Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
8. januar 2009

Hamas sender ikke raketter ind i Israel

Poul Milberg, Bagsværd

Hamas sender raketter ind på et af Israel besat palæstinensisk område. Hvis de illegale beboere her ønsker at blive fri for disse raketter, er der en let løsning: stop besættelsen og rejs hjem.

Ansvar for Gaza

Flemming Dyrman, Nørresundby

Ghassan Khatib er medredaktør på bitterlemons.org. Han har flere gange været medlem af forskellige palæstinensiske regeringer og bidrager ofte med politiske analyser i pressen. Dette er et uddrag fra nyhedsanalyse hjemmesiden Open Democracy den 6. januar. Her skriver han blandt andet (min oversættelse): "Der synes ikke at være tvivl om, at det er den civile befolkning i Gaza, der betaler prisen for Israels besættelse. En pris både Hamas og Israel er villige til at betale for den sejr, de begge sikkert vil påberåbe sig. Tragisk nok er det kun muligt, fordi indflydelsesrige regeringer - specielt USA og visse stater i EU - undskylder Israels aggression som defensiv, mens de lukker øjnene for de åbenbare krigsforbrydelser, der begås. Det gør dem direkte ansvarlige."

Stop dog det glade vanvid

Nis Rasmussen, Hundested

Det er rigtigt, at den israelsk-palæstinensiske konflikt er både svært gennemskuelig og ekstremt følelsesladet. Det er også rigtigt, at Israel qua sin historie og prekære placering midt i arabisk territorium har krav på ekstra goodwill. Til gengæld er der i øjeblikket ikke nogen som helst tvivl om, at Israel agerer som urimelig aggressor og udøver decideret statsterrorisme i et omfang, der er helt ude af proportion med forulempelsen. At Hamas gennem snart lang tid har beskudt det sydlige Israel med temmelig upræcise raketter - og dermed har forvoldt både angst og skader - er uomtvisteligt. At Hamas ser det som sin fornemste pligt at udslette Israel er utåleligt og fuldkommen uholdbart. Men det, der netop nu finder sted i Gazastriben efter den israelske invasion, er tæt på at kunne betegnes som folkemord. Hvem af de talrige døde og kvæstede børn og civile mænd og kvinder har aktiv del og dermed ansvar for Hamas og bevægelsens kamikazeagtige ageren? Det er i allerhøjeste grad Davids kamp mod Goliat. Og denne gang er der ingen tvivl om, hvem der går af med sejren - rent militært. Desværre lugter hele affæren af valgkamp. Israelsk valgkamp.

Hvornår griber verdenssamfundet ind og stopper dette glade vanvid?

At den danske statsminister ikke for længst har meldt klart ud, men blot (for en gangs skyld) har ladet sin udenrigsminister komme til fadet, er intet mindre end skandaløst.

Stop dog for Guds og palæstinensernes skyld dette rablende ragnarok!

Mellemøstlig berlinmur

Lars Larsen, Fredensborg

Lige så lidt som Hitlertyskland aldrig vil blive glemt for jødeudryddelserne, lige så lidt vil du, Israel, få tilgivelse og forladelse for din statsterror, din mellemøstlige berlinmur og din herrefolksmentalitet - det må du aldrig få fred for.

Endlösung for palæstinenserne

Ole Meyer, København S

Til Sarkozy siger den israelske premierminister Olmert, at man i Gaza søger "en komplet løsning" på det problem man mener, man har med palæstinenserne. Det minder om, hvad hans forgænger Sharon på en pressekonference i sommeren 1982 sagde om massakrerne på andre palæstinensere i Sabra og Shatila, som han havde givet en libanesisk milits lov til: "En løsning én gang for alle."

Hverken dengang eller nu synes der at have været en kvik journalist, der kunne spørge om hvad det mon ville hedde på tysk?

Tak til Information

Jørgen Garp, Hillerød

Informations dækning af krisen og krigen i Gaza er lang, langt den bedste i det danske mediebillede. Den undgår stort set den karikatur af en nyhedsdækning, som er den generelle i de danske medier og som er helt dominerende hos de politiske partier, beskrevet af Robert Fisk således:

"Følger man nyhedsdækningen, skulle man imidlertid tro, at historien begyndte i går, da en hel flok skæggede antisemitiske, islamistiske galninge pludselig dukkede op i Gazas slum - en menneskelig losseplads for rodløse eksistenser - som begyndte at affyre missiler mod det fredselskende, demokratiske Israel for kun at blive imødegået med det israelske luftvåbens retfærdige hævn."

