Læsetid: 2 min.

Danske studerende skal have lov til at være med i Erasmus Mundus

Danske studerende skal ikke afskæres fra at tage Erasmus Mundus-uddannelser, mens vi venter på, at de europæiske statsledere bliver enige om gratis uddannelse i alle EU-lande
Debat
6. december 2008

Camilla Gregersen skriver i Information den 4. december, at Erasmus Mundus er en 'pengemaskine' for universiteterne. Erasmus Mundus er et EU-program, som støtter særlige, internationale uddannelser, der udbydes i samarbejde mellem universiteter i forskellige lande. De danske universiteter tjener bestemt ikke noget som helst på at deltage i Erasmus Mundus - og ønsker i øvrigt heller ikke at gøre det. Men i mange lande skal de studerende betale for at gå på universitetet. Desværre er det ofte disse lande med brugerbetaling, som danske studerende meget gerne vil til - først og fremmest England.

Danske universiteter vil gerne tilbyde uddannelser, der foregår delvist i England og andre lande, som er attraktive for studerende. Når man læser i et land med brugerbetaling, så bliver man nødt til at betale efter nationale regler. Vi foreslår derfor, at danske studerende får dækket deres udgifter via udlandsstipendieordningen. Dermed vil den danske studerendes Erasmus Mundus-uddannelse være finansieret af den danske stat. Hvis andre EU-borgere, f.eks. polske eller tyske, tilmelder sig studiet, så vil de kunne læse gratis i Danmark, ganske som danske studerende - men hvis de læser i England, så skal de betale, ligesom de engelske studerende gør. Det er vel egentlig meget rimeligt?

Man kunne selvfølgelig godt ønske sig, at alle uddannelser i Europa var gratis, men det er bare ikke tilfældet. Og der er udsigt til mange lange debatter mellem Europas statsledere, før gratis uddannelse i alle EU-lande bliver en realitet - hvis det nogensinde sker.

Universiteterne mener ikke, at danske studerende skal afskæres fra at tage Erasmus Mundus uddannelser, mens vi venter.

Fremadrettet løsning

Desuden er det ikke korrekt, når Camilla Gregersen siger, at den traditionelle udveksling via EU's Erasmus-program er gratis for alle. Når en engelsk studerende tager på udveksling i Danmark, har vedkommende stadig betalt undervisningsafgift for sin engelske uddannelse. Det ændrer udvekslingsopholdet, hvor en dansk og engelsk studerende bytter plads i et semester, ikke på. England bestemmer reglerne i England, Danmark bestemmer reglerne i Danmark.

Camilla Gregersen foreslår desuden en løsning, hvor danske universiteter kun indgår i Erasmus Mundus-samarbejder med lande, der har gratis videregående uddannelser. Det begrænser altså mulighederne for samarbejde væsentligt, da det kun er meget få lande, hvor universitetsuddannelser er 100 procent offentligt finansierede. Bare inden for EU's grænser har to tredjedele af medlemslandene brugerbetaling. Skandinaviske tilbud er udmærkede, men de studerende vil altså meget ofte også andre steder hen. At indskrænke mulighederne for samarbejde på denne måde er næppe i de studerendes interesse.

Danske Universiteter foreslår en fremadrettet løsning, hvor hverken danskere eller andre EU-borgere skal betale i Danmark, og hvor danske studerende får deres eventuelle studieafgifter i udlandet dækket gennem et udlandsstipendium fra den danske stat. Når vi nu ikke bestemmer over de andre landes uddannelsespolitik, så mener Danske Universiteter, at dette er en rimelig måde at fastholde vores princip om offentligt finansieret uddannelse til danske statsborgere.

Jens Oddershede er talsmand for Danske Universiteter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her