Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
2. januar 2009

Hykleriets grænser

Sacir Camo, Hjørring

De danskere, der nu siger, at det godt kan forstå Israelsk overreaktion og drab på uskyldige palæstinensiske børn, fordi 'Hamas provokerede først', er det samme danskere, der under Muhammedkrisen sagde, at de ikke kunne forstå muslimernes reaktion på de provokerende Muhammedkarikaturer. Hvad er forskellen? En provokation er vel en provokation uanset om denne kommer fra muslimerne, Israel eller fra en gammel dansk højrenationalistisk tegner? Hykleri i de danske medier kender åbenbart ingen grænser.

Hamas har ret til at forsvare sig selv, sit land og folk; da det er Israel, der er besættelsesmagten og ikke omvendt. Det kan aldrig være ofret, der skal stemples som terrorist, mens man fra Danmarks og EU's side opgraderer 'samarbejdet' med de rigtige terrorister - altså den religiøse utopi af en stat, der hedder Israel.

VKO-foragternes skræk

Joachim Nielsen, Vanløse

Som inkarneret VKO-foragter er det glimrende, at Lars Løkke Rasmussen fortsat er Venstres kronprins. Langt værre ser det ud, hvis et Venstreflertal indser, hvor dyrt og håbløst det er at bevare Løkke som kronprins, og derfor erstatter ham med Søren Gade. Forsvarsministeren virker både hæderlig, sympatisk, anstændig, kompetent og inderlig. Egenskaber Løkke mangler, og som eftertiden vil vise, at Fogh heller ikke besad.

Får Gade posten, bliver det store spørgsmål, om han er anstændig nok til at stoppe VKO-samarbejdet?

Et nytårsønske

Claus Høyer, København S

Mit nytårsønske er ,at Socialdemokraterne finder deres egne ben og får en troværdig skyggeregering op at stå. Regeringens og støttepartiets skurkagtige måde at forvalte på burde kunne kalde på et bedre modspil. Se så at få formuleret en ordentlig og anstændig politik på udlændingeområdet og udarbejd en plan til at genoprette alle de ideologiske skader, der de seneste syv år er sket på arbejdsmarkeds-, uddannelses-, ulands-, kultur-, social-, sundheds- og miljøområderne.

Jeg tvivler dog på, at en sådan socialdemokratisk politik, der kan stå i spidsen for en samlet opposition, kan udarbejdes med det nuværende ledelseshold - farvel til bl.a. Sass, Dam og Bødskov, det håber jeg Helle Thorning kan indse. Hun kan ikke 'arbejde regeringen ud af regeringskontorerne' med bovlamme holdninger som til f.eks. tuneserloven.

Vi vil have rigtige holdninger. Holdninger vi stemmer på - ikke holdninger der kun er stemmer i.

Klokkeklang og bønner

Ole Timmer, Dronningmølle

Det er svært at være uenig med Georg Metz (27.-28. december) om trosfrihedens slagside i Danmark. Kirkeklokkeklang er accepteret, men ikke muezzinens kalden til bøn fra minareten.

Uden at være tilhænger af de to monoteistiske religioner, kan deres kaldesignaler være stemningsfulde kuriosa selv tidlig på dagen i modsætning til trafikstøj. Ikke en hund gør, når bønnerne lyder fra minareternes skrattende højttalere, der i dag sparer muezzinen en tur op i minareten. Jeg vantro hund gør heller ikke af forstyrrelsen, når jeg oplever den. Det bliver en vane.

Overbærende sover de fleste videre til klokkeklang og bønner. Det gjaldt ikke alle på kollegiet på Nørrebro i de unge dage. En kollegianer med værelse ud mod Johannes Kirken fjernede klokkekneblen fra klokken i kirketårnet en lørdag aften og efterlod en seddel med beskeden, at den kunne afhentes på hans værelse overfor søndag efter klokken 10:30.

Spørgsmålet er, om ikke tiden er løbet fra disse 'public relation' tårnkaldesignaler. Man kan spare klokketårne og minareter ved at installere kaldesignalerne i vækkeurene og mobiltelefonerne, som snart er hver mands eje. Det virker mere demokratisk. Det lader sig derimod ikke gøre med trafikstøj.

Tomme tønder buldrer

Holger Ø. Mortensen, Odder

Løfterne fra regeringen vedr. miljøpolitikken er til at få øje på - igen og igen hører vi om de nye lyksalige tider, vi går i møde. Men problemet er, at løfterne er tomme - eller det, der er værre. CO2-udledningen falder ikke og sælges som varm luft i udlandet, pesticidhandlingsplanen hænger i laser, vandmiljøet får det ikke bedre, alternative energiformer tilgodeses ikke, kontrol med bønders hærgen er mere end mangelfuld og de store nødvendige trafikproblemer bliver ikke løst.

