Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
3. december 2008

Soldater i Afghanistan

F.H. Pedersen, major

En ny undersøgelse om danskernes meninger til Afghanistan-krigen viser, at 53,1 procent ikke vil have danske soldater i mindst 10 år mere i dette land. Den danske befolknings holdning har hele tiden været skeptisk over for dansk deltagelse, der har medført tab af danske soldater.

Endnu har USA ikke forstærket sin indsats i Afghanistan og de store NATO-lande, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien vil ikke kæmpe i den sydlige del af landet.

Det er dybt kritisabelt, at de fire lande ikke vil afløse danske, britiske, canadiske og hollandske styrker i dette område. VK-regeringen skal i NATO kræve afløsning.

Vi ligger, som vi har redt

Henning Sørensen, Holte

Statsminister Anders Fogh Rasmussens grønne tale på Venstres landsmøde har fået mange ironiske og skarpe ord med på vejen i nyhedsmedierne, i Information af bl.a. Georg Metz den 22.-23. november.

Det er forståeligt men ikke helt rimeligt al den stund, at statsministeren sikkert gør det så godt, som han nu kan. Det rette mål for kritikken er partiet Venstre, der har valgt ham til formand, og den danske befolkning, der har valgt ham til statsminister; men ikke nok med det, har genvalgt ham to gange. Vi ligger som vi har redt.

Stop for markedsgjort energi

Erik Bach, EU-parlamentskandidat for Junibevægelsen

DONG's planer om at bygge et kulfyret kraftværk i Skotland påkalder sig forståeligt megen bekymring pga. CO2-udslippet. Og igen som med de tilsvarende planer om at opføre et kulkraftværk i Tyskland, må man se til fra ejernes (staten) side uden reelt at kunne gøre noget ved sagen. Venstres ordfører udtrykte det i forbindelse med sagen om byggeriet i Tyskland ved at sige, at når aktierne i DONG snart skulle sælges, var man nødt at tænke på den mest rentable drift rent økonomisk. Derfor ville man ikke gribe ind fra statens side. Og det vil man næppe heller når 49 pct. af aktierne er solgt, som partierne bag energiforliget har besluttet. Selv om staten efter en delvis privatisering således stadig har aktiemajoriteten, synes selve privatiseringen at fastlåse partierne fra DF til SF på en politik, som hindrer et indgreb overfor den klimaskadelige praksis, som DONG har. Det danske energiforlig og EU's markedsgørelsesplaner inden for energiområdet bør ændres og erstattes af mere politisk styring og mindre markedsmagt. Kun sådan kan en klimavenlig politik sikres.

EU-Åbenhed

Kristian Schmidt, vicekabinetschef for EU-Kommissionens næstformand Siim Kallas

Det gør ikke indtryk på hr. Søndergaard, medlem af EU-Parlamentet, at EU's revisionsret i sin årsrapport hverken peger på 'spild' eller 'bedrag'. Det gør heller ikke indtryk, at rapporten bliver bedre år for år. Rapporten er i hans læsning (Information, 26. november) en "EU-skandale", intet mindre, og han finder det navnlig latterligt, at en skibakke på Bornholm får EU-støtte. Om skibakken er en værdig sag, skal ikke gøre mig klog på fra min stol i Bruxelles. Pointen er tværtimod, at danske myndigheder selv har godkendt bornholmerens ansøgning, og den gode nyhed er, at alle og enhver nu kan deltage i debatten, fordi EU i 2006 vedtog, at medlemslandene skulle offentliggøre, hvem EU-midlerne kommer til gode. EU-Kommissionen forventer, at denne åbenhed vil tilskynde medlemslandene til at bruge EU-midler med samme omhu som kroner direkte fra statsbudgettet. Sådan bør det være, og sådan er det på vej til at blive, takket været EU-Kommissionens samarbejde med konstruktive medlemmer af Europa-Parlamentet.

Korrekt betegnelse

Bent Østergaard, Brøndby

Alaa Abdol-Hamid efterlyser i sit indlæg den 28. november en ny betegnelse for flygtninge, indvandrere og efterkommere m.fl. Det mest træffende udtryk for vores medborgere med udenlandsk baggrund er ganske enkelt 'første- og andengenerationsdanskere'. Dette ord viser fremad mod det liv, der venter disse børn og unge sammen med deres jævnaldrende i Danmark.

