Læsetid: 3 min.

Gud er DØV

Lyder trosbekendelsen, credo'et, Jorden rundt
Debat
23. december 2008

I anledning af at en langtidsledig jødisk tømrersvend, som siden på latin blev kaldt Jesus, hævdes at være født i morgen aften og nat for 2008 år siden og derfor fejres af mindst et par milliarder troende kristne Jorden rundt, er det værd at erindre, at trosbekendelse på samme latinske sprog hedder credo.

For deraf kommer ordet og fænomenet 'kredit'.

Og uden det slet ingen kreditkrise i de finansielle systemer rundt på gulvet og Jorden rundt. Hvad tilsyneladende for tiden optager sindene noget mere reelt end tømrersvenden.

Der tværtimod tidens credo sagde: At det er de fattige, også i ånden, der er salige. Ja, "salige er de sagtmodige, for de skal arve Jorden."

Efter at de rige har lagt den øde.

Det sidste står der ganske vist ikke direkte, men det var vel for - om muligt - at undgå denne ødelæggelse og i tide besinde sig på Jordens grænser, at omtalte Jesus igen og igen indskærpede: "Saml jer ikke skatte på Jorden. ... Ingen kan tjene to herrer. ... I kan ikke tjene både Gud og mammon."

Jo, vi kan, yes, we can, Vorherre Jesus Kristensen!

Blot vi gør mammon, pengene selv, til Gud. Og hvem gør ikke det? Gud er jo DØV. - Den Økonomiske Vækst er simpelthen helligdommen for det moderne, oplyste, progressive, fremskridtsorienterede, udviklingsoptimistiske, omstillingsparate, kreative og innovative menneske.

Hvad enten det går i kirke juleaften eller ej.

IMF som indpisker

Hør blot et af credo'ets seneste - blandt utallige - eksempler med Ritzaus ord:

"IMF: Verdens regeringer gør for lidt". Offentliggjort den 21. december kl. 10:58. Telegrammets brødtekst:

"Der skal flere penge på bordet for at sætte skub i verdensøkonomien. Ellers risikerer 2009 at blive et endnu værre finansielt år end frygtet. Det vurderer chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), Dominique Strauss-Kahn, i et interview med BBC-radio, hvor han kalder de forskellige konjunkturpakker, som for eksempel flere europæiske lande har vedtaget, for utilstrækkelige".

"Jeg er særligt bekymret over det faktum, at vores prognose - som i forvejen er meget dyster - bliver endnu mere sort, hvis der ikke bliver gjort mere for at sætte skub i økonomien," siger franskmanden. IMF har derfor opfordret regeringer verden over til at øge de offentlige udgifter og drastisk sænke skatterne for at holde hjulene i gang, nu da finans- og kreditkrisen har fået privatforbruget og efterspørgslen til at styrtdykke mange steder.

Kan det siges mere fromt?

Skulle blot en eneste af de millioner, som i morgen og i overmorgen tilbeder det lille Jesus-barn, efterleve den senere langtidsledige tømrersvends ord, vil det ifølge ikke blot chefen for Den Internationale Valutafond, men alt hvad der kan krybe og gå - for ikke at tale om at køre i bil og flyve med flyvemaskine - være ensbetydende med direkte terror.

Hjulene skal dreje

Vendt ikke mod julen men mod hjulene, det skal holdes i gang, og mod privatforbruget og efterspørgslen, der skal i vejret hurtigst og højest muligt.

Hvad nytter det så, at indikatoren Økologiske Fodaftryk (se: kortlink.dk/664qy) med et væld af data, som igen har falsificeret, sandsynliggør:

- at Jesus' og Dominique Strauss-Kahns dyreart samlet set allerede nu forbruger og efterspørger over en tredjedel mere af naturen, end Jorden er bæredygtig nok til at klare?

- at om alle dyreartens eksemplarer kom op på amerikanernes øjeblikkelige forbrug og efterspørgsel, måtte Jesus' fader i Himlen, naturvidenskaben, teknologien, de økonomiske vismænd, eller hvem bønnen ellers rettes til, skænke os yderlige fire planeter af Jorden beskaffenhed?

- at om alle mennesker skulle dele danskernes nuværende offentlige udgifter, privatforbrug og efterspørgsel, skulle to jordkloder mere frembringes?

Alle disse spørgsmål er credo døv for.

Jamen, er der ikke noget med en eller anden klimakrise, som alle, ikke mindst dem, der kan krybe og gå, bile og flyve, taler så meget om? (Samtidig med at CO2-koncentrationen i atmosfæren øges år for år og udpumpningen af den nu foregår fire gang hurtigere end i 1990'erne) Jo, da, vist er der en klimakrise.

Den skal i overensstemmelse med DØV. netop bruges til at sætte gang i hjulene. Hvad ellers?

Så de offentlige udgifter kan øges og privatforbruget og efterspørgslen undgå at styrtdykke.

Glædelig jul - uden et stumt h foran.

ejla@inforamtion.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Svennevig Christensen

Kære Ejvind

Glædelig jul, nytår og god vind.

Jeg ser det positive i det der sker her og nu. Den galskab verdens økonomiske ansvarlige med din hjælp har udstillet i 2008, er begyndelsen til den virkelige ende for de politikere og deres systemer som har haft det politiske ansvar de sidste 10-15 år.

