Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
30. december 2008

Om tro

Henning Kjær, Vanløse

Katrine Winkel Holm er den 23. december citeret for at sige om forholdet mellem kristne og muslimer: "Det som vi siger er sandheden, siger de er løgn."

Tro er tro - og troen rummer ikke sandheden, men tro (også den kristne) misbruges af fundamentalister til at udbrede meget usandhed og løgn forklædt som sandhed. Når en troende hævder, hendes tro er sandheden eller rummer sandheden, er det en løgn, på samme måde som det var en løgn, da Anders Fogh Rasmussen hævdede "at Irak har masseødelæggelsesvåben, er ikke noget vi tror, det er noget, vi ved".

For enhver?

Birgit Horn, Gandrup

Morten Messerschmidt udtaler i Inf. 27. december: "Kongehuset er en dybt funderet, historisk identitetsskabende og meget personlig institution for enhver dansker ..." Enhver dansker! Sikke noget fordrukkent, floromvundet sludder.

Ligestilling eller saglighed?

Ole Sporring, medlem af ligestillingsudvalget i Billedkunstnernes forbund

Som afsæt for lederen 22. december "Tro på Kvoter" opstillede Marchen Neel Gjertsens 17. december i "Kulturinstitutioner har næsten ingen kvindelige ledere" en rangliste over de 20 vigtigste kulturinstitutioner med en m/k fordeling mellem cheferne på 19 mænd og én kvinde. Det Kgl. Teater er sat som nr. ét og Ålborg Teater nr. 20, mens Kunstmuseet i Ålborg - Nordjyllands Kunstmuseum med kvindelige ledere i årtier - og en lang række andre kulturinstitutioner med kvindelige chefer bliver nedvurderet og gemt bort som "mindre væsentlige". Billedkunstner Elisabeth Toubo citeres, men det forties, at hun er formand for Billedkunstrådet, den vigtigste kunststøtte-institution ved siden af Statens Kunstfond. Forud var hun præsident for Akademiraadet, en statsinstitutionen som ikke er omfattet af lov om ligestilling.

På statens Museum for Kunst har Karsten Ohrt afløst Allis Helleland som direktør, og på Kunstakademiet har Mikael Bogh afløst Else Marie Bukdahl som rektor. Det har forringet den statistiske ligestilling, men havde man udelukket disse mænd på grund af ubalance i en hitliste ville det være diskriminerende forskelsbehandling. Man har i årevis diskuteret ligestilling på Kunstakademiet, nu er der en høj andel kvindelige professorer. Rektors køn har næppe en diskriminerende betydning.

Koloreret med det frit strittende citat: "at der blendes guldfisk og males med pikken ... og institutionerne er grundlæggende præget af patriarkalsk kultur ..." viser Marchen Neel Gjertsens artikler, at diskriminerende usaglighed ikke er et mandligt monopol.

Argentinsk logik

Jens Anton Tingstrøm, København Ø

Da militærjuntaen fik magten i Argentina i 70'erne afskaffedes gruppeeksamen som led i et opgør med 'ideologisk suspekte' venstreorienterede uddannelsesfolk. Gruppeeksamen var tegn på en latent kollektiv tankegang og farlig for 'den individuelle frihed'.I Information kunne man for nyligt læse, at de danske censorer mener, at gruppeeksamen bør genindføres. Ifølge censorerne fungerede eksamen bedre da gruppeeksamen var lovlig.

Erhvervslivet, forskerne, videnskabsministerens eget udvalg, elev- og studenterorganisationer og underviserne anbefaler alle gruppeeksamen genindført. Der er mange gode argumenter: Det fremmer samarbejdsevner og kreativitet, modvirker konsekvenserne af den negative sociale arv, i praksis fungerer gruppeeksamen bedre til at bedømme præstationer til eksamen og meget mere.

Men VKO-flertallet fastholder konsekvent modstanden. Det virker ulogisk. Måske skal man helt til Argentina for at forstå logikken?

S' nattesøvn

Jakob Sønderskov Sørensen, Risskov

I et læserbrev den 27. december spørger Allan Danfær bekymret til Socialdemokraternes nattesøvn. Tillad mig på partifællernes vegne at svare, at den kunne være bedre. Årsagen til den forringede søvnkvalitet er dog ikke, som Danfær antyder, dårlig samvittighed over tuneserloven, for den stemte partiet faktisk imod. Nej, når vi socialdemokrater sover dårligt, skyldes det snarere udsigten til, at VKO's undergravning af velfærdsstat, klima og menneskerettigheder kommer til at vare længe endnu. Så længe venstrepopulister og højhellige humanister som Danfær har mere travlt med at fyre friendly fire mod det store oppositionsparti end med at finde en fælles basis for angreb mod VKO, vil et regeringsskifte nok lade vente på sig. Men det er måske også det mest bekvemme for visse dele af venstrefløjen, for så kan de være sikre på at beholde deres smukke holdninger intakte - helt ubesmittet af realpolitisk ansvar.

