Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
31. december 2008

Nytårssang

Lilli og Evert Friberg-Jensen, Helsinge

Forslag til nytårssang under middagen:

Anders sad på en knold og sang

La la la la la la la la la la

Får og bukke omkringham sprang

La la la la la la la la la la

Anders' udflugtslængselled

La la la la la la la la la la

Pia hjemme på gården sled

La la la la la la la la la la

Karen arrig til pressen gik

La la la la la la la la la la

Runde Birthe på puklen fik

La la la la la la la la la la

Ind-føds-rets-test sku' laves svær

La la la la la la la la la la

Ingen perker i landet her!

La la la la la la la la la la

Når er Dannevangs fødselsdag?

La la la la la la la la la la

Testen dumpede med etslag

La la la la la la la la la la

SKÅL!

Anders' pande blev hed afsved

La la la la la la la la la la

Klimamøde i toppen sled

La la la la la la la la la la

Knolden grøn farved' Anders' sind:

La la la la la la la la la la

'Lad os få mere sol ogwind'

La la la la la la la la la la

Frøen, fuglen og fiskensprang

La la la la la la la la la la

Får vi det bedre i Dannevang?

La la la la la la la la la la

Ja, for Bushmanden ersnart væk

La la la la la la la la la la

Ohhh, min Bama, hvor erdu fræk!

La la la la la la la la la la

Anders bliver nu mild igen

La la la la la la la la la la

'Præsidenten, min nye ven'

La la la la la la la la la la

Statsminister for tredjegang

La la la la la la la la la la

Sig i kor: Der er ik' no'et ogkom' efter!

Fra fest til skam

Michael Sandfort, Brønshøj

Gennem mange år støttede Amnesty International primært demokratisk sindede mennesker i totalitære samfund, så da organisationen i 1988 markerede 40-året for FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder, var der meget at fejre. I dag støtter Amnesty International primært totalitært sindede mennesker i demokratiske samfund, så 60-års jubilæet bør passere i skam og stilhed.

Ratepensionistens deroute

Ivan Gullev, Frederiksberg

Oprydning til nyt år af Carsten Kochs kvartalsblad Danske Invest fra 1. kvartal 2008 giver indblik i finanssektorens rådgivende blændværk på trods af uafhængige økonomers idelige varsler; han fastslår på lederplads: "- en alvorlig krise i det finansielle system - virker mindre og mindre sandsynlig."

Som formand for regeringens skattekommission pauserer han med røde øre og hovedet i postkassen og skal fortsætte som boss for Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Velbekomme Carsten, siger vi over vor kødsovs og skål i postevand.

Ignoranternes årti

Søren Tafdrup, Søborg

Det seneste årti har været dumhedens og indbildskhedens årti, domineret af egenrådige ekstremister med Bush i USA som den internationalt dominerende, og naturligvis med Fogh som vores fremmeste hjemlige pestilens. Som troldmandens lærlinge har de lalleglade markedsfundamentalister kunnet lege med verdensøkonomien. Olie var der jo nok af til evig tid. Klimakrisen var venstreorienteret propaganda. Danmark kunne snart købe hele verden, og de økonomiske lærebøger skulle skrives om, mente Fogh.

Den manglende rettidige omhu kan ikke undskyldes med mangel på adgang til viden. Årsagen er foragt for divergerende synspunkter. Det er højrefløjens dødssynd, at den på enevoldsmaner afviser eller ligefrem fordømmer viden og synspunkter, der ikke passer i dens selvforherligende ideologi. Nu står den afklædt som en vis kejser. Men desværre er dette ikke et eventyr.

Illusionen brast i 2008. Oveni klimakrisen har vi nu en økonomisk krise, som gør det mangedobbelt sværere at løse det 21. århundredes udfordringer. Selv Toyota er i krise. Alverdens regeringer tvinges nu til at bruge skatteyderpenge på at redde de store energiødsle industrier, fordi et sammenbrud af disse industrier indebærer for apokalyptiske risici. Samtidig styrtdykker energipriserne, hvorved investeringer i besparelser og vedvarende energi bliver bremset, fordi det system, der skulle sikre disse investeringers levedygtighed, er blevet fjernet i liberaliseringens hellige navn i løbet af det forgangne dumhedens årti.

Vi får travlt med at rydde op efter ignoranterne det næste årti.

Udenlandske lykkeriddere

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Jeg læste i Hus Forbi fra december 2008, at der lever ca. 90 polakker på gaden i Danmark (og en del rumænere).

Kofoeds Skole vil nu hjælpe dem til at få arbejde. Hvorfor vil Kofoeds Skole formidle job for udlændinge uden permanent opholdstilladelse? Her lever allerede masser af arbejdsløse udlændinge og efterkommere, som Danmark har forsørgelsespligt over for, og som vel kunne varetage disse job.

