Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
12. december 2008

FN og NATO i hemmeligt samarbejde

Kai Dalsgaard, De Grønne

FN og NATO -sekretariater har udarbejdet en fælles deklaration, som ikke skal offentliggøres, om et fremtidigt samarbejde, underskrevet af de to generalsekretærer, for NATO Jaap de Hoop Scheffer og for FN Ban Ki-Moon. Herefter skal NATO stille styrker til rådighed for gennemførelsen af humanitære formål.

Bortset fra det forkastelige i, at det ikke bringes til offentlighedens kendskab, kan det ses som et forsøg på at sortliste FN ved at lade det indgå i et samarbejde med NATO, som er en aktiv spiller på den storpolitiske kampplads. Ved at vælge NATO frem for at sammensætte en international styrke svigter FN sin oprindelige internationale fredsskabende funktion og vælger indirekte side i den fornyede kolde krig.

FN bør være international, dens militær ligeså, de blå baretter skal ikke afløses af NATO-uniformer.

Kære Kurt W.

Finn Schousboe, Jægerspris.

Kære Kurt Westergaard.

Du er et modigt menneske med idealistiske ideer om samfund og ytringsfrihed - ideer som jo indgår i menneskeretserklæringerne, som netop fylder 60 år.

For at beskytte dig i forhold til en såkaldt 'tuneser' - som tilsyneladende ikke aner, hvad han i detaljer er mistænkt for - er Danmark i færd med at træde ovennævnte menneskerettigheder under fode, idet man er ved at indføre guantánomoagtige tilstande, som åbner en praksis for at internere mennesker uden anklage, forsvar og dom.

Samtlige danske politikere befinder sig jo ifølge egne udsagn på midten i dansk politik. Men her er det især de politikere, der befinder sig i højre side af 'midten', der går ind for internering uden rettergang - med den nye vicestatsminister som frygtindgydende frontfigur.

I denne omgang ser det dog ud til, at embedsmænd i justitsministeriet er kommet i besiddelse af så stort fagligt og personligt mod, at de har rullet det gulvtæppe til side, ind under hvilket sager ellers kunne fejes.

På lignende måde har fagpersoner i integrationsministeriet udtalt, at dialog formentlig vil være et egnet redskab til at nedtone spændinger og formindske terrortrusler.

I relation til disse synspunkter er det så, at jeg ganske længe har tænkt: Hvornår inviterer Kurt Westergaard denne 'modbydelige' tuneser til en samtale mand og mand imellem?

'Tuneseren' er så presset af den situation, han befinder sig i, at jeg tror, at han gerne vil indgå i samtalen selv med et par bevæbnede PET-folk inden for rækkevidde.

Hvad synes du om denne 'tegning'?

Terroravis

Aksel Gasbjerg, Hillerød

Information bragte den 9. december en temaavis om terror.

I lederen og andre artikler anføres årsagerne til terror "at sprede frygt", "irrationel ondskab", "skabe skræk og ubalance".

Men ingen af terroristerne har sagt dette. F.eks. siger en af terroristerne fra London 2005 det klart: "Indtil I stopper med at bombe, gasse, fængsle, og torturere mit folk, vil vi ikke stoppe denne krig." Al-Qaeda siger det samme, men med et noget andet ordvalg.

Den enkle løsning er derfor, at USA/Vesten stopper krigen i Irak og Afghanistan, stopper støtten til diktaturer som Egypten, Saudi-Arabien, Pakistan samt stopper et Israel, der murer den oprindelige befolkning inde i bantustans. Kort sagt stopper den imperiale, brutale udenrigspolitik, der har været gældende siden Anden Verdenskrig.

Tryk avler modtryk. Så enkelt er det. Men det står der intet om i temaavisen.

En 'rosenkrantz' til partiet

Hans Bredahl, Roskilde

Hvor er det godt at høre, at en politiker med holdninger og sine meningers mod, har meldt sig ind i Socialdemokratiet, og hvor er det sjovt at høre holdningsløse, dikkende lammehaler hyle op mod den forandringens vind, som måske igen kan få os gamle socialister til at vende tilbage til partiet.

Hvorfor vente til 2020?

Nils Hornstrup, Virum

Kørselsafgifter - eller roadpricing som det så smukt hedder på nudansk - med indbyggede GPS'er i alle biler og et kompliceret mobilsendesystem og betalingssystem koster mange milliarder og det tager mindst otte år at få det indført.

Hvorfor vente? Hvorfor ikke starte lige nu med en fast kørselsafgift pr. kilometer og tilsvarende reduktion af bilafgifterne, således at det bliver udgiftsneutralt for en 'lige-nu gennemsnitsdansker' (mellemklassebil, kørselsbehov 18.000 km.). Eller en langsom opstart over højst et par år, således at bilparken delvis er blevet fornyet imens. Det vil også være udgiftsneutralt for staten.