Særlig klart står artiklerne i Information af Robert Fisk "Gazas groteske ironi" (31. december) og Wallace Shawn "Irrationelle Israel" (2. januar) samt Lasse Ellegaards artikler og især lederen "Forbrydelse og krig" (5. januar).

Når innovation bliver kassetænkning

Dennis H. Jacobsen, Odense M

Du skal være innovativ, du skal være kreativ, du skal være impulsiv, produktiv, refleksiv, konstruktiv, selviscenesættende, socialt engageret, indre motiveret og frem for alt må du ikke være passiv, instinktiv, aggressiv eller depressiv. Slap nu af!

Når samfundet er på vej ud af et spor, hvor der ikke længere er tid til at falde i staver, uden at man gør det som en del af et coachingforløb er der da noget galt, eller hvad?

Åndsfrihed og demokrati er ikke begreber skabt af markedet, men markedet er i stigende grad ved at tage patent på, hvordan vi skal og bør definere vores hverdag, er det okay? Markedet kræver, at vi er omstillingsparate, markedet kræver, at vi er innovative, markedet kræver - ingenting, for markedet er skabt af og for mennesker - ikke omvendt. Når du bliver syg, er problemet ikke, hvorvidt du svigter på din arbejdsplads, men hvordan du får det bedre, og hvis det skal være meget avanceret kan man jo overveje hvorfor man er blevet syg!?

EU bidrager til globale problemer

Ditte Staun, spidskandidat til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og Lave K. Broch, ordfører for Radikalt EU-kritisk Netværk

Informations lederskribent (den 3. januar) mener, at en vedtagelse af Lissabon-traktaten vil være "et smukt symbol" og at "de globale udfordringer, som EU bevæger sig i, gør det presserende at få Lissabontraktaten på plads".

Men hvad er det smukke ved denne traktat, og hvorfor skulle det være presserende at få den vedtaget?

Vi ser ikke noget smukt i en traktat, der tvinges ned over hovederne på EU's befolkninger og som fastholder EU's grundlæggende udemokratiske strukturer, toldunionen, den skadelige landbrugsstøtte osv. Slet ikke når vi har at gøre med en traktat, der vil styrke centraliseringen og EU's militære dimension.

Europæisk samarbejde bør bygges nedefra. Men hele processen med EU-forfatningen og behandlingen af Irland viser at unionen er ligeglad men befolkningernes ønsker.

At Lissabontraktatens ikrafttræden skulle være presserende for at løse globale udfordringer er en påstand, vi ofte har hørt før i forbindelse med nye EU-traktater. Men de globale udfordringer løses ikke med en politisk union, der forsømmer enhver mulighed for at lave om på sine egne grundlæggende systemfejl og samtidig får et stadig dårligere forhold til borgerne. Også i den konkrete finanskrise kommer unionens håndtering til kort med det ensidige fokus på prisstabilitet for den økonomisk og monetære union. Det er hverken særlig klogt eller særligt smukt for de mange arbejdsløse i Euroland.

VK er kujoner

Sven Karlsen, Brøndby

Jeg er da enig i, at både Naser og Simon giver god underholdningsværdi, men når vi har grint færdig, så står der lige et enkelt faktum tilbage, som jeg håber, at historikerne skriver sig bag øret for fremtidig brug: Udover Radikale har borgerlige vælgere nu haft to nye - og udtalt borgerlige - alternativer at tilslutte sig, hvis de virkeligt mente, at den førte udlændingepolitik er et resultat af afpresning fra DF.

Men både meningsmålinger og politikernes valg viser, at de mytologiske vælgere, politikere og ministre fra VK, som kun nødtvungent føjer DF's fremmedfjendske politik for at sikre en borgerlig statsministers mandat, og derfor ville gøre alt for at være fri af Pias kløer, ikke eksisterer. Sandheden er derimod, at den førte politik er ligeså meget efter VK's hjerte, som efter DF's. VK er bare for kujonagtige til at kæmpe med åben pande.

Grotesk sikkerhed i Forsvaret

F.H. Pedersen, Viborg

Røveriet af 200 funktionsdygtige våben på Antvorskov Kaserne ved Slagelse er grotesk. Tilmed skulle de med næste hold til Afghanistan.

Ansvaret for den manglende sikring er Forsvarskommandoens og Forsvarsministerens. De åbne kaserner skal lukkes, vagtstyrken forøges, adgangskontrollen skærpes og sikring af våben mv. forbedres på kaserner og andre steder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her