Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
5. januar 2009

Vi trænger også til grin

Mikael Hansen, Albertslund

Som daglig lytter og seer af nyhederne om verdens tilstand i radio og tv - og nu også (igennem et par uger) prøvelæser på Information - har jeg i dyb depression slæbt mig ind i det nye år.

Informations vedholdende - og nødvendige - modvilje mod den siddende regering i almindelighed og mod Dansk Folkeparti i særdeleshed får mig dog nok til at blive fast abonnent efter prøvetidens ophør.

Men vi trænger sgu' også til noget at grine af. Derfor tak til Georg Metz for hans galgenhumoristiske klumme og til Michael Jeppesen for hans uimponerede tilgang til kunstscenen.

De satans polakker

Sven Karlsen, Brøndby

At Kirsten Damgaards sender et læserbrev til Information (Inf. 31. december 2008), hvori hun påstår, at polakker har brug for nogen form for opholdstilladelse i Danmark - og dermed understreger sin xenofobi og demonstrerer sin pinlige og naive uvidenhed - er naturligvis fristende, men på Informations debatredaktion burde man have været moden nok til at modstå fristelsen.

Palæstinensisk blod flyder

Mazen Jamal Ismail, Odense

Imens hele verden er i chok over finanskrisen og den dalende økonomi, sidder jeg rystende og prøver at forstå årsagen til, at palæstinensisk blod falder i valuta.

Israel har valgt at give højrefløjszionisterne en ekstra julegave: En massakre pakket ind i et rødt med et kort hvor der står 'stem på mig'.

Kan israelsk politik siges tydeligere end det blev sagt?

Hvorfor ignorer den danske linse det? For TV2 og DR1 viser kun krummer af, hvad der forgår. Hvorfor skal jeg som dansker zappe over til internationale kanaler for at følge med? Bør vi ikke også se, hvordan tilstanden ser ud?

Jeg er træt af at høre, at det er Hamas-installationer og Hamasfolk, man har ramt. I så fald må Hamas bestå af rigtig mange børn. For det er børn, jeg ser blive ramt.

Angrebene på Gaza skyldes, at det internationale samfund vender det blinde øje til. Man kommer med små pip engang imellem men heller ikke mere.

Det er en ydmygelse for os alle! For vores passivitet har med blot få angreb dræbt over 200 liv. Passivitet har gjort en kvinde til enke, faren til enkemand og barnet til forældreløs. Passivitet har gjort, at medicin bliver holdt tilbage, at sult bliver normaliseret og at blodet flyder som vand i gaderne.

Det er komisk, hvordan vi stadig har folk, der kalder Israels angreb for selvforsvar og et ønske om fred. Kan man bombardere et folk, dræbe børn og kvinder og samtidig ønske fred? Hvis det er definitionen på fred så vil jeg ikke vide, hvad krig betyder.

Finanskrisen har ramt nationerne og det palæstinensiske blods valuta er i bund.

Det får konsekvenser

Ramsan, dansk-tjetjensk studerende

Kære europæere!

De spanske myndigheder har udleveret en tjetjensk flygtning, Murat Gasajev, som havde bedt om asyl i dette land.

Vi har endnu engang set en modbydelig handling fra det internationale samfund. Hvis man samtidig er medlem af en union, der råber højt om menneskerettigheder og stærkt kritiserer Ruslands menneskerettighedskrænkelser, så har jeg svært ved at forstå, at man udleverer en uskyldig person, som flygtede for at redde sig selv. Det er dobbeltmoral, mine damer og herrer. Det er ren frækhed mod den tjetjenske nation.

Hvis I på den måde tror, at I slipper godt fra det, så tager I stor fejl; for vi vil finde alle medskyldige og vi vil personligt straffe dem for alt, hvad de har gjort mod os. Vi er ikke tilhængere af Mahatma Ghandi, vores princip er 'øje for øje'. Vi er tjetjenere og os får I ikke lov til at behandle, sådan som I har lyst til. Det her vil få konsekvenser for de ansvarlige i fremtiden.

Nytårs laissez faire

Finn Gunst, Brønshøj

I juledagene dansede en del af os troskyldigt rundt om juletræet, mens andre vedholdende insisterede på at danse rundt om guldkalven på vores bekostning. I skolen lærte vi, at Jesus smed de dansende kræmmere ned ad tempeltrappen. VKO-administrationen har danset rundt om sig selv med en solid rundtossethed til følge: I sin nytårstale foreslår Fogh således ufinansierede skattelettelser, som meget vel kan betyde, at danskerne kan købe flere udenlandske fladskærme og biler. Hvordan kan det gavne danske virksomheder? Laissez faire-anarkiet lurer forude!

