Læsetid: 2 min.

'Lev livet - spred glæde'

De nye højskolekataloger er noget friskfyragtigt smartenheimeri, der ublufærdigt taler ned til alt og alle
Benzindrevne kørertøjer er sikkert væk om 35 år, da man har et ønske om en energimæssig uafhængighed og et stigende behov for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Elbilen vil gøre sit indtog, og det vil i høj grad være med til at sænke CO2-udslippet.

Benzindrevne kørertøjer er sikkert væk om 35 år, da man har et ønske om en energimæssig uafhængighed og et stigende behov for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Elbilen vil gøre sit indtog, og det vil i høj grad være med til at sænke CO2-udslippet.

Mario Behnke

Debat
29. december 2008

Højskolerne har netop udsendt deres kataloger for 2009. Der er to af dem, ét for de korte og ét for de lange kurser.

Vægten er lagt på de korte sommerkurser. Et fyldigt katalog på 130 sider, der opregner den danske højskoles tilbud om statsstøttede feriekurser. Henvendt til folk, som egentlig har penge nok, men som efterhånden er blevet trætte af for mange turistrejser. Og som derfor foretrækker et ophold i hyggelige rammer på en rigtig dansk højskole, hvor man kan komme til at spille noget bridge.

Kataloget for de lange kurser er en lille nipsting på 66 sider i lommeformat, hvor hver højskole har fået tildelt en halv side svarende til et visitkort.

'Nuttet' katalog

Man undrer sig over vægtningen. Den uvildige læser må få det indtryk, at de korte kurser er højskolens kerneområde, de lange kurser et vedhæng, som man af hensyn til lovgivningen nødtvungent holder liv i.

Vi, der arbejder på en højskole, får fra vores forening et signal om, at fremtiden ligger i de korte kurser. Det er her, vi skal sætte ind. Det er her, udviklingsmulighederne ligger.

Det lille, nuttede katalog over højskolernes lange kurser er illustreret meget opfindsomt. På forsiden ser man en række tegneserieagtige figurer, der virker, som om de er hentet fra et dameblad. Unge mennesker med huer og smarte tasker, der er på vej på shopping. Med Grundtvig i en underlig forskræmt udgave inde bagved. Og sommerfugle og insekter og blomster til alle sider. Indimellem er der anbragt håndskrevne slogans som "Live Life" og "Spread Joy".

Jeg havde lejlighed til at diskutere kataloget med nogle af eleverne på Krabbesholm Højskole forleden. De syntes, det var pinligt og kikset, at omslaget talte ned til dem. Ud over at en enkelt mente, at omslagstegningen kunne bruges i en reklame for dameundertøj, var det elevernes opfattelse, at omslaget henvendte sig til piger i 12-års alderen. At der var noget uskyldsrent, poesibogsagtigt over det, som fuldstændigt distancerer sig fra den verden, vi lever i. En verden præget af krige og økonomiske sammenbrud, etniske og religiøse konflikter, voldsomme klimaproblemer og radikale omfortolkninger.

Mislykket forsøg

Det interesserer de sig tilsyneladende ikke for i højskoleforeningen. I stedet serverer de en plat ophobning af misforstået friskfyragtigt smartenheimeri, der ublufærdigt taler ned til alt og alle. Et fuldstændig mislykket forsøg på sådan rigtig tanteagtigt at tale til de unge i deres eget sprog. Vi er godt nok dobbelt så gamle, som I er, men vi kender jer! Vi ved, hvem I er, og vi forstår jer!

Det virker mod hensigten ... Hvis hensigten da ellers er at skaffe elever til de lange kurser på landets højskoler. Jeg vil tro, et normalt, nogenlunde velfungerende ungt menneske i begyndelsen af tyverne vil flygte skrigende væk fra al den omklamren.

Forhåbentlig til en af de højskoler, der stadig - på trods af højskoleforeningens bestræbelser - føler et ansvar for at tale om verden og verdens problemer på en nuanceret måde.

Kurt Finsten er forstander for Krabbesholm Højskole

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her