Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
26. januar 2009

Topskat, topskat, topskat

Klaus Nielsen, Vedbæk

En gruppe vellønnede personers propaganda ved simpel gentagelse på gentagelse om fjernelse af topskatten, bør ikke få virkning på den kommende skattereform.

Ønsket blev godt nok fremsat på et tidspunkt, hvor den bristende boligboble og finanskrisen endnu ikke var erkendt, og der var mangel på arbejdskraft.

Nu har erhvervslederne meldt klart ud med mange afskedigelser.

Der er så behov for en bedre progressivitet i skattesystemet med en forøgelse af topskatten,

Det ville være retfærdigt, at de der har scoret kassen i den økonomisk oppustede periode (forårsaget af blandt andre regeringerne her og i USA), nu også bidrager, hvor andre skal til at betale regningen med arbejdsløshed og tvangsauktioner.

Enhedslistens rødder

Ole Thorbek, Værløse

Jeg skal beklage, at jeg den 21. januar fejlagtigt troede, at Anders B. Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke, var medlem af Enhedslisten.

Men for at skære ind til benet, er problemstillingen den, at DKP, der har sin rødder i en totalitær tankegang og praksis, var medstifter af Enhedslisten, og at DKP i dag er aktiv i denne. Så hvordan afgrænser Enhedslisten sig fra den totalitære strømning, DKP repræsenterer?

Stop miljøfarcen

Hanne Ahm, Gentofte

Dansk landbrugs forkarl, Peter Gæmelke, spanker nu Danmarks parodi på en miljøminister, Troels Lund Poulsen, der selv er landmand og medlem af Gæmelkes lille flok. Gæmelke synes ikke, kommunerne er hurtige nok til at udstede de miljøgodkendelser til at sprede gylle over store arealer, som svinebaronerne kræver. Det skal Traktor-Troels få dem til.

Det med miljøet er nu så meget sagt. I virkeligheden handler det hele om, at svinebønderne vil lave endnu større kz-lejre til deres millioner af svin og fikserede søer, hvilket nogle kommuner ikke er indstillet på. Faktisk har regeringen lovet at skrue ned for den stigende udledning af stinkende og sygdomsfremkaldende gylle, men da det jo stadig er en Venstreregering med Dansk Folkeparti og konservative som rorkarle, der sidder ved rorpinden, er intet sket.

Nu er det på tide, at oppositionen vågner op og stopper miljøfarcen, inden landbrugets pression krones med held - og vi alle bliver syge og dør af dårlig mad og mangel på ren luft. Det lykkedes jo oppositionen at få indflydelse på bankpakken. Så kan den vel også få stoppet bøndernes miljøfarce. Både den såkaldte miljøminister og fødevareministeren varetager først og fremmest landbrugets interesser. Da de begge selv driver landbrug og med i Gæmelkes pressionsgruppe, er de dybt inhabile.

Ruslands mørke side

Gitte Lillelund Bech, MF (V), Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn

Den russiske menneskeretsadvokat Stanislav Markelov er blevet dræbt på åben gade i Moskva - skudt ned af en maskeret mand, der havde fulgt efter ham efter et pressemøde. Og journalisten, Anastasia Baburova, blev efterfølgende skudt og dræbt i forsøget på at redde ham. Et uhyggeligt dobbeltdrab, som alt for tydeligt demonstrerer det russisk samfunds mørke sider, som ikke rigtigt vil forsvinde - og som mange russiske politikere desværre lukker øjnene for.

Stanislav Markelov var kendt som en anklager i sager mod russiske specialstyrkers magtanvendelse. Han har tidligere repræsenteret den ligeledes dræbte journalist Anna Politkovskaya, der rapporterede om følgerne af krigen mod Tjetjenien.

Uanset hvem der står bag alle drabene, viser det en særdeles ubehagelig sandhed om det russiske samfund: Den helt fundamentale menneskerettighed, som ytringsfriheden udgør, er ikke sikret - det er desværre med livet som indsats at efterforske de mørke sider af russisk samtidshistorie. Og der er ingen interesse fra politisk hold til at ændre dette.

Børn i voksenfængsler er kommunernes ansvar

Nicolai Sennels, Psykolog

Som tidligere psykolog på en sikret institution har jeg en bemærkning til artiklen "Danmark sætter børn i voksenfængsler" (i Inf. 22. januar). Kommunernes løsning på pladsmangel ved at sætte de stadigt flere ungdomskriminelle i almindelige fængsler skyldes kommunernes egen fejlslagne integrations- og socialindsats. Forstander Jens Asger Hansen giver problematikken en unødigt dramatisk vinkel ved at sammenligne de unges oplevelse af voksenfængsler med 'døden'. Vi må ikke glemme, at klientellet i Vestre Fængsel er de samme venner og fjender, de unge omgås til dagligt. Desuden har flere voksenfængsler oprettet ungdomsafdelinger, hvor de unge kan være uden kontakt med de voksne fanger. En relevant oplysning er i øvrigt, at det på nogle institutioner faktisk er kutyme at sende særligt besværlige unge i voksenfængsel. Om dette kan sammenlignes med at sende dem i døden, kunne man spørge Hansen om, for hans egen institution, Sønderbro, gør dette med jævne mellemrum.

