Læserbrev

Afskaf værnepligten

Debat
2. december 2008
Værnepligten koster os en mia. om året. Den burde i stedet laves til en frivilligordning, som vi har set lykkes i Holland og Frankrig.

Værnepligten koster os en mia. om året. Den burde i stedet laves til en frivilligordning, som vi har set lykkes i Holland og Frankrig.

Ib Christensen, fhv. MEP & MF

Dansk Institut for Militære Studier (DIMS) har udsendt en bemærkelsesværdig rapport:

Af 32 NATO- og OECD-lande har 11 afskaffet værnepligten. DIMS har undersøgt erfaringerne fra Frankrig, Holland, Slovakiet og Letland.

Det viser sig, at frivillig rekruttering er den mest effektive og billigste måde at skaffe folk til forsvaret. I Danmark tvangsudskriver man 10 pct. af en ungdomsårgang, omkostningen anslås til ca. en mia. kr. Man tager ikke de bedste egnede, men kun et udsnit af dem, der kan klare kravene. Under et frivilligt system kan man blot tage de bedste.

Den fire måneder lange uddannelse skaber ikke soldater. Forsvarets opgaver i dag kræver professionelt personel med den rette motivation. Den skabes ikke ved en tvangsudskrivning, hvor tre fjerdedele af de indkaldte skrider efter de fire måneder.

Et tidssvarende forsvar

De undersøgte lande konstaterede, at værnepligten ramte skævt og uretfærdigt. Her i landet er værnepligten kun pålagt mænd. Der er ingen belæg for, at værnepligtens afskaffelse i de fire lande skulle have gået ud over sammenhængskraften i samfundet.

De undersøgte landes evne til at udsende soldater til internationale missioner er blevet forbedret efter afskaffelsen af værnepligten.

Ved sidste forsvarsforlig nedsatte man værnepligten til fire måneder som et kompromis mellem VKO-partierne, der klamrer sig til værnepligten, og S og R, der ønsker et frivilligt forsvar. Der er nedsat en forsvarskommission, der skal levere et grundlag for et tidssvarende forsvar.

Desuagtet erklærer forsvarsministeren, at værnepligten skal fastholdes som "en god borgerlig mærkesag". Det gør åbenbart intet indtryk, at DIMS-rapporten rent ud konstaterer, at der ingen militære grunde er til, at Danmark skal fastholde værnepligten.

Hvis VKO-partierne vil fastholde værnepligten, bør S og R konstatere, at der ikke længere er grundlag for at bevare traditionen om brede forsvarsforlig. Et nyt regerings- og folketingsflertal bør bruges til at afvikle værnepligten og skabe et tidssvarende forsvar.

Gennem den ulovlige og idiotiske beslutning om at lade Danmark gå i krig mod Irak har VKO demonstreret deres vilje til at majorisere på forsvarsområdet. Så lad da de tre partier sejle deres egen sø, når folketingsflertallet forhåbentlig skifter ved næste valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her