Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
5. december 2008

Sort-hvid tilgang

Per Dørup Jensen, Aalborg Øst

Information beklager den 1. dec. de vestlige mediers tendendiøse dækning af krigen i Georgien. Det fremstår næsten som om, at det er tale om en enlig 'misser'.

Men har det ikke nærmere været undtagelsen, hvis de vestlige mainstream medier ikke har haft og fortsat har en sort-hvid tilgang til konflikter rundt omkring på kloden ?

Den Kolde Krig udgjorde et kapitel for sig, og det er vel overflødigt at argumentere for, at der ikke ligefrem flød med velafbalancerede analyser om den kommunistiske fjende. Men selv herefter fortsatte den vestlige mediepropaganda. Krigen i Jugoslavien er et godt eksempel.

Søndag den 7. februar 1993 havde Jyllands-Posten således en stort opsat artikel: 'Djævlebørnene fra Bosnien' hvori det fremgik, at den vestlige fordømmelse af de bosniske serbere især var baseret på en hovedkilde, nemlig den muslimske Radio Bosnia og dens svulstige beretninger om serbiske voldtægter og andre overfald på muslimer. Pointen var blot, som avisen noterede, at ingen af disse overgreb kunne dokumenteres.

Det var den sidste kritiske artikel fra et mainstream medium. Dagen efter sadlede Jyllands-Posten om og tilpassede sig de store vestlige mediers ensidige fordømmelse af serberne.

Men næsten endnu værre var, at de statsbetalte public service forskere, med få undtagelser som f.eks.Jan Øberg, heller ikke forsøgte at nuancere konflikten.

Tålt ophold

Kurt Lindy Hansen, Roskilde

Når betænkes, at en Pia Kjærsgaard ikke kan bevæge sig ud på Nørrebro i København uden politibevogtning, burde vi så ikke fæste mere lid til Flygtningenævnets vurderinger af risikoen ved tvangsreturneringer af udlændinge på tålt ophold?

Stasi, Guantanamo, DK

Jens Jørn Steiniche, Odder

De forhold, vi oplever i Danmark vedrørende retsusikkerheden for mennesker, der bliver straffet (fængslet/udvist/frihedsberøvet) uden at være stillet for en domstol, er med til at stemple den del af den danske befolkning, der stemmer på VKO, som ansvarlige for en politik, der kan sammenlignes med forholdene, som vi kender fra det tidligere østtyske Stasi, og som USA benytter i Guantanamo. Danmark skaloverholde de internationale aftaler om menneskerettigheder, der sikrer, at mennesker ikke bliver dømt uden at have været for en domstol.

De danske jurister vil med sikkerhed kunne anvende en metode til at sikre retspraksis, uden at det skader efterretningstjenesten. Ifølge Grundloven må en efterretningstjeneste ikke stå over retsvæsenet.

Der skal nytænkning til

Steen Schapiro, Seksualpolitisk Forum

Når man får stillet spørgsmål, som man ikke kan svare på, kan det virke oplagt at føle/kalde sig forfulgt. Men spørgsmålene til SF's Pernille Vigsø Bagge vedr. hendes mange fejlbehæftede og bastante udmeldinger i prostitutionsdebatten, er relevante og aktuelle.

Intet tyder på, at forbudet mod købesex siden 1999 har nedbragt antallet af hverken prostituerede, kunder eller traffickingofre i Sverige. Eller at de i større stil skulle være søgt til Danmark. Derimod er sexarbejderne blevet meget mere udsatte, isolerede og stigmatiserede i søsterlandet.

Så hvad er argumenterne for at indføre et købesexforbud? Tilbage står kun fordomme, misinformation og personlig moraliseren.

I lyset af det positive skred, der er sket i debatten det sidste år, herunder de mange nye og varierede stemmer fra både sexarbejdere og forskere, er det ekstremt nødvendigt, at SF selvkritisk gransker sin prostitutionspolitik. Der skal nytænkning til, der skal lyttes og der skal nuanceres.

Det håber jeg inderligt, at SF og de øvrige venstrefløjsorganisationer snart vil gøre, for sociale begreber som faglige rettigheder, gode arbejdsforhold og sikring af uvildige rådgivningstilbud burde høre venstrefløjen til. Eller i et andet sprog: harm reduction, agency og empowerment.

Når kritikken rammer ved siden af

Birgitte Graakjær Hjort, landsformand for KFUK's sociale arbejde

Efter at have læst Anders Haahr Rasmussens artikel i Information den 25/11, er der behov for at korrigere et par misforståelser.

For det første: KFUK's sociale arbejde har arbejdet med kvinder i prostitution igennem mere end 25 år. Vi ser det som vores formål at støtte og hjælpe kvinder i prostitution, uanset om de vælger at blive i prostitution eller føler sig parate til at forsøge at vælge et andet liv. Langt størsteparten af de kvinder, vi arbejder med og driver væresteder for, bliver i prostitution. Vores opgave og arbejdsmetode er skadesreduktion, og vi forsøger ikke at presse nogen til noget, de ikke selv er motiverede for.