Frimurersymbolisme i retssalene

Johnny De Vulcan, Ringe

Den politiske diskussion lige nu om dommeres påklædning er morsom: Alle vil have dommerne til at kun bære kappe og hammer - ingen symboler, religiøse eller andre. Men kappe og hammer er frimurersymbolisme af første grad!

Hvor latterligt skal det være? Tag i stedet noget arbejdstøj på, der passer til klima og omgivelser, loven tilhører folket, ikke nogen privat organisation.

Fogh ignorerer danske interesser

Kamal Qureshi, menneskerettighedsordfører, SF

Når Israel bomber et dansk finansieret menneskerettighedscenter og fire sundhedsklinikker, er det så ikke rimeligt, at Israel selv betaler for at få udbedret skaderne og samtidig kommer med en officiel undskyldning? Det spørgsmål stillede jeg Fogh i sidste uge. Ikke kun fordi det går ud over en lang række uskyldige mennesker i nød, når Israel bomber humanitære mål i Gaza. Men også fordi bygningerne var støttet af dansk udlændingebistand.

Det ville Fogh ikke svare på. Ikke alene viser det, at Fogh ikke tør at stille sig kritisk over for Israel og forsvare sine holdninger om krigen i Gaza. Det viser også, at Fogh holder hånden over israelske interesser. Tidligere har han jo ikke afholdt sig fra at kritisere lande i Mellemøsten, når de ødelægger danske interesser. Med Israel forholder det sig tilsyneladende anderledes. Ud over et humanitært center for torturofre blev også fire sundhedsklinikker torpederet af missiler. Så det er ikke et enestående uheld, vi taler om her. Det kan de palæstinensiske torturofre, gravide kvinder og syge børn i dag tale med om. Det ville klæde Danmarks statsminister at gøre det samme.

Hvilken krise?

Paul Smith, SABAE, Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer.

"Forbrugerne skal købe mere. Derved får vi Danmark ud af krisen," fortæller en såkaldt økonom til journalisten på TV2 News. Journalisten nikker bifaldende til dette besynderlige vås. 'Økonomen' er fra Nordea, og aner åbenbart ikke, at ordet 'økonomi' kommer fra det græske ord for husholdning, oikos.

Geniet mener, at vi skal købe overflødigt ragelse, og støttes dagligt af dumhedens opsamlingsheat, som bræger løs om en såkaldt 'økonomisk krise'. Hvilken krise?

Butikkerne bugner af varer. Er det krise? Nej, det er overflod.

Økonomerne forveksler blind vækst med 'husholdning', men vækst er kun godt, indtil et vist punkt. Derefter er det cancer. I økonomernes optik er det cancerfrie menneske i krise, mens den cancerramte er rask, rullende og rørig. Godt, at de ikke er læger!

Men hvad så med de fyrede arbejdsfrie?

I den bedste af alle verdener fordelte man det nødvendige arbejde. Men dér lever vi ikke, hvorfor de arbejdsfrie skal tvinges ned på en lav dagpengesats, hvis bagmand er Danmarks førende AF-alfons, arbejds- og moralminister Claus Hjort Frederiksen. Sæt dagpengene op til bankdirektørgager og problemet er løst.

Til sidst: Tag til Burkina Faso eller Niger. Så ser I, hvordan kriser ser ud.

Fingernegl og pegefinger

Jonathan Schwartz, Helsingør

Hvis man er virkelig interesseret i en retfærdighed og varig fred mellem Israels og Palæstinas befolkninger, så er Kai Dalsgaards læserbrev "En jødisk fingernegl" 23. januar den absolut hindring. Læserbrevet citerer en enkelt rabiat rabbiner ved en begravelse af en anden grusom fanatiker. At betegne disse voldelige udtryk som 'jødisk', som Dalsgaard gør, kaster endnu mere benzin på hadets bål. Det er lige det modsatte af, hvad bør siges og handles på. Det er brug for klar forandring gennem nye forhandlinger fra alle parter i konflikten.

Vi skal holde vores pegefinger ren, når vi omtaler andres sorg og lidelser. Det gjorde Dalsgaard ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

(Økonomisk) vækst er kun godt, indtil et vist punkt. Derefter er det cancer.

Årets hidtil bedste sætning!