Bankerne skal have en støttepakke uden et eneste krav om, at de bruger pengene bedre end sidst, da Roskilde Bank kørte hjulspind og Danske Bank samt Nordea trampede rundt i spinatbedet, idet de blindlånte til fantasten Stein Bagger. Når oppositionen fra Socialdemokraterne over SF og til Enhedslisten forsøger sig med lidt kontrol omkring støttegaven, så kalder Lene Espersen det for "vild statsstyring à la Nordkorea"(!). Når samme partier fremhæver, at det vil styrke dansk økonomi og beskæftigelse at sætte penge af til at renovere nedslidte skoler, plejehjem og offentlig trafik, bliver disse tanker skudt ned.

Regeringen er på tålt ophold, men hvor længe endnu? Som et eksempel har USA store skiftedag i januar.

Foghs klimaspin

Ole Thorbek, Værløse

Hvor var det dog pinligt, at høre på Foghs snak i nytårstalen om grønne visioner. Han efterlyser nu alt det, som Auken var i fuld gang med, men som Fogh omhyggeligt slog i stykker, da han overtog magten. Fogh har for nylig - efter at han på Venstres landsmøde under stor morskab konstaterede, at han havde taget fuldstændig fejl i klimapolitikken - fastholdt, at det var rigtigt af VKO at slå Aukens klimaindsats i stykker. Når Fogh mener, at der var rigtigt at slå det i stykker, han nu efterlyser, er der hverken hoved eller hale i regeringens miljøpolitik, og Foghs grønne vision er således kemisk renset for troværdighed. Den eneste ræsonnable forklaring på Foghs miljøpolitiske kovending er, at han sammen med Connie Hedegaard skal bruge den som en spin-platform for at bade sig i mediernes søgelys under klimatopmødet til december.

Sund, solid og sober

Ib Jensen, Søborg

Mon ikke Danske Bank ryger gennem regeringens nåleøje, når milliarderne skal deles ud? Man forbigår vel ikke sin økonomiske sponsor, bare fordi den 'glemte' at tjekke Stein Bagger!

En nytårsspøg

Jan Faye, Kongens Lyngby

Hvor er Helle? Sådan lød lørdagens bagsideleder. Det er ikke første gang, Helle Thorning-Schmidts manglende lederevner efterlyses i en avisleder. Socialdemokraterne har ikke haft en selvstændig politik, siden Fogh-regeringen kom til magten. De har været reaktive i stedet for proaktive. Midt i en gigantisk økonomisk krise, efter års inhumane indenrigspolitik og krigeriske udenrigspolitik, kan socialdemokratiet stadig ikke fremvise et alternativ til den siddende regering. Partiet trænger helt klart en ny leder. Men lur mig om Helle alligevel ikke har store chancer for at blive landets næste statsminister, selv om hun til en MUS-samtale ville falde igennem med et brag.

For ikke så længe siden slog det mig, at der var et mærkeligt sammentræf mellem regeringerne i Danmark og dem i USA. En demokratisk regering i USA modsvares af en socialdemokratisk i Danmark og en republikansk regering af en borgerlig i Danmark. Da USA havde Reagan og Bush Senior, havde vi Schlüter, da de havde Clinton, havde vi Nyrup Rasmussen, og siden de fik Bush Junior, har vi haft Fogh Rasmussen.

Sammenligner man regeringer i Danmark og USA siden 1960, altså de sidste 48 år, viser det sig, at i 41 år har Danmark haft en borgerlig regering, når republikanerne var ved magten, men en socialdemokratisk regering, når det var demokraterne. Korrelationskoefficient er 0,73. Ganske signifikant. Med den nyvalgte Obama som præsident tyder det på, at Helle har ganske gode chancer for at blive statsminister ved næste valg. Sådan ganske ufortjent. Men der er jo også blot tale om en nytårsspøg.

Døde socialismen i SF med Gert Petersen?

Ellen Rohde, Frederiksberg

Hvorfor har man intet hørt fra SF i de otte lange dage, hvor Israel har bombet Gaza?

Før i tiden, da man endnu ville vedkende sig at være socialist og stolt af det, var det lige så vigtigt at støtte undertrykte folk i hele verden. Nu er selv SF blevet et provinsielt parti, som kun arbejder for at bekæmpe uligheden i Danmark. Al ære være med det, men før hele Danmark blev så navlebeskuende, gik socialister i demonstrationer under parolen: Styrk den internationale solidaritet. Hvad sker der nu? Til den store demonstration mod Israels overgreb på palæstinenserne på Rådhuspladsen lørdag eftermiddag, var der kun et par etniske danskere for hver 100 indvandrere. Det er pinligt at se, at arbejdet på vej til taburetten får folk til at tie og krybe i skjul som harer, i stedet for offentligt at fordømme Israel og opfordre folk til at støtte op om de demonstrationer, der bliver afholdt, og forsat være stolt over at være et socialistisk folkeparti i stedet for blot et socialt folkeparti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her