Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
6. december 2008

Irak-krigen igen-igen

Nis Rasmussen, Hundested

Nu fremturer Karl Rove, tidligere højprofileret spindoktor for Bush, med, at det var en fejl (sic!), at USA gik ind i Irak. Hvis man havde vidst, at der ikke VAR masseødelæggelsesvåben (MØV) havde man skam holdt sig langt væk og fundet på noget andet. Muligvis diplomati. Ser man det!

Dette er naturligvis endnu en tynd efterrationalisering og desuden noget stygt sludder. Ubegribeligt, at en formodet intelligent mand som Rove ikke kan finde på noget bedre.

Der var jo en grund til at man fra amerikansk side fabrikerede falske beviser om MØV, dels det postulerede køb af beriget uran i Niger, dels de løgnagtige antagelser om mobile, kemiske laboratorier fremlagt i FN, som Colin Powell senere offentligt har beklaget. Der var flere andre, men disse to var de mest frapperende og gennemskuelige.

Forklaringen er desværre, at Bush og Cheney ville have den krig! Om det så var olien eller gamle hævnmotiver, der var afgørende, får stå hen i det uvisse. Måske var det begge dele. Sandsynligvis!

Derfor virker det mildest talt ynkeligt, at Rove nu giver den som den vildførte uskyldighed.

Det er patetisk for nu at bruge et mildt udtryk!

Som den tidligere leder af USA´s nationalbank, Alan Greenspan, tidligere har sagt (citeret efter hukommelsen): "Det fornærmer min intelligens, at man stadig forsøger at bilde os ind, at invasionen ikke handlede om olie!" Og han burde jo vide, hvad han taler om.

En sag har flere sider

Bodil Heinø, Vanløse

I de sidste dage har man i de fleste danske medier kunnet læse, at Israel vil løslade 250 palæstinensiske Fatah-fanger som en gestus over for præsident Abbas.

Den kendte israelske fredskæmper Adam Keller skriver på sin hjemmeside at menneskerettighedsorganisationen PIC kan oplyse, at Israel i løbet af november dette år har arresteret 330 personer.

Det drejer sig om 60 børn, et antal kvinder, aktivister, journalister og studenter. I Jerusalem arresterede det israelske politi et større antal palæstinensere enten fordi de protesterede mod, at deres huse blev revet ned, eller fordi de boykottede kommunevalget i det besatte Jerusalem.

Også et større antal fiskere, som udførte deres erhverv i farvandet uden for Gaza, blev fængslet.

Formodentlig vil hverken præsident Abbas eller den almindelige palæstinenser opfatte løsladelsen af 250 fanger som nogen større gestus.

700 millioner?

Paul Smith, Århus C

Journalistikkens elendighed fører sig frem i disse dage. I næsten samtlige skrevne medier kan vi læse, at Finn Nørbygård har mistet 700 mio. kr. på IT Factory's konkurs.

Vel har han ej. Han har mistet sin investering på 12,5 mio. Pengene mistede han allerede på købsdagen i 2006, da firmaet jo aldrig var andet end fusk og fine Cepos-floskler. Bliver jeg multimillionær bare ved at påstå, at min cykel kan sælges for 700 mio. kr.?

Åbenbart. I hvert fald på avisernes erhvervsredaktioner.

Borgerskabets diskrete charme

Søren Blaabjerg, Hørning

Kurt Thorsen, Peter Brixtofte, Klaus Riskjær Petersen, i USA Enron-skandalen, hele væksttilbedelsen, der på katastrofal vis truer klodens økosystemer for al overskuelig fremtid, nu fænomenet Stein Bagger, fhv. feteret erhvervs-tycoon og bedsteven med de rige og kendte, nu erkendt storsvindler i mange million klassen.

Jo, jo. Den politisk liberalistiske filosofi 'AF-factory', ifølge hvilken personlig egoistisk grådighed anses for at være den højeste sociale dyd, har så sandelig sine omkostninger.

Ridser man blot lidt i overfladen, så vælter materien ud.

Man kommer uvilkårligt til at tænke på en film af Bunuel med ovennævnte titel.

At bide sig selv i halen

Esben Søltoft, formand for Ingeniørforeningens uddannel-ses- og forskningsudvalg

Man sidder jo lettere hovedrystende, når man læser Information den 3. december:

Det Naturvidenskabelige fakultet står til store besparelser, fordi 25 procent færre har søgt ind på det naturvidenskabelige fakultet på KU - og det i en tid, hvor regeringen netop har satset store summer på den naturvidenskabelige forskning og uddannelse.