Dernæst anser vi ikke alle udenlandske prostituerede som ofre for kvindehandel. Men de kvinder vi møder, der er handlede, har et liv så belastende og krænkende i forhold til basale menneskerettigheder, at kun de færreste kan forestille sig det.

For det tredje: Vi har igennem 25 år været førstehånds-vidner til de omkostninger, et liv i prostitution kan have. Derfor er det vores opfattelse, at et liv uden prostitution er bedre end et liv i prostitution. Vi ønsker derfor at lede efter reelle alternativer til prostitution, som f.eks. kunne være forskellige sociale, økonomiske og uddannelsesmæssige tiltag for kvinderne.

Kontrollen

Jacob Borup Nørløv, Frederiksberg C

Adspurgt på P1, om der skal være bedre kontrol med erhvervslivet, efter at det er lykkedes direktøren for en it-virksomhed at svindle sig til et betragteligt beløb, svarer professor i kapitalmarkedsret fra CBS, Morten Samuelson: "Vi kan ikke lave 100 pct. kontrol, for så sætter vi tingene i stå, og det skal vi ikke". Gælder det mons tro ikke også for den offentlige sektor?

Velkommen i partiet

Kent Broe Rasmussen, Hobro

Kære Pernille Rosenkrantz-Theil. Må jeg som menigt medlem af Socialdemokratiet byde dig velkommen i vores familie, det er skønt, at vi får et medlem, der faktisk står ved, at hun er rød socialist. Den røde smukke farve i vores fælles parti er efter min mening blevet lidt for blandet med blå nuancer, og det har ikke været ret kønt at se på.

Vi trænger om noget til blive mindet om den politiske ur-suppe vores parti nedstammer fra, vi er et bredt socialistisk demokratisk parti, der naturligvis kan og skal kunne rumme et politisk talent som Rosenkrantz-Theil.

Gu' skal hun ikke tage afstand fra sine udenoms parlamentariske meriter og udtalelser i fortiden, hun skal stå ved dem. Jeg personligt har da tit lyst til smide en skidtspand efter statsministeren og diverse borgerlige politikere, det skal man så sandelig ikke føle sig for fin til, jeg nøjes dog med en verbal en af slagsen i ny og næ.

Kære Pernille, det bliver rart med en politisk havkat i det socialdemokratiske hyttefad, vi trænger til en som dig.

Useriøs klimadebat

Steen Flemming Jørgensen, København

Forsiden på min avis d. 3.12.08 'Det vil tage 100.000 år at rette op på den skade, som mennesket har på ført kloden på blot 150 år'.

Udtalelsen kommer fra nogle klimaforskere, som i et tidsskrift har afstedkommet denne overskrift i Information. Klimaforskerne kommer selvfølgelig fra USA. Her gælder det jo om at komme med opsigtvækkende 'forskningsresultater', der kan øge bevillingerne fra private fonde.

Det er jo den slags overskrifter, der kan få mig og sikkert mange andre anvarlige mennesker ud i klima-ansvarlighed til at ryste på hovedet. Altså 100.000 år. Om 100.000 år er hele tilværelsen vendt på hovedet. Vi rejser til fjerne galakser og holder vinterferie, vi er på vej til at fjerne jordkloden, så den kan blive reservat for de sidste mærkelige pattedyr.

Skal klimadebatten på nogen måder tages alvoligt, så stop med de latterlige overskrifter.

Forkert medicin

Aksel Gasbjerg, Hillerød

Finanskrisen har sit udspring i en række år med lav rente, der fik ejendomspriserne til at eksplodere, lykkeriddere fik luftige projekter finansieret af villige banker, og aggressive kapitalfonde tyvstjal sunde virksomheders egenkapital og erstattede den med billige lån. Men til sidst brast dette gældscirkus, og det kapitalistiske system blev hasteindlagt og har fået akuthjælp i form af offentlige gaver i milliardklassen.

Men nu skal patienten kureres med rentenedsættelse. ECB har netop sat renten ned, og den amerikanske centralbank vil snart følge efter med en rentenedsættelse på måske 0,5pct..

Jamen, var den lave rente ikke netop årsagen til hasteindlæggelsen? Skal vi skatteydere hjælpe, blot for at dette vanvid kan starte forfra på endnu en fem års lavrenteoptur, der igen vil resultere i en krise.

Murens fald for 19 år siden gav fri bane for en world wide, uhæmmet kapitalisme, markedsført som globalisme.

Men hvad er sket på mindre end to årtier?

Økonomiske kriser, krige, større ulighed, flere fattige, eskalerende miljøødelæggelser og klimaopvarmning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her