Paulus har lige så lidt som jeg selv mødt Jesus rent fysisk. Han kan derfor sammenlignes med f.eks. salmedigtere - de har lov at have deres fikse ideer og udtrykke dem frit, ganske som jeg som troende kristen har lov at have mine.

Jeg har aldrig aflagt trosbekendelse i forhold til Paulus' personlige smag og behag.

Sygelig interesse for andre menneskers kønsliv sorterede tidligere under sædelighedspolitiet. Folk, der mobber bøsser og lesbiske i kristendommens navn, begår derfor en dobbelt forbrydelse. Den anden er at miskreditere kristendommen - i realiteten blasfemi.

Giv os julen tilbage

Helgi Breiner, København Ø

Jeg fik min første julehilsen i sidste uge på sms. På Facebook figurerer den ene juleside og juleinvitationer bliver udsendt på stribe. Min børn klipper julepynt i børnehaven og er begyndt at glæde sig. I år har jeg besluttet mig for at følge den kommercielle jul - omend forsinket - og sende julehilsner ud til venner og bekendte. Jeg ønsker også god jul til ekspedienten i supermarkedet.

Gør det samme og vær med i protesten imod mishandlingen af julen og julemåneden. Giv os julen tilbage!

Grøn skattereform

Ruth Dalsgaard, De Grønne

Endelig ser det ud til, at skatterne i Danmark kan lægges om. Mange partier har talt om det i årevis.

Når skatterne skal væk fra personindkomsten, har det andre formål end at lette byrderne for de rigeste, der betaler mest. Det skal kunne betale sig at arbejde for alle, også for kontanthjælpsmodtagere og folk på overførselsindkomst. Egentlig skulle personbeskatningen helt væk, så ville motivationen til at skabe og virke være større for alle indkomstgrupper.

Men at foregøgle, at det vil give skattelettelser - som Anders Fogh skitserede på Venstres landsmøde - er helt hen i vejret. Pengene skal inddrives andre steder fra, hvis vi vil bevare velfærdssamfundet. De Grønne ønsker ikke flere forringelser for skoler, sundhedsvæsnet, forsørgelse af ældre, handicappede og andre udstødte. Og diskussionen kommer til at gå på, hvilke områder der skal holde for.

De Grønne har et katalog af forslag til, hvordan overforbrug og misbrug af ressourcer kan beskattes. Vi vil hjælpsomt fremlægge alle planer for beskatning, der fører til en retfærdig og bæredygtig udvikling.

CEPOS har vundet

Henrik Guldborg Bøge, Charlottenlund

Det der startede som et evindeligt mantra fra de konservative og den liberalistiske lobbygruppe CEPOS, er nu blevet gængs politik på Christiansborg: Skatten for de rigeste skal sænkes. Selv Socialdemokraterne og SF er - for snart 117. gang - hoppet med på de borgerliges vogn.

Dansk Folkeparti siger, de ikke vil sænke topskatten. Men lad os nu vente og se, om de ikke går med til en af de sædvanlige studehandler med regeringen til gengæld for endnu en stramning af udlændingelovgivningen.

De eneste, der stadig mener, at de stærkeste skuldre skal bære det tungeste læs, er Enhedslisten. Jeg håber snart, vi får en ny regering. Men en ny regering uden en ny politik kan altså være lige meget.

Ideologisk iscenesættelse

Asger Henning Jensen

I Information 21. november skriver Mette-Line Thorup om social change-programmer. Deres budskab er så enkelt, at alle kan forstå det: Tænk positiv! Arbejd hårdere! Gør, hvad din chef/lærer siger! Tilpas dine holdninger og din livsstil virksomheden målsætninger! Kort sagt: Samfundets problem er du!

Dokumentar? Næppe (ingen tv-kanal har råd til eksperimenter med uvisse resultater). Ideologisk iscenesættelse og forsøg på brainwashing er korrekt.

Hvordan 'corporate social responsibility' ser ud i realiteten, har f.eks. de ansatte hos Sterling eller Nyhedsavisens avisbude kunne opleve: Virksomhedens ledelse har holdt information om situationen tilbage, indtil de trofaste ansatte blev sat på gaden pga. af konkurs. Filantropisk?

Ingen fremtid

Erik Lützen, Agedrup

Kære Carl Block (i Inf. 19. november), jeg er fuldstændig enig med dig, men hvem er de grønne? I dag er alle jo blevet grønne, hvad med at skifte fra grøn til Fremtidspartiet? Uden stop for den meningsløse vækst er der ingen fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

G. Petersen har fuldstændig ret: Det er ikke Gud, der fordømmer homoseksualitet, men moralkonservative, der tager den kristne og andre religioner til gidsel for deres forsnævrede verdensbillede.

Faktisk har vi Paulus på vores side i denne sag. Det er sandt, at han i Romerbrevet bruger en del plads på at beskrive, hvordan menneskenes fjernelse fra Gud har ført til, at de er begyndt at begære deres eget køn.

Men moralisterne glemmer at læse kap. 2: "Derfor har ingen undskyldning, du menneske, som dømmer, hvem du så er. For med din dom over andre fordømmer du dig selv; du, der dømmer, gør jo selv det samme."

Paulus skærer altså ud i pap (eller papyrus), at vi ikke skal være optaget av andres synder, eftersom vi ikke er ét hak bedre selv. Hans anliggende er ikke at pege fingre ad homoseksuelle, men at gøre op med menneskenes selvkærlighed og selvretfærdighed.

Inger Sundsvald

Line Barfod stiller er spørgsmål:

”Har SF ændret politik? Vil I ikke længere være med til at give mulighed for ophold til ofre for menneskehandel, så de både kan komme sig og kan få noget arbejde og uddannelse, før de vender tilbage til deres hjemland med en helt anden historie, end at de har været i prostitution?”

Det spørgsmål vil jeg også gerne have svar på.