Læsetid: 2 min.

Klima i verdensklasse?

Det er verdensklasse i uansvarlighed, når klimaministeren sidder alvorlige klimatrusler overhørig
Debat
19. december 2008

Det er vel gået de færreste danskere forbi, at den konservative klimaminister, Connie Hedegaard, benytter enhver lejlighed til at fremhæve, at Danmark er i verdensklasse, når det kommer til at være klimadukse.

I 'verdensklasse' kalder Connie Hedegaard sin energipolitiske aftale, der er udmøntet i en lov, der skal sikre en 'historisk' udbygning af vindenergi frem til 2012 med 75 MW på land hvert år. Verdensklasse? Historisk? Man fristes til at spørge, hvornår historien startede for Connie Hedegaard. Til sammenligning blev der udbygget med mere end 200 MW årligt fra midten af 90'erne. Hedegaard må derfor hentyde til et 'historisk' fremskridt i forhold til, da regeringen kom til magten. Da gik udviklingen nemlig desværre totalt i stå. Set i det perspektiv er det historisk for regeringen. Men absolut ikke for Danmark.

Radikal klimaindsats

Danmark skal være vært ved klimatopmødet om mindre end et år, og vi er ikke engang i nærheden af en klimaindsats, der - hvis den blev efterfulgt af alle andre lande - ville kunne forhindre den kritiske to graders opvarmning.

Så sent som for godt en uge siden kom der nye advarsler fra førende klimaforskere om, at en radikal klimaindsats er nødvendig: Atmosfæren kan under ingen omstændigheder klare, at vi afbrænder de resterende lagre af fossile brændsler, og en ansvarlig politik vil omgående sætte en stopper for udbygningen af kulkraftværker og udfase anvendelsen af kul.

Hvordan reagerer vi på disse alvorlige advarsler i Danmark med Connie Hedegaard som klimaleder? Et historisk 'kulstop' er ophørt som følge af en lovgivning, Hedegaard har vedtaget. Hvis man kigger på, hvor meget CO2 der udledes pr. brugt kWh, viser nye tal fra CASA, at udledningen har været stigende fra 2005 - 2008. Det går altså den forkerte vej. Er det verdensklasse? Måske verdensklasse i uansvarlighed.

En fadæse

Men hvordan ser potentialerne ud for udbygningen med vindenergi. Skyldes de skrantende danske målsætninger, at det er vanskeligt at finde egnet vindmølleplads? Nej! Alene i Ringkøbing-Skjern kommune har man uden problemer fundet egnede områder til en udbygning af vindmøllekapaciteten med 400 MW. Men med den VE-lov, Hedegaard netop har fået vedtaget - med velsignelse fra alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten - er der indført en såkaldt erstatningsordning, der pålægger vindmølleinvestoren at betale erstatning til alle, der taber ejendomsværdi, fordi de bor i nærheden af vindmøllen. Branchen kalder ordningen for 'regeringens energipolitiske selvmål' og har indtrængende bedt om, at man fjerner denne ordning. Efter de sagkyndiges vurdering vil ordningen blokere totalt for udbygningen med vindenergi på land.

Sjovt nok findes der ikke tilsvarende ordninger for svinefarme, forbrændingsanlæg og motorveje. Vindmøller er åbenbart en helt særlig gene for danskerne ifølge Hedegaard og co. Det er næsten unødvendigt at nævne, at det vel næppe er 'verdensklasse'.

På trods af tonsvis af smukke ord er regeringens klimaindsats en fadæse fra ende til anden. Situationens alvor er tydeligvis ikke gået op for Hedegaard: Klimaudfordringen kræver radikale ændringer. Vi taler i denne forbindelse om en massiv omstilling over en ganske kort årrække, og ikke om Hedegaards lappeløsninger, der i bedste fald gør os fossilfri et sted i næste årtusind.

Per Clausen er klima- og energiordfører for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ralph Sylvestersen

Lidt perspektiv, fra 2012, 75 MW på land hvert år - et enkelt større containerskib har typisk en samlet effekt på 109 MW.

At tro på fortsat vækst vha. tekniske fix, såsom vindmøller, er ikke løsningen.

Fx opererer et rederi som AP Møller mere end 500 containerskibe, dvs. at med regeringens foreslåede udbygnings takt på vindmølleområdet vil det tage mere end 500 år blot at ækvivalere effekten i APM containerflåde...

