Kommentar

Ren kommunisme ...

... er, hvad Fogh, Brown og Bush/Obama såmænd bager på
Debat
9. december 2008

En af vor tids såkaldte eksperter er Finn Østrup, lektor i økonomi ved Copenhagen Business School (som på et nu forældet udenlandsk sprog engang hed: Handelshøjskolen i København).

Han blev i går i P1 Morgen interviewet af journalist Dorte Krogsgaard. Efter at hun præcist havde forklaret, hvordan statsminister Anders Fogh Rasmussen nu erklærer, at Danmark ikke kan leve med banker, der ikke vil låne penge ud, og at det vil medføre statslige indskud af ansvarlig kapital i bankerne, spurgte hun, om det kan betyde andet, end at staten bliver medejer af bankerne? Det kan det nok ikke, svarede eksperten.

"Ren kommunisme," udbrød Krogsgaard.

"Ja, det må man sige," bekræftede Østrup.

Tænk, så blev det altså hverken Stauning, Aksel Larsen, Erik Sigsgaard og Preben Wilhjelm, Gert Petersen og Villy Søvndal eller Frank Aaen, der virkeliggjorde Karl Marx' skønne drøm i Dansk Folkepartis gamle Danmark:

"Så snart arbejdet begynder at blive fordelt, har enhver en bestemt afgrænset virkekreds, som bliver påtvunget ham, og som han ikke kan komme ud af, han er jæger, fisker, hyrde eller kritisk kritiker og må vedblive at være det, hvis han ikke vil miste det nødvendige til livets ophold - mens samfundet i det kommunistiske samfund, hvor ingen har en afgrænset virkekreds, men alle kan uddanne sig i enhver ønskelig retning, regulerer den almindelige produktion og netop derved gør det muligt for mig i dag at gøre dette, i morgen hint, at gå på jagt om morgenen, at fiske om eftermiddagen, at drive kvægavl om aftenen og også efter maden at kritisere af hjertens lyst uden nogensinde at blive jæger, fisker, hyrde eller kritiker." Lyder Marx' utopi.

Som Anders Fogh Rasmussen nu vil skænke alle os jægere, fiskere, kvægavlere, lektorer i økonomi og journalister ved Danmarks Radio. Copenhagen Business School og Danmarks Radio er bestemt ikke alene om den opfattelse. Forleden bragte det amerikanske tv-program 60 minutes et indslag, hvor en journalist spurgte den administrerende direktør for USA's største bank, om statens overtagelse af aktieposter i bankerne ikke måtte betegnes som socialisme? Igen var svaret bekræftende. Dog med den tilføjelse, at det forhåbentlig ville blive muligt for de private ejerskaber til produktionsmidlerne engang at købe staterne ud.

Nødvendighedens rige

Det samme har vores egen økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen allerede understreget.

"Der bliver ikke tale om, at staten skal til at drive banker eller nationalisere dem," bedyrer hun over for Ritzau.

Men alligevel:

"Ligesom det primitive menneske må kæmpe med naturen for at tilfredsstille sine behov, opretholde og reproducere sit liv, sådan må også det civiliserede menneske gøre det, i alle samfundsformer og under alle mulige produktionsmåder. Med menneskets udvikling udvides dette naturnødvendighedens rige, fordi behovene øges, men tillige udvides de produktivkræfter, der tilfredsstiller disse behov. Friheden på dette område kan kun bestå i, at det kollektivt arbejdende menneske, de associerede producenter, regulerer dette deres stofskifte med naturen rationelt, at de bringer det under deres fælles kontrol i stedet for at beherskes af det som af en blind magt; at de fuldbyrder det med det mindst mulige energiforbrug og under betingelser, der er deres menneskelige natur mest værdige og adækvate," som en anden af Marx's definitioner på socialisme/kommunisme lyder.

"Men det vedbliver altid at være et nødvendighedens rige. Uden for dette begynder den menneskelige energiudvikling, der har sit mål i sig selv (sich als Selbstzweck gibt), frihedens sande rige, som imidlertid kun kan blomstre op med hint nødvendighedens rige som sin basis. Afkortningen af arbejdsdagen er grundbetingelsen."

En enkelt lille bøvs

Tænk, at sådan noget ifølge både den endnu nuværende Danmarks Radio og den forhenværende handelshøjskole i Københavnstrup også skulle foresvæve formanden for Danmarks liberale parti.

Det er alt sammen rigtig morsomt. Trods juletid må det måske alligevel være tilladt med en enkelt lille bøvs over, at statslige aktieposter i banker i ramme alvor kan opfattes som kommunisme. Når det alligevel er tilfældet, er forklaringen, at det i det sidste kvarte århundred er lykkedes at dyrke den rene amerikanske markedskapitalisme så inderligt, at ethvert indgreb i den nu opfattes som skinbarlig gennemførelse af hele Karl Marx's utopi.

Fuldstændig som det i den også i går af regeringen fremlagte store transport- og trafikplan højtideligt forsikres, at "nogle projekter må vælges helt fra, selv om de kan have en positiv effekt på mobiliteten, hvis omkostningerne for miljøet er for store".

Hvorefter motorvejen mellem Frederikssund og Ballerup fastholdes. Sammen med ufatteligt meget andet, der gavner CO2-udledninger og skader planter og dyr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Erik Blumensaat

Privatiser Dronningen og hendes embedsstand, send dem i beskæftigelses arbejde.

Kurt Svennevig Christensen

Ja det er centralismen i al dens væsen.

Fogh vil beholde magten koste hvad det koste vil og derfor sætter han med VK sig på alt og alle - han blev dette lille lands centrum. I virkeligheden er udviklingen i Danmark, siden 2001, meget mere sammenlignelig med Putins Rusland, end med Lenins

Marx forstillede sig at det var ”samfundet” der regulerede produktionen og ikke ”staten”, så der er stadigvæk forskel, på Marx kommunisme og Foghs ditto. Spøg til side, det må være ”regulering” der er nøglebegrebet i denne sammenhæng. Regulering i modsætning til den skinbarlige Laissez faire liberalisme. Hvis vi starter der, med ledt regulering, en smule opsyn, og en mild planlægning så kommer socialismen helt af sig selv. Jeg kan nu godt lide Ejvind Larsens relativistiske pointe: nemlig at vi er sovset, så inderligt ind i amerikansk markedskapitalisme, at ethvert indgreb opfattes som den dagklare marxisme!

Til Steen,
det kunne faktisk være ret morsomt, hvis Margrethe
skulle ned i køen hos Jobnet og oprette et CV.
Hun kunne eventuelt søge en tjans hos et vikarbureau.

Jeg har lige læst at 44 % af danmarks familier ikke har bil. Det må være en anseelig vælgergruppe. Det kan ikke være så vanskeligt at vinde momentum for mindre energitunge transportformer i denne situation.

Tænk på værdistigningerne for de erhvervsgrunde, som vil kunne tiltrække arbejdskraft uafhængigt af bil. Det er mange grunde, som kan boostes.

Regeringen har jo allerede for længst indført planøkonomi og centralisme, så hvorfor ikke tage skridtet fuldt ud?