Læserbrev

Studenterpolitik er også politik

Studenterrådene bør melde klart ud, hvad de mener politisk, da de studerende skal have mulighed for at skelne de forskellige opstillede listers politik fra hinanden.

Studenterrådene bør melde klart ud, hvad de mener politisk, da de studerende skal have mulighed for at skelne de forskellige opstillede listers politik fra hinanden.

Lars Bertelsen

24. november 2008

Jeg var i februar i år med til, at stifte den socialistiske studenterorganisation Foreningen Partiet. Foreningen blev stiftet, fordi vi var flere der syntes, at de etablerede studenterråd på de danske universiteter har opnået en for stor - nærmest enevældig - magt.

Foreningen Partiet vil forsøge at ændre den ganske opfattelse af, hvad studenterpolitik er for en størrelse. Blandt andet gennem opstillingen til universitetsvalg samt gennem et samarbejde med andre studenterpolitiske- og politiske organisationer.

Studenterrådenes rødder opstod i en tid med voldsom politisk aktivitet blandt de studerende, og dets flade direkte-demokratiske struktur - uden faste grundholdninger - passede perfekt til et sådant miljø. Men efterhånden som interessen for studenterpolitik er faldet blandt flertallet af de studerende, bliver studenterrådenes politik bestemt af små og skiftende fraktioner med særinteresser inden for bestemte områder.

Kræv viden

Med Foreningen Partiet ønsker vi at give de studerende et klart og gennemskueligt alternativ til denne slingrekurs. I Foreningen Partiet påstår vi ikke, at vi repræsenterer alle studerende - det mener vi ikke, at man kan. Foreningen Partiet repræsenterer socialistiske holdninger til uddannelsespolitik, og de personer vi får valgt til de ledende universitetsorganer er bundet af disse grundholdninger - ikke af tilfældige flertal på enkelte møder.

På den måde giver Foreningen Partiet også den almindelige studerende, der ikke har tid eller lyst til at deltage aktivt i den politiske hverdag, mulighed for at få sine holdninger repræsenteret.

Vi melder vort politiske ståsted klart ud. Der er efter vores mening en ærgerlig tendens i studenterpolitik til, at der ikke må blive blandet 'rigtig politik' ind i debatten. Det vanskeliggør overblikket for de studerende, når de skal sættes deres kryds til universitetsvalgene, da det næsten er umuligt at skelne de forskellige opstillede listers politik fra hinanden.

Studenterpolitik er også politik, og politik handler om holdninger og visioner, og der er faktisk stor forskel på de forskellige opstillede lister på universiteterne - såvel hvad angår konkrete politiske mærkesager som fokusområder. Men det betyder jo heldigvis også, at de studerendes valgdeltagelse, har betydning og giver indflydelse for den enkelte studerende.

De studerende på de danske universiteter skal kræve at vide, hvad de sætter deres kryds på. Det vil skabe en bred og dynamisk studenterpolitisk debat på universiteterne, med resultater til følge.

Michael Thomsen er stud. jur. og formand for den socialistiske studenterorganisation Foreningen Partiet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu