Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
21. januar 2009

Kreativ fremskrivning af usikker gevinst

Synne Kroman, Hellerup

Det er uhyggeligt, at finansmarkedets kasinoøkonomi med verdensomspændende krise til følge, tilsyneladende efterlignes af den danske regering med dens udspil om skattelettelser på arbejde til 36 mia. kr. Den planlagte finansiering heraf er især baseret på meget usikre fremskrivninger af gevinst gennem 'dynamiske effekter' af skattereformen. En forventning, som mange økonomer har advaret imod.

Internationale regler for tv-nyheder

Brita Bastogi, Rungsted Kyst

-Regel nr. 1: I Mellemøsten er det altid araberne, der angriber først, og det er altid Israel, der forsvarer sig. Dette kaldes repressalier.

-Regel nr. 2: Arabere, palæstinensere og libanesere har ikke ret til at dræbe civile i den andens lejr. Dette kaldes terrorisme.

-Regel nr. 3: Israel har ret til at dræbe civile arabere. Dette kaldes legitimt forsvar.

-Regel nr. 4: Når Israel dræber for mange civile, appellerer de vestlige stormagter til tilbageholdenhed. Dette kaldes det internationale samfunds reaktion.

-Regel nr. 5: Palæstinensere og libanesere har ikke ret til at fange israelske militærfolk, selv om de er meget få og ikke flere end tre soldater.

-Regel nr. 6: Israelerne har ret til at bortføre lige så mange palæstinensere, som de ønsker (omkring 10.000 fanger til i dag, hvoraf 300 børn). Der er overhovedet ingen begrænsning og de behøver ikke noget som helst bevis på de bortførte personers skyld. Der behøves blot det magiske ord 'terrorist'.

-Regel nr. 7: Når man siger "Hizbollah", skal man altid tilføje udtrykket "understøttet af Syrien og Iran".

-Regel nr. 8: Når man siger "Israel", må man endelig ikke tilføje "understøttet af USA og EU", for så kunne man få det indtryk, at der var tale om en ulige konflikt.

-Regel nr. 9: Tal aldrig om "de besatte områder", FN resolutioner, Folkeretten eller Genèvekonventionerne. Dermed risikerer man at forvirre seerne.

-Regel nr. 10: Israelerne taler bedre engelsk end araberne. Det er forklaringen på, hvorfor man giver dem ordet så ofte som muligt. Så har de også muligheden for at forklare os de førnævnte regler (fra 1 til 9). Dette kaldes journalistisk neutralitet.

-Regel nr. 11: Hvis De ikke er enige i disse regler, eller hvis De mener, at de favoriserer den ene del i konflikten mod den anden, er det fordi De er en 'farlig antisemit'.

Hvad blev der af den naturvidenskabelige satsning?

MF Johanne Schmidt-Nielsen, forskningsordfører (El)

På trods af at naturvidenskab er blevet udråbt til absolut primær satsning inden for forskningsområdet, skal biologi på Københavns Universitet nu fyre 25 procent af deres ansatte med ét hug. Det naturvidenskabelige fakultet skal samlet nedlægge 70 stillinger. Årsagen er simpel: Regeringens forskningspolitik har fuldstændig umuliggjort langsigtet planlægning. Regeringen har bevidst skåret på basismidlerne for at få større politisk indflydelse på forskningen, og i takt med at basismidlerne skæres ned, bliver universiteterne mere og mere afhængige af eksterne midler - og af at kunne tiltrække nok studerende. I år 2008 faldt antallet af studerende drastisk som følge af regeringens nye, skrappere adgangskriterier. Resultatet oplever vi nu: Universiteterne er tvunget ud i pludselige nedskæringer. Regeringens kortsigtede strategi er direkte uansvarlig - og situationen på det naturvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet bør få videnskabsminister Helge Sander til at vågne op.

Hvad mener Enhedslisten?

Ole Thorbek, Værløse

Anders Olesen fra Enhedslisten (EL) udtaler den 5. januar, at demokratisk udvikling på Cuba handler om, at de (dvs. det kommunistiske partidiktatur) skal lære at inddrage de folkelige og faglige organisationer. Søren Kolstrup, Jens Otto Madsen og Ole Skou fra EL skriver den 17. januar, at Cuba skal tilkæmpe sig et demokratisk, pluralistisk system med fuld ytringsfrihed - altså et opgør med det kommunistiske partidiktatur.

Hvad mener Enhedslisten?

Hvem er krigsforbryder?

