Læsetid: 2 min.

Danske CO2-kvoter helt i tråd med EU direktiv

Energistyrelsen overholder de centrale dele af EU's kvotedirektiv
Debat
31. januar 2009

Jeg kan berolige juraprofessor fra Københavns Universitet Peter Pagh og Morten Ruben Brage Esbensen, som i gårsdagen Information taler om, at styrelsen handler i strid med EU-retten, når det gælder administration af CO2-kvoteloven.

Det gør Energistyrelsen ikke. Tværtimod. Man kan oven i købet sige, at Danmark har fået det gyldne stempel af den praktiske gennemførelse af EU's kvotedirektiv. Vi har beskrevet artikel for artikel, hvordan den danske lov om CO2-kvoter konkret gennemfører artiklerne i EU's kvotedirektiv (notifikation) - uden nogle anmærkninger fra EU. Og EU-Kommissionen har godkendt planerne (allokeringsplaner) for tildeling af kvoter til Ålborg Portland, Farum Fjernvarme og resten af de knap 400 danske virksomheder, der er omfattet af EU's kvoteregulering.

Efter i sømmene

Energistyrelsen ser ikke bort fra centrale dele af EU's kvotedirektiv, som Pagh og Esbensen påstår. Nej. I samarbejde med Miljøstyrelsen gik Energistyrelsen tilbage i 2003 miljøgodkendelsernes procedurer, indhold osv. efter i sømmene for at finde frem til den mest optimale samordning med tilladelserne i kvoteordningen, som direktivets artikel otte kræver.

Samordning

Miljøstyrelsen og Energistyrelsen besluttede på den baggrund at lægge tilladelser til udledning af CO2 og den øvrige administration af kvoteordningen i Energistyrelsen for at drage nytte af, at styrelsen allerede modtager centrale data fra virksomhederne om brændsler og har metoder til løbende at kunne følge udledningen af CO2. Det er elementer, der er helt centrale krav i EU's kvotedirektiv, og som miljøgodkendelserne slet ikke er tiltænkt at håndtere. Samordningen er yderligere sikret ved, at virksomhederne ikke indberetter samme ting flere steder og begrebsdefinitioner og afgrænsninger stemmer overens med direktivet bag miljøgodkendelser (IPPC-direktivet).

Tæt samarbejde

Beskyldningerne i gårsdagens artikel "Danmark overtræder EU-lov om CO2-kvoter" er helt nye for Energistyrelsen. De er os bekendt ikke rejst tidligere - heller ikke af specialeskribenten ved Københavns Universitet. Men heldigvis kan Energistyrelsen med sindsro sige, at den danske administration af CO2-kvoteloven er i overensstemmelse med EU's kvotedirektivs krav om samordning af miljøgodkendelserne og CO2-udledningstilladelserne. Dette er sikret ved et tæt samarbejde mellem Miljøstyrelsen og Energistyrelsen.

Kristian Møller, vicedirektør i Energistyrelsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her