Læserbrev

Fælles front mod kulturel ulighed

Debat
29. december 2008
Den nye kulturminister må gøre alvor ud af -flere penge til kulturen- ved at samle Folketingets partier om en mere langsigtet kulturfinansiering, så eksempelvis også små biografer kan overleve krisetiderne.

Den nye kulturminister må gøre alvor ud af -flere penge til kulturen- ved at samle Folketingets partier om en mere langsigtet kulturfinansiering, så eksempelvis også små biografer kan overleve krisetiderne.

Nanna Kreutzmann

Kulturminister Carina Christensen er kommet ud af starthullerne, og i flere medier har hun udlagt sine planer for kulturpolitikken. Det er en sølle omgang. Visioner og konkrete tiltag glimter ved sit fravær.

Der er med al respekt grund til at minde ministeren om, at hun har ministerbil af en grund: Dansk kulturliv skriger på en fast hånd, der tør tage fat på problemerne og smække visioner på bordet.

Den ny kulturminister har dog én relevant bekymring: At op mod en tredjedel af danskerne enten slet ikke eller i meget begrænset omfang benytter sig af kulturtilbuddene. Ministeren har derfor fokus på at kultur skal være for alle i hele landet.

Denne bekymring er velkendt hos Socialdemokraterne. Vores program "Kultur er velfærd" kom til verden sidste år bl.a. med ønsket om at gøre op med både den geografiske og sociale ulighed i adgangen til kultur.

Flere penge

Vi vil gøre kultur til en mere integreret del af danskernes hverdag. Ligesom kulturministeren tilsyneladende også ønsker. Spørgsmålet er, hvordan vi gør det. For hvis Danmark skal være en nation af kompetente og kreative borgere, som ministeren drømmer om, skal der mere til end gode intentioner og skåltaler.

Der skal iværksættes forsøg i kommunerne med kulturklippekort, hvor der gives adgang til en række kulturtilbud.

Vi skal gå videre med gratisadgang til museerne, så det ikke kun er to store museer i hovedstaden, der har gratis adgang.

Vi skal sikre de små biografers overlevelse gennem en lånepulje til finansieringen af den nye nødvendige digitale teknik.

Vi skal sikre egnsteatre og regionale spillesteder for rytmisk musik de steder, hvor der er huller på Danmarkskortet.

Og så skal vi have etableret kulturskoler i alle kommuner, hvor børn kan få tilbud om undervisning i dramatik, billedkunst, dans og litteratur.

I Berlingske Tidende forleden blev ministeren interviewet under overskriften "Flere penge til kulturen".

Om og hvornår de kommer, mangler ministeren stadig at svare på. Foreløbig kan vi konstatere. at ministeren ikke - på næste års finanslov - havde til sinds at sikre flere frie midler til Kunstrådet, hvor bl.a. musik- og scenekunstudvalget i den grad fattes penge. Tilsvarende kan vi konstatere, at ministeren heller ikke ønskede at sikre en pulje penge til de overlevelsestruede kulturinstitutioner som bl.a. Den Fri Udstillingsbygning.

Jeg håber derfor, at Carina Christensen vil tage kampen om ressourcer med finansministeren og samle Folketingets partier om en mere langsigtet kulturpolitisk strategi med en tilhørende investeringsplan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her