Er det i samfundets interesse, at Kofoeds Skole assisterer lykkeriddere fra udlandet, som kommer hertil?

Skal 'synd for' være en adgangsbillet til hjælp i Danmark for ressourcesvage udlændinge?

Profetier for 2009

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Dette kommer der bl.a. ske i 2009:

-Bankpakke to bliver ikke til noget, for bankerne kan ikke se, hvad de skal bruge den til. De vil alligevel ikke låne flere penge ud til luftkasteller og fantasiprojekter.

-Boligpriserne falder til 2001-niveau.

-Danskernes forbrug begynder at nærme sig det, der er brug for.

-En del danskere bliver arbejdsløse og kommer til at opleve den store glæde, det er at falde ned og få tid og ro til at beskæftige sig med noget fornuftigt.

-Folketingets partier farer forvildede rundt og giver hinanden skylden for, at boligboblen og finanskrisen fik lov til at udvikle sig.

-Irland stemmer nej til Lissabon-traktaten igen, og nu er den altså helt død. Irske Declan Ganley får etableret Libertas på et paneuropæisk plan, og stærke kræfter arbejder på at føre EU tilbage til et rent handelsmæssigt samarbejde.

-Danmarks Radio nedlægger P2 efter fiaskoen med at gøre den poppet. Til gengæld poppes P1 op i stedet for.

-Politiken, Berlingske og JP stopper med at udkomme om mandagen.

-Klimatopmødet i København bliver en kassesucces, men desværre bliver der ikke aftalt noget, for alle beskytter sig selv under den økonomiske nedtur.

-USA må lade Kina indsætte repræsentanter på nøgleposter i Washington for at overvåge økonomien - et slags eksternt finanstilsyn - da USA's mange hjælpepakker fortrinsvis er finansieret af Kina.

-Birthe Rønn bliver som minister.

Konkret løsning savnes

Nassim Haiba, København N

Ikke nok med at finanskrisen er tiltaget, så har krisen som forventet udviklet sig til en økonomisk krise. Vi har set massefyringer i bl.a. USA og Tyskland. Diverse stater har med økonomernes velsignelse strikket hjælpepakker sammen til bankerne. Men hvor er den konkrete løsning til krisen? Dørene til de store pengetanke er lukket, samtidig må borgerne betale prisen gennem skattekronerne. Og som tak, får en del af borgerne en fyreseddel.

Undskyld mig, her bryster man sig af frie, selvkurerende markedsmekanismer, som på ingen måde løser sin egen selvskabte krise.

Finanskrisen er ikke kun skabt af svindlere, banker og Wall Street. I virkeligheden lægger problemet nærmere de spekulative finansinstrumenter som skaber store IT-bobler, boligbobler m.m. Hvor er den konkrete løsning? Kan man mon forestille sig et fundamentalt anderledes verdensalternativ (gen)udspringe fra en uventet kant?

Alternativer til kapitalismen?

Ayyub Bengtsson, Ishøj

I årtier har verden igennem USA's og Europas hænder smagt på kapitalismens gaver i form af krig, trællebinding og ødelæggelse. Nu ser vi, at selv Vestens befolkning, især middelklassen og lønmodtagere, er ved at få øjnene op for deres ideologis umenneskelighed. I de forgangne uger har desperation vist sig i regeringernes handlinger og udtalelser. Dette har bl.a. medført tvivl om kapitalismens egnethed til at organisere økonomien, og det har endda fået visse økonomer til at genoverveje Karl Marx' ideer. I frihedens moderland, Frankrig, opstod der tilmed en debat om, hvorvidt sharias økonomiske system skulle overvejes som model for det vestlige. Og hvorfor ikke? Til forskel for kapitalismen og kommunismen, har Islam en 1300 år lang historie med stabilitet og velstand, samt en mangel på økonomiske kriser. Tiden er inde til at vestens befolkninger og intelligentsia udviser åbenhed og sagligt overvejer Islam som et seriøst ideologisk alternativ.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Kragh

DR2-vold mod puma,

"Somewhere/Over the Rainbow... ". Gribende afslutning af DR2 Tema "Otto Brandenburg Galla Memorial", 1. januar 2009. Baggårdspumaen er ved at fuldende hvad udsendelsen fortalte var hans livs bedste koncert. CUT! Midt i sangen - eller hvad ved vi? DR2 reklamerer højtråbende for andre programmer! Som man må mene om hvad man vil, der var endda noget om jazz lidt senere. Men.... Fy, Fy, og tre gange ØV.

Venlig hilsen
Jørgen Kragh
Sønderengen 57
2870 Dyssegård
Tel. 39 69 65 29
Mobil 22 27 61 74