Kenneth Berth fejlfortolker

Asger Petersen, København S

Kenneth Kristensen Berth, folketingskandidat for DF, anklager i Inf. 29.-30. november, Jonas Christoffersen, direktør for Institut for menneskerettigheder, for at "politisere", når Jonas Christoffersen hævder, at administrative udvisninger ikke er i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Kenneth Kristensen Berth henviser til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention protokol syv, og hævder, at denne protokol "fastslår, at medlemsstaterne har ret til uden juridisk oversyn at udvise fremmede statsborgere, såfremt de er til fare for statens sikkerhed".

Det er dog lidt af en tolkning af den pågældende protokol: Protokol syv, artikel ét "forbyder udvisning af 'lovligt bosiddende udlændinge', med mindre beslutningen er truffet i overensstemmelse med landets lovgivning. Artiklen giver desuden den udviste ret til at kende årsagen til udvisningen, samt at få sagen prøvet på ny".

De danske administrative udvisninger giver ikke den udviste ret til at få sagen prøvet på ny - og den eneste årsag, den udviste oplyses om, er blot, at personen er til fare for statens sikkerhed. Dermed er de danske administrative udvisninger i særdeles høj grad på kant med Menneskerettighedskonventionen - og de undergraver ydermere den danske retsstat.

Ros ville være værre

Hans Rude, Linnerup

Mandag den 1. december omtales i Information en smædekampagne mod tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen fra Dansk Folkepartis side. Det må naturligvis være stærkt irriterende at blive tilsvinet af DF på deres sædvanlige skamløse måde. Men ville det dog ikke have været langt mere problematisk for Hans Jørgen Bonnichsen, såfremt han var blevet rost af DF.

Søren Krarups ø af danskhed

Henrik Larsen, Værløse

Hvor var det herligt at læse Søren Krarups synspunkt om EU og vores udlændingepolitik i Inf. 2. december.

I et land hvor Dansk Populistparti har haft en alt for stor indflydelse på dansk politik i syv år, må man glædes over, at EU kan være med til at sætte stop for galskaben, drevet frem af DF's had mod alt, som ikke er dansk. Dansk er her defineret efter DF's principper om mindste fællesnævner. Søren Krarup kan ikke lide EU og ønsker, at vi skal træde ud af EU for at bevare den danske nationalstat. Vi skal være en ø af danskhed afsondret fra alle de andre. Vågn dog op til realiteterne! For 10.000 år siden dækkede isen Danmark. Vi, der bor her, er alle indvandrere, selv Søren Krarups ophav. Den danske stat er skabt af de mennesker, som er kommet hertil. De store fremskridt er sket, når kloge priviligerede mennesker har indset, at andre bør høres og få indflydelse.

Søren Krarup vil fryse tiden og stoppe udviklingen. Må vi anbefale, at han i erkendelse af at være ude af trit med den demokratiske udviklingen lader sig pensionere som politikker. Indvandrerne skal nok være med til gennem deres skattebetaling at betale hans pension.

Jo, Georgien skal i NATO

Anne Paulin, international sekretær, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

I debatten om Georgiens fremtidige NATO-medlemskab erklærer jeg mig stærkt uenig i Informations leder d. i går. David Rehling udtrykker en manglende forståelse for Ruslands udvikling. Ikke nok med, at Rusland til stadighed svækkes demokratisk gennem Putins restriktioner af ytrings-, presse- og forsamlingsfrihed; derudover ses også et politisk lederskab med fornyede ambitioner om genrejsningen af et Storrusland, med hvad dette indebærer af regional ekspansion. Under sensommerens krig så vi, at Georgien er et oplagt mål for russernes anneksionsstrategi. Georgiens grænser skal selvsagt fastlås med syvtommersøm før medlemskab kan opnås, og den traditionelle MAP-plan for optagelse bør følges. At georgisk NATO-medlemskab er en provokation af Rusland, er ikke et tilstrækkeligt argument for at hindre dette. Ruslands tilsidesættelse af demokratiske principper må ikke skræmme Danmark og de øvrige NATO-lande fra at bakke op om georgisk såvel som ukrainsk medlemskab af alliancen.

V vidste, hvad de gjorde

Henning Tjørnehøj, Birkerød

Flere læsere har gældet mig med positive henvendelser i anledning af min kronik den 25. november med titlen "Venstres forfejlede socialpolitik".

Men en del har tydet overskriften i retning af, at Venstre skulle have haft til hensigt at forbedre socialpolitikken i forhold til Nyrup-regeringen, og det har jo mildest talt ikke været tilfældet. Jeg skynder mig derfor at understrege, at jeg er ganske enig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her