Kommentar

Verden er døv

I den ene af homo sapiens' to galakser
Debat
30. december 2008

Universet forbereder sin egen nytårsfest, og to planeter mødes derude i rummet for at sikre, at krudtet holdes tørt til det store hedeslag.

"Men jeg har det faktisk rigtig dårligt," stønner den ene planet.

"Hvad fejler du dog?" spørger den anden.

"Homo sapiens, siger lægen. Jeg har fået noget, han kalder mennesker. De breder sig over det hele. Der er ingen grænser."

"Ork, ikke andet? Den sygdom har jeg også haft. Den går hurtigt over. De ødelægger det for sig selv og forsvinder igen."

Sådan er der så meget at glæde sig over.

Som at nogen eksemplarer af dyrearten homo sapiens trods alt ønskes bevaret. I hvert fald i Danmark. Hvor denne bøn ved overgangen til 2009 cirkulerer blandt de indvandrede og derfor er formuleret på engelsk:

"Foreigners, please don't leave us alone with the Danes!"

Eller at dele af den menneskelige epidemi ligefrem fryder sig over, at en anden del udryddes. I hvert fald i USA. Hvor en undersøgelse foretaget af CNN Opinion konstaterer, at hele 75 procent af amerikanerne er mere eller mindre henrykte over at slippe af med George W. Bush som deres præsident. Kun 23 procent regner med, at de vil komme til at savne ham.

Den ringeste præsident

Sådan går det op og ned. Da Bush blev sat ind i 2001, mente mere end 60 procent, at han var en stærk og beslutsom præsident - det mente man også, da han blev genvalgt for blot fire år siden.

Nu finder pludselig 68 procent, at han har klaret sit job meget ringe. Af dem mener oven i købet langt over en tredjedel, at Bush er den værste præsident, Amerikas Forenede Stater nogensinde har haft. Hvilket ikke vil sige så lidt. Tænk bare på Nixon og Watergate.

For at sætte trumf på har Bush, som en af sine seneste embedshandlinger før han forsvinder fra Det Hvide Hus, besluttet at svække beskyttelsen af truede dyr og planter i USA.

En række obligatoriske, uafhængige forskervurderinger, som har eksisteret gennem 35 år, skal simpelt hen sløjfes. Forskernes anbefalinger kan ellers føre til udsættelse eller stop for anlæg af dæmninger, motorveje og andre større anlægsprojekter. Ændringerne betyder desuden, at føderale organer ikke længere må tage stilling til, hvordan et projekts bidrag til den globale opvarmning indvirker på truede arter. De nye regler træder i kraft i løbet af cirka 30 dage.

Alt det gør Bush ikke, fordi han er æresmedlem afNaturskadeforeningen eller i det hele taget ikke kan lide børn, blomster og dyr. Og sin kone. Det gør han, for at DØV, Den Økonomiske Vækst, ikke skal hæmmes men tværtimod fremmes.

Grådigheden i gang

Thi uden DØV stiger arbejdsløsheden. Og hvem går det ud over? Til at begynde med og med sikkerhed: De dårligst stillede. I USA og over hele den jordiske planet. Nok er en bank-, forsikrings- og pensionskassedirektør stadig titlen på en berigelsesforbryder, der ikke er opdaget endnu, og nok sluttede 2008 med opdagelsen af ganske mange af dem. Hvilket gav anledning til megen klage og mange veråb over noget, som alle fra det yderste borgerlige højre til det yderste kulturradikale, socialdemokratiske og socialistiske venstre kaldte grådighed. Hensynet til de dårligst stillede tvinger nu alle godlidende til at komme de grådige bank-, forsikrings- og pensionskassedirektører til hjælp, så grådigheden kan komme i gang igen. Og de dårligst stillede i denne, den bedste af alle åbenbart tænkelige verdener, undgår at få det endnu dårligere.

Derfor må man være eller gøre sig døv for, hvordan DØV's bidrag til den globale opvarmning indvirker på truede dyre- og plantearter.

Nu befinder menneskeheden sig imidlertid også i en hel anden galakse end Mælkevejen. I den hævdes det, at homo sapiens selv er en af de truede arter! På grund af den globale opvarmning!

Som arten selv bidrager artigt til med megen formering, meget arbejde og meget naturindgribende arbejdsredskaber.

Til daglig i økonomisk, social, erhvervsmæssig og politisk praksis er der ingen forbindelse af afgørende betydning mellem Mælkevejen og den anden galakse. Hvor man til gengæld må give Kenneth Boulding ret i, at "for at tro på grænseløs vækst (DØV) i en begrænset verden, må man enten være skør eller økonom."

Teknologisk fix

I Mælkevejen er man kun så småt og meget sporadisk begyndt at overveje, hvordan økonomi og finanspolitik, social hjælp til de dårligst stillede, arbejdsmarkeds- og erhvervspolitik, uddannelse, forskning og folkeoplysning indrettes på, at verden er begrænset. Her henholder man sig hellere til det teknologiske fix, der ikke kender til naturens grænser.