Dyr, planter - herunder frøer, fugle og fisk - og mennesker får det værre. Der er nærmest ingen lyspunkter forude. Sidst forsøger regeringen med sindrige udregninger at påvise, at danske skove har det fem gange bedre end skove i lande vi sammenligner os med.

Klimaminister Connie Hedegaard får meget, meget svært ved at komme med knaldgode eksempler på Danmarks gode vilje i klimasammenhæng til næste års store klimakonference - og hun skal ikke regne med hjælp fra miljøminister Troels Lund Poulsen, fødevareminister Eva Kjer Hansen eller den øvrige regering. VKO-flertallet lammer det hele. Det går faktisk rigtig skidt på området - og de tomme tønder buldrer.

Selvforsvar

Vagn Søndergaard, København K.

En tætbefolket og udmagret landstribe på størrelse med Langeland 'tæppebombes'. Pt. er der i hundredvis af døde og tusinder af sårede mennesker uden lægehjælp, medicin og hospitaler.

Det er forskellen på Hamas' uformående raketter og amerikanskfinansierede præcisionsbombetogter, som efterlader et vidtstrakt Guernica til den forestående okkupationshærs indtrængende selvforsvar.

Det kaldes også statsterroristisk selvforsvar.

Sammenligninger

Per Vadmand, Ringsted

Problemet er ikke, at der er nogle, der sammenligner islam og tørklæder med nazisme og hagekors - for selvfølgelig skal de da have lov til det.

Problemet er, at der er nogle, der kan få sig selv til at stemme på dem, der gør det.

S sover i timen

Allan Danfær, København NV

Men sover de også godt om natten? Åbenbart ikke særlig godt som indrømmet af Jakob Sønderskov Sørensen (JSS) i Inf. 30. december. Men det kunne jo være, at nattesøvnen blev bedre, hvis S kunne tage sig sammen, finde sine egne ben og markere sig som en troværdig opposition til VKO's inhumane politik. Der savnes et klart alternativ.

Det er lidt en gåde, hvordan JJS kan henvise til realpolitisk ansvar, når S jo alligevel kun kan få indflydelse på regeringens beslutninger i det omfang, det ikke mishager DF.

S kunne måske ikke forhindre tuneserlovens vedtagelse, men gjorde heller ikke noget ordentligt forsøg på det. Hvorfor ville de ikke sikre de nødvendige stemmer til at få afstemningen udsat og dermed muliggøre en yderligere debat og forsøg på at få nogle borgerlige MF'ere til at skifte holdning? Og hvorfor ville S ikke være med til at ophæve clearingsaftalen, så alle oppositionspolitikere kunne møde frem til afstemningen? Uanset hvad resultatet i så fald var blevet, havde det udsendt et helt anderledes klart signal om en anstændig politik.

Jeg tror, at det er rigtig godt for nattesøvnen at kæmpe for anstændige principper - hvis man har nogen.

Nytårstale

Svala Vagnsdatter Andersen, København V

Hendes Majestæt Dronning Margrethe indgår i en lang historisk tradition for folkelige narre. Dog på et springende punkt forekommer hun ahistorisk.

Det sprog, hvorpå hun søger at bibringe folket artigheder på uartighedernes aften, er ikke nogens. Hvem taler sådan - andre end narren selv?

Vi lytter undrende og fremmedgjorte til dette kulturelt og samtidsmæssigt marginaliserede væsen. Det må være den yderste pine ikke at tilhøre et sprogligt og kommunikativt fællesskab. At hun ikke synes bevidst om dette selv, vender pine til ynk.

Gud bevare det levende sprog.

Skolen som kampplads?

Anders Holm Thomsen, København Ø

"Historielokalet er - grundet kulturforskelle - en kampplads, hvor elever og lærere forhandler deres identiteter" hedder det i Nanna Bøndergaard Butters (NBB) påtale den 20. december på min kommentar "Nytotalitarisme i skolen?" den 17. december.

Således bekræfter NBB, at den herskende historiedidaktik er en relancering af teoretisk tankegods fra de marxistiske 1970'ere.

Dengang gik Lærerhøjskolens lektor Vagn Oluf Nielsen tilsvarende ind for en såkaldt 'pluralistisk' historieundervisning, som samtidig skulle være en "en afspejling af klassekampen i vort samfund".

Det totalitære bedrag består i illusionen om, at lærere og elever er ligeværdige forhandlere, der er i stand til på lige fod at foretage kvalificeret emnevalg og fortolkning. Også derfor er det nødvendigt med en kanonlæseplan, der vanskeliggør manipulerende 'forhandling' om undervisningens indhold og elevers identitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her