Konsekvensen af færre studerende er, at der kommer færre taxameterpenge, så de ekstra midler, der følger i kølvandet på Globaliseringspuljen, må bruges til at vedligeholde fakultetet og ikke til forskning og udvikling af universitetet. Det fører igen til færre studerende, da området kommer til at fremstå mindre attraktivt for studerende. Og det betyder færre potentielle forskere, hvilket igen sætter gang i en ny ond spiral med endnu mindre forskning og færre optag. Det hænger jo slet ikke sammen med de store ambitioner, hele globaliseringsarbejdet er udtryk for.

Hvis vi skal have flere unge til at vælge længerevarende uddannelser - og allerhelst de naturvidenskabelige og tekniske, så skal vi bl.a. kunne tilbyde uddannelser i topklasse drevet af forskning i topklasse. Så hvad er gået galt her, og hvad bliver der gjort for at rette op på det?

Ynk, ynk, ynkeligt

Claus Høyer, København S

Fru Kjærsgaard bruger ofte ordet 'ynkeligt'. Efter det forsøgte karaktermord mod tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, har senest Socialdemokraterne fået betegnelsen 'ynkelig' med optagelsen af Pernille Rosenkrantz.

Det virkelig ynkelige er snærvertsynet og det lave debatniveau som Dansk Folkeparti har været primus motor i at få dansk politik ned på. Og så vil jeg da gerne høre Søren Espersen, Søren Krarup og Jesper Langballe undskylde og tage afstand fra deres medlemskab af Den Danske Forening eller de (andre) gamle fremskridtsfolks tage afstand til tidligere rabiate holdninger, når det nu er så vigtigt at afsværge tidligere holdninger.

Ingen discount konvention mod klyngebomber!

Pernille Frahm, medlem af Forsvarsudvalget

En række lande underskrev d. 3. december i Oslo en konvention, der forbyder produktion og brug af klyngebomber, fordi de er skyld i mange civile ofre, ligesom landminer var det tidligere. Også Danmark underskrev, så nu er alt vel i orden?

Nej, for den danske regering er stadig med i forhandlinger om en anden og svagere konvention, hvor man kun forbyder de 'værste' bombetyper og tillader resten.

Regeringen spiller altså på to heste, men hvorfor?

Jo, de lande, der råder over flest klyngebomber deltog ikke i Oslo, og det betyder ifølge udenrigsminister Per Stig Møller, at Oslo-aftalen "ikke er så meget værd på stedet."

Derfor vil han have disse lande med på en mindre vidtrækkende konvention.

Men det strider imod regeringens støtte til et forbud mod klyngevåben, der "volder uacceptable skader på civile", for der findes ingen dokumenteret 'sikker' klyngebombe.

En discount konvention vil altså moralsk blåstemple våben til fare for civile, idet brugen af dem kan fortsætte indenfor rammerne af den humanitære folkeret.

Det vil undergrave Oslo-aftalen og idéen om, at foregangslande kan lægge et moralsk pres på også store lande. Det virkede med forbuddet mod landminer, hvorfor ikke med klyngebomber? Så stå fast på Oslo-aftalen, Per Stig!

Grådigheden som drivkraft

Kjeld Madsen, Århus C

Troen på, at det frie ukontrollerede marked klarer alt, må med f.eks. Enronsagen, Stein Baggers 'luftnumre' og hele den nuværende finanskrise have fået sit endelige skud for boven.

Man må erkende, at markedet ikke drives af en naturlov, men af menneskelig foretagsomhed.

Og det går helt galt, når grådigheden får lov til at blive den mest fremtrædende drivkraft.

'Game over' i Afghanistan

Carsten Kofoed, København N

Endnu to danske soldater er dræbt i Afghanistan. Alene i år er ni Jenser røget hjem i kister.

Selv om ledende militærfolk i NATO-koalitionen omtaler en NATO-sejr i Afghanistan som komplet umuligt, så fortsætter de danske krigspolitikere, som netop har vedtaget at øge antallet af danske besættelsestropper til hele 750 mand til en pris af 745 millioner kroner i 2009, deres propagandavrøvl om, at selve Danmarks sikkerhed afhænger af "sejr i Afghanistan", - et land, der aldrig har hverken angrebet eller truet Danmark.

Afghanerne vil have fred og sikkerhed. Vesten har bragt dem krig, besættelse og et gennemkorrupt marionetstyre i Kabul.

Derfor støtter flertallet af afghanere stadig mere den succesrige og beundringsværdige modstandskamp, som i en Davids kamp mod Goliat anføres af et i dag mindre fundamentalistisk og mere folkeligt Taleban på basis af islam og afghansk nationalisme.

Det får 'frelseren' Obama meget svært ved at ændre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her