Johan Drost, København K

Med henvisning til at de israelske tab er meget lavere end de palæstinensiske anklager venstrefløjen Israel for at forbryde sig imod proportionalitetsprincippet. Dermed ignoreres at forskellen i tab primært skyldes, at Israel gør alt for at beskytte sin befolkning, mens Hamas bruger civile palæstinensere som menneskelige skjold. Når Hamas er i stand til at grave hundredvis af tunneler under grænsen til Egypten, hvorfor har de så ikke sørget for beskyttelsesrum til civilbefolkningen i Gaza - inden affyringen af raketter imod israelske civile?

Ved bevidst at maksimere antallet af civile ofre på begge sider er det Hamas, som forbryder sig imod folkeretten, ikke Israel.

Udokumenteret konspirationsteori

Niels Harrit, København NV

I sin artikel om George W. Bush' eftermæle den 17. januar forsøger Martin Burcharth endnu engang at bilde Informations læsere ind, at al-Qaeda og Osama bin Laden stod bag terrorangrebet på USA den 11. september 2001 på trods af, at der aldrig er fremkommet juridisk holdbare beviser for denne påstand.

Det er pinligt, at det er en journalist fra netop Information, der skal påmindes de mest elementære retningslinjer for anstændig journalistik. Man anklager ikke navngivne personer eller organisationer for forbrydelser, uden at der foreligger beviser, der kan holde i en retssal uden for Guantànamo.

Kunne Georg Metz ikke give Martin Burcharth et kursus i kildekritik?

Naturligvis foreligger den mulighed, at Burcharth ligger inde med oplysninger om beviser, vi andre ikke har hørt om endnu. I givet fald er det hans pligt at oplyse sine læsere herom.

Udover det åbenlyst umoralske ved at anklage personer for alvorlige forbrydelser uden bevisførelse, kan kolportering af udokumenterede konspirationsteorier føre til alvorligt negative samfundsudviklinger som f.eks. krig, indskrænkning af borgerlige rettigheder, afvikling af demokratiet, plyndring af statskassen og afvæbning af pressen.

På den måde banes vejen for fascismen.

Det var næppe det, Erik Seidenfaden og Børge Outze havde tænkt sig, da de i sin tid startede Information.

Køb af CO2-kvoter

Jytte Nørtoft Jensen, Silkeborg

Er køb af CO2-kvoter ikke at sammenligne med en form for middelalderlig 'aflad', ikke bare nu hvor prisen angiveligt rasler ned, og motivationen for at gribe i egen barm er endnu mere fraværende.

Hvis der ikke sker en markant ændring af forbrugsmønstret hjemme hos os selv, kan det være det samme.

Pas nu på gymnasiereformen

Mogens Hansen, rektor på Rungsted Gymnasium

Dommedagsbasunerne lyder: Eleverne kan ikke det, de kunne i gamle dage, og lærerne er bekymrede for deres fag. Men pas nu på - for reformen skal ikke måles i forhold til fortiden, men om den giver eleverne de kompetencer, de skal bruge i fremtiden. Meget peger da også på, at elevernes generelle studiekompetence er blevet bedre.

De øgede krav om selvstændighed er med til at styrke denne, så hold nu fast i den rette målestok; nemlig elevernes studiekompetence i fremtiden!

Eksamen er helt central for at sikre kvaliteten. Når det fra nogle foreslås, at den største nyskabelse i gymnasiereformen: Almen Studieforberedelse skal gøres til en intern prøve, er det lige præcis kvalitet og studiekompetence, man sætter på spil. Man kan ikke både være bekymret for kvaliteten og så fjerne den eksterne prøve i et så centralt område som almen studieforberedelse - så er kvaliteten for alvor på spil!

I hele forarbejdet til gymnasiereformen har udgangspunktet været, at det almene gymnasium hviler på tre ben: naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora. Når det nu foreslås, at indgangen skal være enten sproglig eller matematisk, fjerner man det ene ben. Det moderne samfund er helt afhængig af samfundsvidenskaberne, så det skal naturligvis være en lige så central del af gymnasiet som de øvrige faglige områder.

Først demokrat så mulat

Sidsel Barbara Katlev, København V

Amerikanere er forhåbningsfulde, vi er det med jer: I går indsatte man den 44. præsident i de forenede amerikanske staters historie. Først og fremmest er han demokrat, leder og amerikaner.

Dernæst er han mulat (og ikke sort, som det ses beskrevet en del steder). Grundtvig sagde: "Menneske først, siden kristen."

Demokrat først, siden mulat. Get my point?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her