Det vil omgående påvirke danskernes forbrugsvaner og langsomt flytte efterspørgslen over på offentlig transport. Kombineres dette med, at de tilbageværende bilafgifter favoriserer de mest energirigtige biler (lavt brændstofforbrug og lav CO2-udslip), så vil vi hurtigt have en situation med miljørigtige biler og forbrugere, som tænker over, om det nu er nødvendigt at køre den næste tur. Det vil være godt for miljøet. Det vil nedsætte trængslen på vejene og skabe kundeunderlag for buslinjer og tog.

Og vi har jo alle en plomberet kilometertæller i bilen. Hvad med selvaflæsning ligesom elmåleren og stikprøvekontrol. Eller en skriver ligesom fartskriveren i lastbiler. Det kan ikke koste ret meget.

Lad os nu komme i gang. Forbrugervaner ændrer man kun ved at påvirke pengepungen.

Bilen skriver selvangivelsen

Bo Warming, København N

Roadpricing er retfærdig forbrugerbeskatning og kræver radioovervågning som vil blive større gavn for kriminalitetsovervågning, end fingeraftrykkene var da de indførtes. Hvis man har rent mel i posen, bør man glædes ved det hele. Myndighederne hæver altid skatten og det bliver næppe værre af den tiltrængte opdatering,

Telefonsamtaler og meget andet overvåges, så hvorfor ikke også dette.

Hovski snovski

Linda Nyholm, Vojens

At en, for Kenneth Kristensen Berth (KKB) ukendt, pensioneret professor Erik Jørgen Hansen (EJH), kan jage KKB til kridthuset, fortæller mere om KKB's afsæt end om professorens notabilitet.

Bekendt med EJH's arbejde, og beskæftiget med en del unge på erhvervsskoleuddannelserne, som ikke er begunstigede med social, økonomisk og kulturel kapital (baggrund), er det ikke primært akademikerbørn, der søger denne del af uddannelsessystemet og er frafaldstruede. Synlig faderfigur eller ej. Manglende sociale mobilitet i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet - trods lige adgang til videregående uddannelser, har EJH også forsket i. Når vi - inklusive KKB - så skal huske Foghs målsætning om, at 95 pct. af ungdomsårgangene skal gennemføre en erhvervsrettet uddannelse, er det altså dokumenteret ikke-akademikerbørn, der klemmes i den politiske målsætning, med bl.a. minimumskrav om C og D niveau, personlig og social kompetenceudvikling mv.

Hovski snovski fordi nogen besidder indsigt og viden KKB ikke har, og tilsyneladende heller ikke er interesseret i at tilegne sig?

Foghs nemme valg

Joachim Nielsen, Vanløse

Hvis Anders Fogh skal vælge, foretrækker han nok klart en socialdemokratiske ledelse bestående af Thorning, Sass og Bødskov end en af Thorning, Frederiksen og Rosenkrantz-Theil. Og kender man Thorning ret, plejer hun ikke at gøre livet alt for svært for Fogh, selv om en ny kvindelig ledelse ville frigøre Thorning til at nappe borgerlige tvivlere, mens Frederiksen kunne sikre 'classic'-vælgerne og Rosenkrantz-Theil de mest venstredrejede.

Men allerførst skal det gamle arbejderparti nok afgøre, om de i det hele taget har plads til en uakademisk, klarttalende arbejderkæft som Rosenkrantz-Theil.

De mangeradikaliserede

Martin Zaar, København NV

Peter Skaarup udtaler i Information 9. december, at han ikke har hørt om nogen, der er blevet krænket af terrorlovgivningen. Så lyt med her: En nær ven, der på det givne tidspunkt gik i 3. g, blev en dag ringet op af sin rektor, som fortalte, at han var blevet kontaktet af PET. De havde opfordret ham til at holde skarpt øje med sin elevs adfærd. Da min ven er en artig og yderst vellidt person, ignorerede han PET's opfordring og kontaktede sin elev. PET's anledning synes at være min vens engagement i de velfærdsdemonstrationer, der ramte landet i efteråret 2006.

Nå ja, og min vens mor besøgte da også Femø adskillige gange i 70'erne. At den slags personer planlægger at samle og radikalisere 200.000 danskere til en demonstration for noget så radikalt som velfærd kan PET jo ikke ignorere. Godt PET, uden dommerkendelse aflyttede min vens telefon, så vi kan minimere den slags radikalisering. I øvrigt er de 200.000 radikalisere danskere senere blevet betegnet som socialistiske ballademagere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her