Hvad en nys hjemvendt plastikkirurg fra en international kongres i USA kan bekræfte. Her fortalte en italiensk kollega, hvordan han havde fået en patient ind med fire totalt smadrede fingre. Nu er han koncert-pianist. Mens en franskmand berettede om manden med begge ben oversavet lige over knæene. Nu har han deltaget i to maratonløb. For ikke at tale om den amerikanske plastikkirurg, hvis patient havde været cowboy, "kørt over af et tog, så der bogstavelig talt kun havde være hat og hestens hale tilbage. Nu har han været præsident i otte år."

Godt nytår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Rasmussen

A pro pro det tekniske fix, så forsøgte jeg for nogle år siden at sælge et slogan til “Jem og Fix”. De ville dog ikke købe det. Det hed: ”Ude godt, hjemme og fikse bedre”.

Man kan for øvrigt få noget af det billigste Pu-skum i netop Jem og fix. Og, der vil jeg så skynde at understrege her, at hverken jeg eller producenten tager ansvaret for, hvordan man bruger det. Hvis man f.eks. fylder røven på en firhjulstrækker med skum, og lydpotten går i stykker når den starter og ikke kan komme af med sit lort, så er man juridisk ansvarlig for det!

Det gælder omvendt ikke for de 2 milliarder, der kører rundt i bilerne, og som er i færd med at ændre fundamentalt på de klimatiske forudsætninger som livet, i de former vi kender, bygger på. De har loven på deres side.

Christian De Coninck Lucas

Nu er jeg total nørd når det kommer til rummet, kosmologi, teknologi og dermed også meget vidende om vores lokale Mælkevej. På den videnkabelige, "læs en masse afhandlinger og grav tilbage i histotien for at finde ud af hvor det gik galt" agtig måde. Det vil sige at jeg har læst alt fra Faraday til Tesla over Einstein & Cartan til Bohr, gennem Burkhard Heim og David Bohm op til Brian Greene og den matematisk interessante men fysisk stort set ubrgelige streng teori.

Det jeg vil hen til er: Hvad i alverden er det denne artikel snakker om? Det gik godt indtil de galaktiske metaforer kom frem -- nu er jeg faktisk ret forvirret.

Inger Sundsvald

Christian de Coninck

Måske skulle du studere noget om græsk mytologi:
Morfeus, søvnens gud.

Jordens fix (morfin/forurening) og den evige søvn, som bliver resultatet når mennesket har udlevet drømmen om en firhjulstrækker, forbrug og vækst, indtil hatten passer.

Ralph Sylvestersen

I buddhistiske sammenhæng er dyb drømmeløs søvn lig med arvesynden.

Ralph Sylvestersen

@ Steen

For år tilbage udtrykte jeg min undren over at graffitimalere ikke malede på 4-hjulstrækkere, men øjensynligt foretrak S-tog o.lign. Der lyd et rammeskrig over min udtrykte undren - samme foreargelse ses ikke idag, jf. pu-skum.

Steen Rasmussen

@ Ralph
Måske føler de selvfede sig nu moralsk i defensiven.

Thomas Kristensen

Thomas Jørgensen skrev:
"Hvis her er så slemt, hvorfor vil alle så hertil? Og nå ja, hvis man hader danskerne, hvorfor så ikke bare tage væk?"

Alle vil sågu heller ikke hertil. Det er en illusion at hele verdens befolkning vil slå sig ned i Danmark hvis ikke Pia Kjærsgaard og hendes folk sørger for at fastholde en "stram udlændingepolitik". Det er usmageligt og til tider direkte pinligt at skulle lægge øre den den retorik og det er jo nærmest umuligt at undgå, da Pia eller en af hendes ypperstepræster anvender enhver givet lejlighed til at himle op om faren ved disse (ifølge DF) potentielle terrorister.

Jeg kan kun give Ejvind Larsen ret i, at der i vores solsystem hersker en udbredt døvhed. Et eksempel: Hvorfor hører væsnerne på Mars og andre planeter ikke klimaeksperternes bøn om at nedbringe udslippene af CO2?

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/02/070228-mars-warming.html

http://www.theonion.com/content/video/extreme_weather_alert

Thomas Kristensen

@Thomas Jørgensen

Jeg har aldrig hævdet at vide bedre end alle andre. Jeg har hævdet, at jeg ikke tror på at hele verden flytter til Danmark hvis vi ikke har Pia Kjærsgaard som grænsevagt.