Det går op for flere og flere, at hele klimahalløjet er det rene hysteri.

De sidste 10 år har temperaturen været faldende, selv med et stigende co-2 indhold..

Fra 1939 til 1945 under 2.verdenskrig udledtes den største mængde co-2 nogensinde uden at få temperatuen til at stige.

Der er kort sagt ikke nogen sammenhæng mellem temperatur og co-2,- det er mere end 500 forskere nu også blevet enige om.

Det er blot uhyggeligt svært at trænge igennem klimahysteriets fortalere,- ingen politiker tør stå åbent frem og afsløre falsknerierne!

@AAge Øhle: Vrøvl, se blandt andet http://klimabrev.dk/?p=26.

Mon ikke regeringens svar på de indeværende finansielle- og klimatiske udfordringer er at lempe topskatten, som der har været vrøvlet om så længe, for at forsøge at afhjælpe førstnævnte udfordring (hvilket det ikke kommer til at gøre), så folk vil arbejde lidt længere og være lidt mere produktive, så hjulene igen kan begynde at snurre med deraf følgende forværring af sidstnævnte udfordring?

Vi er 6,4 milliard mennesker på jorden - heraf er 5,5 million danskere - d v s, at mindre end 1 promille af jordens befolkning er danskere.

Danmark skal gøre en god klimaindsats, men mindre end 1 promille betyder ikke meget - vi må nødvendigvis arbejde sammen med andre for at få resultater, der rykker bare en lille bitte smule.

Iøvrigt er der p t en række teknikker på vej - bedre hybridbiler, bedre el-batterier, nye brintceller, bedre solceller, effektiv bioethanol, mere effektiv vindenergi o m a samt flere (CO2 frie) atom-kraftværker ( bl a i Finland ).

Mon ikke olien "går af mode" helt af sig selv inden for de næste 10-15 år - der var engang en der spøgefuldt sagde, at stenalderen holdt ikke op på grund af mangel på sten, og at oliealderen ikke holder op p g a mangel på olie.

Alt for mange politikere glemmer at indregne den tekniske udvikling, når de taler klima-løsninger - de tror nærmest, at dagens tekniske stade er så højt, at intet nyt kan tænkes fremover - man ser det specielt, når man taler trafikinvesteringer i den kollektive trafik - om føje år er den individuelle trafik stort set CO2 fri, og så står vi med et sæt kollektive trafikinvesterinegr lavet på et forkert grundlag.

@Robert H: "... at oliealderen ikke holder op p g a mangel på olie."

Det er korrekt, men ikke som du synes at mene det. Oliealderen holder formodentligt først op, når det ikke længere er økonomisk rentabelt at hente mere op fra undergrunden, og det sker naturligvis før der overhovedet ikke er mere olie tilbage.

"Alt for mange politikere glemmer at indregne den tekniske udvikling, når de taler klima-løsninger ..."

Nej, tværtimod. Nu er Lomborg godt nok ikke en politiker, men han og hans Copenhagen Consensus er da, så vidt jeg kan gennemskue, bakket op af regeringen, hvori jeg så bestemt mener at vide, at der findes politikere. Og Lomborg har længe vrøvlet løs om at udskyde tiltag på klimafronten, fordi fremtiden formodentlig netop bringer teknologiske fremskridt.

Se gerne mit debatindlæg http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/286257:Debat--Naturlovenes-ubar....

@John Fredsted.

Jeg mener, at teknologien vil gøre , at selv oliepriser på f eks 40-50 USD pr barrel ikke vil være konkurrencedygtige og så falder olieforbruget gevaldigt. og længe inden de idag udnyttede oliefelter er udtømte.

Olien kan altså blive økonomisk urentabel ad to veje - 1) ved at der bliver mangel og prisen derved stíger til svimlende højder, eller 2) ved at ny / alternativ energi-teknologi bliver så prisbillig, at man af den grund begynder at "droppe" olien som energikilde.

M h t Lomborg og Copenhagen Consensus, så de vel mere at betragte som "havkatten i hyttefadet" - jeg mener ikke , at der grundlæggende kan rejses tvivl om klimapanelets vurderinger.

@Robert H: Så er vi helt enige :-).