De økonomiens skriftkloge siger det bliver værre i 2009 - det passer ikke, det bliver bedre dag for dag.

@Ejvind Larsen: Tak for en artikel, hvis indhold jeg - måske ikke overraskende - er fuldkommen enig i.

Det er en trøst at vide, at der på dette vores våde klippestykke på vej rundt om en ganske gennemsnitlig stjerne i en ganske gennemsnitlig galakse i et ganske overvældende fjendtligt univers stadig findes nogle få mennesker tilbage, der ikke som disciple for vor arts intellektuelle toppræstation - kapitalismens helt og aldeles uproblematiske evangelium om ubegrænset vækst i en materiel begrænset verden, halleluja, amen og hele molevitten - mentalt er på vandring tilbage mod savannen og dernæst op i træerne.

Jeg ser frem til flere indlæg fra din hånd i det nye år. Jeg håber du bevarer kampgejsten.

Steen Erik Blumensaat

Han og hans (far) var ikke ledige, som tømrer lavede de kors.
Som menneskefisker fangede han mennesker i sit garn.
Et vidneudsagn fra en luder er det hele troen er opbygget på.
Homo sapiens: Dette dyr er farligt, når man angriber det, forsvarer det sig.
Glæderlig solhverv.
Solen og solåret delt i 12, blev til syndebukken ( offerlamet) og hans diciple.

Steen Rasmussen

Formålsmæssigheden bag Homo economicus rationalitet tåler ikke begrænsningen. Den snævert økonomisk optimerende adfærd vil ikke vide af grænser. Denne rationalitet ser enhver begrænsning som en provokation, der skal overvindes med nye målsætninger. Skabningens respekt for sin egen begrænsning ville betyde dens død/transformation. Det fornemmer den, og adlyder i stedet blindt sine egne indre dæmoner. Den frygter sit eget andet liv mere end den død, den truer med at pådutte alt og alle, fuldstændigt lige som hippierne i 1970´erne forekom det borgerlige samfund langt mere truende, end de kaskader af A-bomber, man stillede op i baghaven som forsvar mod de ydre fjender.

Når det fortælles homo economicus, at væksten og selve homo economicus er blevet enhver rationalitets største trussel, fordi homo economicus netop er blind for sine egne forudsætninger, og begrænsningerne i gyldigheden af den formålsmæssighed, den skyder ind under sin adfærd, så reagerer det rituelt, traditionelt og defensivt ved at dæmonisere selvrefleksionen og fremstillingen af sig selv som problemet. Homo economicus skyder angsten fra sig, projicerer frygten for sig selv fra sig, eksternaliserer problemet, går i defensiven. Det er således en del af problemstillingen, at den økonomiske vækst på en gang er sin egen gud, sit eget største problem og fuldstændigt ”DØV” og blind over for sig selv.

Ralph Sylvestersen

Bevidstheden har tabt sig selv i sit eget indhold.

For muligvis at genopstå i noget som ikke er dens eget?
Glædelig solhverv, nu går det mod lysere tider.
:-)

Ja, vi har brug for en økonomi, der er anderledes end den nuværende kapitalistiske, som jo helt åbenlyst tilbeder uhæmmet økonomisk vækst, hvilket reelt er det samme som, at vi hengiver os til uhæmmet grådighed - uanset, at kloden ikke kan holde til det, og vil blive ændret - af os - til noget, som næppe giver fortsatte livsbetingelser for vores dyreart.

Så vi har helt klart brug for en økonomi, der er økologisk bæredygtig.

Kan vi vælge den?
Ja, selvfølgelig kan vi dét - hvis vi vil!
Og dét vil vi, er jeg overbevist om, hvis vi alle klart kan se grådighedens pris: Udslettelse.

I Danmark har vi nu i en del år levet under et skattestop - så kunne vi vel også godt leve under et økonomi-vækststop.
Når den fremherskende mening er imod cigaretrygning, så begrænser vi det totale cigaretforbrug.
Og hvis den fremherskende stemning bliver, at vi er imod økonomisk vækst, så begrænser vi selvfølgelig også her.

Men problemet er jo, at økonomien er global, og så er spørgsmålet vel, om Danmark alene kan stoppe sin økonomiske vækst? - eller om EU alene kan gøre det?
Det, gætter jeg, er muligt, men det må der være økonomer, som kan svare på.

Hvorfor er der end ikke opstillet en økonomisk model for vækststop - i Danmark - i EU - i FN?

Oil is the excrement of the Devil

Oil is black blood

Oil is the blood of the dinosaurs

This is the bloodstream of the world economy

Så længe lager haves:
A Crude Awakening - The Oil Crash

*GYS*

Som modvægt til den stimulerende alarmisme kan man f.eks. lytte lidt til Amory Lovins, der ikke mener at problemerne er større end de kan løses. Han er lidt smart i det, men han virker til at have fat i noget af det rigtige.

Amory Lovins: We must win the oil endgame

Lovins: >>When I give talks about energy, the audience already knows about the problems. That's not what they've come to hear. So I don't talk about problems, only solutions. But after a while, during the question period, someone in the back will get up and give a long riff about all the bad things that are happening—most of which are basically true. There's only one way I've found to deal with that. After this person calms down, I gently ask whether feeling that way makes him more effective.

As René Dubos, the famous biologist, once said, "Despair is a sin." <<