Medansvarlig dansk regering

Finn Gunst, Brønshøj

Hvordan kan EU på stats- og udenrigsministerniveau i disse dage føre forhandlinger med Israel om en opgradering af samarbejdet samtidig med, at Israel som besættelsesmagt gennem 60 år intensbomber palæstinenserne i Gaza?

Kvantegengældelse

G. Petersen, Hornslet

Med over 300 dødsofre har Israel åbnet ballet ved at levere den retfærdige gengældelse (processen = virkningen) for de uretfærdige terroraktioner (observationen = årsagen) palæstinenserne i den kommende tid vil udøve.

Bohr og Einstein burde kåres som de mest forudseende spindoktorer verden har set, og vi andre burde skamme os over, at vi ikke engang kan finde ud af at boykotte et par appelsiner.

Boykot Israel

Asmaa Abdol-Hamid, folketingssuppleant for enhedslisten

I disse tider behøver unge ikke gå til historiebøgerne for at forstå begreber som 'folkemord', 'udrensning', 'racisme' eller 'zionisme'. Et klik, og man kan fra hjemmets 37 tommers fladskærm få det serveret live. Det er ikke et skuespil, en film eller en dokumentar, men en levende transmission direkte til de danske kakkelborde, hvor den i øjeblikket står på forberedelse af nytårsfesten.

Billederne taler for sig selv. Billeder af små døde børn som bliver samlet op efter flere Israelske luftangreb. Der er snart valg i Israel og højrefløjen skal tilfredsstilles - derfor denne massakre. Det er ynkeligt og frastødende. Det føles helt ondt i maven at tænke på, at Israel serverer palæstinensiske børns liv i den parlamentariske valgkamp. At det for Israel ikke handler om hvilken politikker, der kan komme med de bedste fredelige løsninger, men at det derimod handler om at skabe mest mulig ødelæggelse for at vinde valget - og det palæstinensiske folk bliver taget som gidsler.

Danmark bør være i front i den uacceptable situation. Israel har ikke forstået demokratiets spilleregler men træder på alle menneskerettighederne. Derfor bør vi fortælle dem, at de har tabt opbakningen fra det internationale samfund. Vi bør lægge pres på Israel så de omgående stopper udrensningen af det palæstinensiske folk. Forstår Israel ikke at stoppe, må vi gå til konsekvenserne og stoppe al samarbejde. Boykot Israel!

Nødvendige opråb

Nis Bech, København Ø

Hvor er det godt, at Ejvind Larsen (el) her på 'Den mindst ringe' stadig har den iagttagende, skarpe pen i behold.

Det er en fornøjelse at læse hans Frie ord den 23. december, hvor han lige belærer os om sagens rette sammenhæng. Jeg husker de diskussioner, vi havde i 80'erne, om bæredygtighed, tilpasset teknologi, menneskelighed, ligeværd, demokratisk økonomi, økologi, markedets vilkår o.m.a. Nu oplever vi, at samme marked skal have hjælp for at overleve. Hjælpen skal komme fra dig og mig! Økologien trænger også til en hjælpende hånd, hvis de kommende generationer skal have en chance for rimelige vilkår. Og igen er det dig og mig, der skal give bidrag!

"Gud er DØV" skriver el i rubrikken. Men den økonomiske vækst er nødt til at tage hensyn - og blive styret. Og hvis det så bliver til 'socialistiske tiltag', som vor erhvervs- og økonomiminister frygter, så kommer hun til at give sig, hvis ikke det danske velfærdssamfund og vor økologi skal ende i ren gerrighed og 'jeg-er-mig-selv-nok'. Tak til el!

Symbolpolitik

Torben Kjær, Hillerød

SF foreslår, at voldsdømte skal betale 500 kr. til en fond, så de, der er slået til plukfisk, kan få psykologhjælp - det svarer til en halv time pr. næse! Endnu et udslag af SF's formynderiske politik, der afvikler velfærden til fordel for egenbetaling, hvor 'skrankepaver' skal være dommere for, hvem der er så heldige at få psykologhjælpen. En politik, hvor det omgivende samfund frikendes for med individualisme, dårlig opvækst, dårlig skolegang, mobning, manglende uddannelsesmuligheder og meget mere at kunne have et medansvar for, at denne uacceptable vold findes i samfundet - de borgerlige er naturligvis henrykte.

Voldsofre burde føle sig til grin over en symbolpolitik, der fremstår som politikernes gode vilje, men som reelt gør offerets skader til et anliggende mellem sig selv og voldspersonen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her