Læserbrev

Styrk forebyggelsen af hiv og aids!

Debat
1. december 2008

I dag – den 1. december – er det World AIDS Day. Dagen afholdes i år for 20. gang, og er med til at sætte fokus på problemerne med hiv og aids.

Og der er nok af problemer at tage fat på. Der er således 33 millioner mennesker på verdensplan som er smittet med hiv. Ud over at være en menneskelig tragedie, fungerer sygdommen også som en stopklods for økonomisk og social udvikling i store dele af verden.

De senere år har der været stor fremgang i behandlingen af hiv og aids, da mange flere mennesker i verden nu modtager hivmedicin. Alene sidste år modtog yderligere knap en millioner mennesker behandling, hvilket er et stort fremskridt, som har krævet en kæmpe indsats.

Desværre halter det gevaldigt efter med forebyggelse af sygdommen. Sagen er den, at fem nye personer bliver smittet, hver gang det lykkes at få to syge i behandling. Epidemien vil dermed fortsætte med at sprede sig, og vi vil ikke være i stand til at bremse den, hvis der ikke sættes ind med en ekstraordinær forebyggelsesindsats hurtigst muligt. Derfor har AIDS-Fondet i år valgt temaet forebyggelse til World AIDS Day.

Udryd hiv og aids

Forebyggelse er helt central hvis spredningen af sygdommen skal stoppes. Der har været lidt fremgang at spore i forhold til forebyggelsen i udviklingslande i de senere år. Antallet af nye hiv-smittede er således over to år faldet fra tre millioner til 2,7 millioner mennesker, og det viser at forebyggelse virker. Men det er nødvendigt at forebyggelsesindsatsen også målrettes mod grupper som eksempelvis stofbrugere, homoseksuelle og prostituerede. En udbredt kriminalisering af disse grupper gør det overordentlig vanskeligt at forebygge hiv her. Der er for eksempel fortsat rigtig mange lande, der kriminaliserer homoseksualitet, herunder 12 ud af 16 af Danidas samarbejdslande.

I disse lande sker der samtidig en eksplosiv stigning af hiv blandt bøsser. Der er også fortsat mange lande, som ikke tillader uddeling af rene nåle og kanyler til stofbrugere, uanset at det er utrolig effektivt i forebyggelsen af hiv.

Det er på tide at fokus også rettes mod dem, hvis indsatsen skal være effektiv.

Verdens regeringsledere har vedtaget de såkaldte 2015-mål, som er en række målsætninger på udviklingsområdet frem til 2015. Et af de otte overordnede mål handler om bekæmpelsen af hiv/aids, og målsætningen er blandt andet, at man inden 2015 skal have standset spredningen af hiv og aids. Man må dog desværre konstatere, at intet tyder på, at man når disse mål. Vi er nu tidsmæssigt halvvejs mod 2015 siden målene blev vedtaget, men er på mange områder langt fra at være halvvejs mod opfyldelse af målene.

Danmark bør gå forrest i kampen for at opfylde 2015-målene, og den danske bistand bør målrettes mod disse mål, herunder bekæmpelsen af fattigdom og udryddelsen af hiv og aids.

Jeppe Kofod, udenrigsordfører for Socialdemokraterne og Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er lidt svært at se hvad der skal gøres. Alle ved at ubeskyttet sex kan give HIV og AIDS. HIV og AIDS skyldes i udviklingslandende næsten udelukkende ubeskyttet sex. De samme lande vil også de kommende år blive ramt af en bølge af tilfælde af lungekræft og sukkersyge da vestlig levestil med rygning og for fed kost tager et stort indtog.

Kampagner mod AIDS og HIV har kørt i 25 år, men folk dyrker stadig ubeskyttet sex, ligesom danskerne ryger og drikker sig fra sans og samling, og flere og flere får lungekræft og skrumpelever.

Inger Sundsvald

"Man undres!
:-)"

Halvdelen kan ikke sige ordet præservativ. Den anden halvdel vil ikke bruge ordet kondom.
Derfor har man opfundet et ord der hedder konservativ. Problemet er bare, at folk ikke vil have det trukket ned over hovedet

Inger Sundsvald

Ja, mon ikke! Så er det trods alt bedre med konservativ. De kan vel tåle det :)

Nanna,

Forebyggelse er godt, og jeg mener da at det er godt at man skal forebygge. Både i Danmark og Afrika. Men det synes at være så hipt med HIV forebyggelse og på en måde er det lidt trættende. Folk ved at man får HIV ved ubeskyttet sex.

Jeg ved ikke hvorfod der er så megen skødeløshed, men når man ser at forældre ikke lever ansvarsbevist og drikker for meget, hvordan skal unge så opfatte det og hvilke rollemodel er det så for dem?

I Danmark savner jeg at politikerne gør en forskel på områder der ikke har været stor fokus. F. eks. dør årligt 500 af kræft i hjernen, mange af dem allerede i 20'erne og der der ikke en massiv forskningsindsats fra politikerne på det område. Det samme gælder kræft i underlivet hos kvinder eller sclerose der også er en grim sygdom.

Her mangler der også medieopmærksomhed.

Jeg kan ikke lade være med at bemærke, at Jeppe Kofod må have nogle helt særlige erfaringer, der burde gøre at han advokerer for en praksis med at bruge kondomer, også selv om den ene eller begge parter er nybegyndere.

I nogle lande er det jo praksis at gå efter jomfruer, fordi man mener det beskytter mod HIV.

Jeg synes, der mangler en henvisning til denne problematik i indlægget.