Kommentar

USA's indsats i Irak bliver ren badeferie

Medierne har totalt overset det dramatiske indhold af den nye aftale, som USA har indgået omkring tilbagetrækning af tropper fra Irak senest i 2011. Det lød jo til at der var lang tid til - men ifølge aftalen bliver USA en færdig spiller i Irak om tre uger
22. december 2008

Den 27. november bekræftede det irakiske parlament den nye aftale om amerikansk tilstedeværelse i Irak, som vil være gældende mellem USA og Irak allerede fra 1. januar 2009.

Med virkning fra nytår bliver amerikanernes handlefrihed så kraftigt indskrænket, at deres rolle som reel magtfaktor i det irakiske dagligliv hurtigt vil overgå til at blive turistmæssig.

Endvidere kan Irakerne til enhver tid opsige aftalen med blot et års varsel, så det er yderst tvivlsomt, om amerikanerne overhovedet får lov til at forblive i Irak helt frem til udgangen er 2011.

Hovedpunkterne i aftalen, der medfører meget hurtige og dramatiske begrænsninger i USAs handlefrihed, er følgende:

-Irak overtager med omgående virkning kontrollen over sit eget luftrum.

-Hurtigst muligt - og senest om seks måneder - skal USA være ude af alle irakiske byer og landsbyer. Formentlig vil USA allerede om kort tid skulle forlade den grønne zone i - centret for den amerikanske administrations kontrol med Irak.

-Dermed mister USA fuldstændig kontrollen over det irakiske civile samfund.

-Senest udgangen af 2011 skal amerikanerne være helt ude. Det er en total og betingelsesløs tilbagetrækning fra Irak.

Restriktioner

-Efter 2011 får USA ikke lov at bevare baser. Alt hvad amerikanerne efterlader tilhører irakerne. Irak overtager al militær og civil kommunikation i landet.

-USA må ikke anvende Irak som udgangspunkt for angreb på Iran.

-Mens amerikanerne endnu forbliver i Irak, får irakerne en mekanisme til at sikre, at amerikanerne rent faktisk også reducerer deres antal, og irakerne kan indskrænke antallet af steder, hvor amerikanerne må opholde sig i landet.

-Mens amerikanerne endnu opholder sig i Irak vil de hurtigt blive reduceret til at være turister i deres egne hoteller.

-Når amerikanerne bevæger sig uden for deres baser, skal de underkaste sig irakisk straffelov og irakiske domstole. De amerikanske myndigheder skal gøre alt, hvad er nødvendigt, for at sikre at amerikanske soldater respekterer irakisk lov og sædvane.

Halvdelen løslades

-De amerikanske sikkerhedsfirmaer har - efter påståede mord på irakere - nu mistet deres immunitet.

-Efter skandalen om Abu-Ghraib må amerikanere ikke længere arrestere og fængsle irakere.

-For at lede efter oprørere må amerikanerne generelt ikke foretage husundersøgelser uden irakisk godkendelse og irakisk koordination.

-Efter afsløring af USA's hemmelige torturcentre rundt omkring i verden er det nu forbudt USA at føre fanger ud af Irak til afhøring andre steder.

-Der bliver irakisk registrering og kontrol med hver eneste person, som amerikanerne sender til Irak.

-Forbud mod brug af civilt klædte amerikanske agenter i Irak.

-Begge parter kan opsige aftalen med et års varsel.

Der er ubekræftede forlydender om, at amerikanerne i forbindelse med aftalen må løslade op imod halvdelen af de 17.000 oprørere, som de har sat i fængsel.

Iran er med på den

Bush-administrationen forsøgte i otte måneder at presse den irakiske regering til at fortsætte som hidtil - men forgæves. Den nuværende SOFA-aftale (Status of Forces Agreement, KR) er stort set endt med at blive det modsatte af det, amerikanerne ønskede.

Bemærk, at Iran på ingen måde har protesteret mod aftalen - som bekendt er store dele af det irakiske parlament meget venlig stemt over for Iran.

Den officielle amerikanske forklaring på roen i Irak var, at USA havde sendte flere soldater derned. Nu viser det sig måske, at irakerne bare har ventet på, at amerikanerne skulle blive sat ud af spillet.

Så efter i fem år at have ført en krig, der årligt har kostet omkring fire pct. af USA's bruttonationalindkomst og kastet mellem 80.000 og 600.000 irakere i døden, så er den indgåede SOFA-aftale reelt set et totalt nederlag for USA. Symbolsk nok er aftalen udformet på arabisk og USA har ikke udsendt en officiel engelsk oversættelse. Der er spekulationer om, at det er irakerne, der har lækket aftalen, for sådanne aftaler holdes ofte hemmelige.

Karsten Riise driver konsulentvirksomheden Change Management, der bistår virksomheder med 80-3.000 ansatte med at accellerere deres forandringer og tilpasse sig krisen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Christensen

Fin opsumering af aftalen. Men Riise's problem er jo at han faktisk ikke ved, hvad amerikanernes plan var.
Riise kan åbenbart ikke forestille sig, at planen var at irakerne skulle have magten i deres eget land.
Om forholdet mellem diktaturet i Iran og så Irak er svært at spå, ligesom det jo også er svært at spå om, hvorlænge den eksisterende linie i Iran holder.

@ Niels Christensen skriver:

" Men Riise's problem er jo at han faktisk ikke ved, hvad amerikanernes plan var. "

" Riise kan åbenbart ikke forestille sig, at planen var at irakerne skulle have magten i deres eget land. "

Her er Riise jo nok i selskab med mange af os, skulle jeg mene.

Saddam Hussein , som havde brugt giftgas og ført agrebskrige mod naboerne o m a , blev fjernet.

