Læsetid: 2 min.

Arbejdsmiljøet forværret under den borgerlige regering

Claus Hjort Frederiksen må erkende, at den tyndt dokumenterede handlingsplan mod sygefravær ikke batter noget i forhold til konsekvenserne af arbejdsmiljøet
Debat
20. januar 2009

En af de første handlinger, som den borgerlige regering foretog ved magtovertagelsen i 2001, var omfattende nedskæringer i tilsyn og forskning i arbejdsmiljøet.

I forbindelse med finansloven for 2002 blev hver femte stilling i Arbejdstilsynet nedlagt, og det daværende meget kompetente 'Arbejdsmiljøinstituttet', der i dag er omdøbt til Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, måtte fyre 43 medarbejdere.

I årene efter fulgte flere nedskæringer, der naturligvis har haft konsekvenser, der står i skarp modsætning til beskæftigelsesministerens plan for nedbringelse af sygefraværet på de danske arbejdspladser.

Det er i øvrigt en plan, der tager sit udgangspunkt i en påstand fra ministeren om, at sygefraværet er stigende, men han har endnu ikke fremført nogen form for troværdig statistisk dokumentation for den påstand.

Det skyldes ganske simpelt, at der indtil videre kun er en dækkende sygefraværsstatistik fra Danmarks Statistik for året 2006, som blev offentliggjort i december 2007. Trods dette meget spinkle fundament har ministeren fået strikket en plan sammen, der er præget af en mistro og arrogance i forhold til de mange, der har et arbejdsbetinget sygefravær. Hvis ministeren ville kigge på en styrkelse af tilsyn, forskning og information, kunne der hentes meget.

Lange udsigter

Claus Hjort var i 2005 inde på det spor med en plan, hvor en række forhold i arbejdsmiljøet skulle forbedres væsentligt inden 2010 netop med det sigte, at sygefravær og ulykker skulle begrænses. Et punkt i planen gik ud på, at antallet af arbejdsulykker skulle reduceres med 20 procent. Faktuelt er det sådan, at i 2002 var der 4.847 alvorlige ulykker på de danske arbejdspladser, mens det tilsvarende tal for 2007 var 5.543. Stigningen kan ikke forklares med stigende beskæftigelse, fordi tallene for ulykker for hver 10.000 beskæftigede er 17 i 2002 og 20 i 2007. Der er med andre ord langt til det mål, som ministeren satte sig i 2005.

Lad os kigge på et andet punkt i ministerens plan. Det er sygefraværet betinget af psykisk arbejdsmiljø, som ministeren ønskede reduceret med 10 procent.

Kynisk

I 2002 var godt 17 procent af årsagerne til anmeldte arbejdsbetingede sygdomstilfælde baseret på psykosociale faktorer, mens det tilsvarende tal i 2007 var 33 procent. Alt i alt må ministeren erkende, at den tyndt dokumenterede handlingsplan mod sygefravær ikke batter noget i forhold til konsekvenserne af det arbejdsmiljø, som kun er blevet ringere og ringere under den nuværende regering.

I øvrigt fortsætter ministeren og regeringen med nedskæringer i det kommende år, hvor det er besluttet at fjerne et tilskud fra velfærdsforliget i 2006 på 70 millioner kroner til Arbejdstilsynet, hvilket betyder en nedskæring i medarbejderstaben på 14 procent. Det er ualmindeligt kynisk, hvis man virkelig vil gøre noget for at fastholde arbejdsstyrken og nedbringe omfanget af sygefravær. En bedre vej ville være at satse på en opgradering af Arbejdstilsynet, mere forskning og ikke mindst mere gennemarbejdet information til både virksomheder, arbejdsledere og medarbejdere.

Yildiz Akdogan er folketingsmedlem for Socialdemokraterne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den Påtale , der tydeligt viser, at regeringen og DF siger et og gør noget andet. Det med at fjerne et tilskud fra Velfærdsforliget tangerer det ikke et forlisbrud.

Det tangerer i hvert fald et forlis. Manden er jo et fjols ... "fire ansøgninger om ugen", vorherre bevares en tåbe, hvis han virkelig tror det gør en skid forskel. Alle de kvikke søgte de jobs de gad, og resten på skrømt.

(Det ved jeg selvfølgelig godt er irrelevant ifht. denne artikel, men det er jo bare et kanongodt eksempel på at manden er en tåbe)

Nu har fakta og virkelighed jo aldig haft nogen betydning for denne regering. Så man kan vil ikke beskylde dem for at handle mod bedre viden, de handler jo helst uden at vide noget overhoved.