Mit problem med DF er, at de som helhed mistænkeliggør en befolkningsgruppe og hævder nærmest at have patent på at definere hvad der er dansk. Hvis ikke du spiser flæskesteg, elsker kolonihaver og er kristen, så er der ikke plads til dig i Danmark. Det er det indtryk jeg får af at høre på DF. Og jeg er rigtig godt træt af at høre på det. Og endnu mere træt af, at vi har en statsminister der til stadighed lader DF få indflydelse uanset hvor usmagelig deres politik er.

Og så til anekdoterne fra barndommen: Da jeg var barn, var den eneste udlænding jeg kendte, en tyrkisk dreng i min folkeskoleklasse. Jeg mødte stort set ikke indvandere før jeg i en periode boede i København.

Jeg har aldrig og vil heller aldrig behandle folk anderledes blot fordi de har en anden hudfarve og/eller religiøs overbevisning. Det er mig ubegribeligt hvorfor det er så skidestort et problem at der er mennesker med anden religion, hudfarve og sprog blandt os.

Og du, Thomas Jørgensen, burde måske overveje hvorfor det for dig er så problematisk at de er her. Jeg mangler stadigt at se "The Smoking Gun" der viser at de "fremmede" er så meget værre end alle os andre...

Inger Sundsvald

Jamen det går da også fint med den VOK-regering vi har haft i de sidste 7 år. De har f.eks. sørget for at jeg kun kan få hjemmehjælp til 40 m2 hver 14. dag, og så skal det altså også gå stærkt. Spares skal der jo.

Samtidig ønsker de at få flere til landet, for iflg. VOK står vi i en akut mangel på arbejdskraft. Det kniber dog lidt med at uddanne og skaffe arbejde til de mindst 600.000 som er på overførselsindkomster – herunder ikke medregnet pensionister, som har holdt adskillige folkepensionister i live i deres tid og sørget for at betale for uddannelse til dem, som nu sidder og brokker sig over at den bristede finansboble har reduceret deres formuer. Men julen blev reddet, fordi ’de fremmede’ passede deres arbejde på plejehjem og i taxaer – også dem som var f.eks. civilingeniører.

Der er jo også en kedelig mangel på kommunalt initiativ, for kommunerne må ikke bruge de penge de har, på sygehusenes formåen, hvor det også nu begynder at kniber for de private at følge med, for politiet til opklaring af dit og dat, for ikke at tale om mangel på nogen som kan tage telefonen – for bare at nævne et par ting.

DF har virkelig snart gjort Foghs hede drømme om en minimalstat til virkelighed. Kun synd at danskerne bliver ved med at lade sig narre. Ikke kun verden er døv; vælgerne er det også.

Her går det godt, her bor de tossede.

Inger Sundsvald

Rettelse: 'Fiktive' formuer

John Fredsted

@Inger Sundsvald: Er det samme taxamand vi tænker på?

http://www.information.dk/178230#comment-100084.

Inger Sundsvald

John Fredsted

Jeg tænker på alle de veluddannede taxachauffører jeg har kørt med i tidens løb.

Hvis DF og deres vælgere ikke var så satans paranoide, kunne vi have et rigtig fint samfund her i Danmark.

Hvis ’de fremmede’, som har taget en uddannelse, oven i købet kunne bruge denne uddannelse, ville de være forbilleder og autoriteter for mange andre, som ville kunne se en mening i at uddanne sig.

Jeg kender tilfældigvis en civilingeniør som opgav, og rejste tilbage til Iran efter 15 år i landet, med sit danske pas, som sikrer ham imod forfølgelse - forhåbentlig. Han kom med en iransk studentereksamen, men måtte tage det hele om igen, fordi den ikke anerkendtes i Danmark. Han havde krigstraumer efter som stor dreng at have fået en nøgle om halsen og sendt ud i forreste linie i en dødssyg krig. Hvis vi her i landet havde gjort brug af ham og den uddannelse vi har betalt for, ville han måske ikke sidde i Iran i dag som en desillusioneret mand, som ikke tør at søge arbejde indenfor sit fag af sikkerhedsmæssige årsager. Jeg tror at nok blev nok, da han blev tilbudt et aktiveringsforløb som pedelmedhjælper, sådan lige så han kunne lære at stå op om morgenen.

For fuldstændighedens skyld skal det bemærkes, at han spiste svinekød (hvilket jeg ikke mener er en klog disposition, med mindre det er økologisk) og ikke gik af vejen for en lille én. Jeg kan dog ikke se, at det skulle være specielt kvalificerende, hvad man spiser og drikker.

Derimod var jeg engang på et datanomkursus i programmering. Her var en anden civilingeniør. Han havde ernæret sig som taxachauffør i et par år, men var blevet bevilget den omtalte uddannelse. Han var ganske vist en smule overkvalificeret, men han arbejder, så vidt jeg ved, indenfor faget endnu. Og han er endda somalier, muslim og sort.

Det er ikke småting af ressourcer, både menneskeligt og erhvervsmæssigt, vi går glip af i det danske samfund. Der findes med garanti mange af den slags spildte kræfter.