Hvordan Irak nu kommer til at fungere er vel usikkert, men man må håbe det bedste - de har mulighed for gode olieindtægter (indtil vi finder ud af at undvære olien og får grøn energi og atomkraft).

Iran har scoret en sikkerhedspolitisk gevinst ved fjernelsen af Saddam Hussein og det har Kuwait og Saudi Arabien vel egentlig også ? - ihvertfald på den mellemlange bane.

På længere sigt er det vel Iran og Saudi Arabien, der bliver hovedmodstaderne i Mellemøsten, men hvis de kan holde fred med hinanden indtil vi er uafhængige af olien, så har de ikke mere olieindtægter til at købe "krudt og kugler".

Iran kan forøvrigt godt "svinge rundt" i løbet af de næste 7 - 10 år og atter blive allierede med vesten - Shia muslimerne er faktisk lidt nemmere end sunni-muslimerne - set ud fra et vestligt synspunkt. (Osama bin Laden er sunni, og hans kapital og kapitalen til de hårde koranskoler i vesten kommer fra sunnierne).

Bush sendte USAs hær mod irak for at fjerne de farlige a-våben, som Colin Powel viste billeder af til FN, men som FNs udsendte Brix ikke kunne finde.

Operationen var en storslået succes: Der er nu enighed om at Iraq ikke har atomvåben.

Steen Erik Blumensaat

Hangarskibe, bombefly, kanoner, tanks,ubåde, 250.000soldater imod 19 døde, bevæbnet med en hobbykniv.
Tillykke med sejren. Hvor er i brave. Tak.

Krigen i Irak en - fantastisk success

Ja, så er målet nået - Irakerne er herre i eget hus og godt igang med en kulturrevolution - demokrati i funktion i Mellemøsten - det er ikke dårligt.
Der er selvfølgelig mange hurdler endnu, men grundlæggende har George Bush og det irakiske folk nået et fantastisk resultat . Samarbejdet mellem sunnier og shiar er demokratisk styret, en buldrende økonomisk udvikling og vægst og islamisterne er praktisk talt uden for indflydelse - det har gået stærkt
Tak George - godt gået - hvornår bliver du honoreret for denne historiske begivenhed???

Børven.

Det der sker nu er at de forskellige fraktioner er blevet enige om at smide amerikanerne ud, og derefter afgøre deres indbyrdes uoverensstemmelser.

At forestille sig at dette spil har noget som helst at gøre med demokrati forudsætter en fundamental mangel på forståelse overfor demokratiets forudsætninger.

Nu kan det jo så godt være dit indlæg var rent sarkastisk ment, men i så fald er der betydelig plads til forbedringer.

Ja det var vel paa tide at Irakerne faar deres land tilbage, men nu har Dick Cheney og hans korrupte medloebere vel ogsaa faaet saa tilpas mange penge i lommerne at det er paa tide at forlade rodet - og loebe fra det folkemord som de har udoevet i Irak, samt de oevrige overgreb paa menneskerettighederne som de har praktiseret i loebet af disse forfaerdelige aar, hvor moral anstaendighed er devalueret saa slemt

Vilhelm von Håndbold

Jeg fik en lang artikel om "Irak-aftalen og fakta på jorden" i Arbejderen i forgårs. Tryk på mit navn for at læse den lidt uredigered version.

Steen:
Hangarskibe, bombefly, kanoner, tanks,ubåde, 250.000soldater imod 19 døde, bevæbnet med en hobbykniv.

Irak havde ikke noget med 9/11 at gøre. Når Bush træder tilbage og ikke har sin immunitet mere, bliver han måske trukket i retten:

Overskrift:
Succesforfatter og fhv. statsanklager Vincent Bugliosi anklager George W. Bush for mord

Link til artikel:
http://blog.balder.org/?p=445

Claus-Erik Hamle:
Nej, der er ikke atomvåben i Irak. Til gengæld er der Uran-våben, som bruges af terroristerne fra United Bluff. Derfor har der aldrig før været så mange kræfttilfælde i Irak.

Det værste er at den amerikanske hær fortæller ikke deres egen soldater at der er farlig stråling af Depleted Uranium ammo, de enerkender ikke krigsveteraners symptomer/sygdom som strålesyge. Men hvis man sammenligner de svære handicap af børn, de folk som arbejde med oprydningen af tjernobyld fik, med de børn irakere og amerikanske veteraner får kan man godt se lighederne, film om chernobyl:
http://video.google.com/videoplay?docid=-5384001427276447319&ei=2rlSScfC...

Et sted i denne film kommer de ind på fødselsdefekterne, ellers kan du google for billederesultater: DU BABIES

Heinrich R. Jørgensen

Måske skulle "Ulla" begynde med at erkende, at der næppe er nogen der tror på at vedkommende er kvinde. Den type deklarative kortslutninger som ovenstående indlæg demonstrerer, skyldes i min erfaring kombinationen for meget testosteron og alt for lidt hjerne.

Men tillykke til "Ulla" med spamkommentar nr. 30.000+, og for endelig at have fundet en personlig stil, der lufter næsten alle vrangforestillinger på meget begrænset plads.

Heinrich R. Jørgensen

"trepanering" - jeg kendte ikke ordet, og valgte lidt østrogenagtigt at finde ud af hvad det betød, da der ikke var nogen i nærheden jeg kunne tæske et svar ud af ...

' En smart idiot er et geni for en anden idiot ', det kan man jo se og høre på når Pia Ko. siger noget 'dumsmart', inden man har set sig om, vrimler det med idioter som tror de har en 'dumsmart' løsning på alle problemer, tillykke.

Erik, jeg fik ikke helt med at ham Heinrich kom ind da jeg ikke fik set hans indlæg før jeg lægger mit ind(F5 ku hjælpe), så nej jeg snakkede ikke om eller til ham.