Læsetid: 2 min.

Socialdemokraternes markante linje

Debat
14. januar 2009
Informations Palle Weis (PW) kæmpede sig ud af nytårets tømmermænd med et uskønt angreb på Helle Thorning-Schmidt (HTS) i lederen (3.-4. januar). Der er ikke noget alternativ til Fogh, siges det

Informations Palle Weis (PW) kæmpede sig ud af nytårets tømmermænd med et uskønt angreb på Helle Thorning-Schmidt (HTS) i lederen (3.-4. januar). Der er ikke noget alternativ til Fogh, siges det.

Socialdemokraterne har - uden at det er gået op for PW - på alle de afgørende punkter førte en markant anden linje end VKO politikken. S stemte imod tuneserloven. S har taget afstand fra VKO's stramninger overfor udlændinges adgang til at blive danske statsborgere, og vi har stemt imod både 300 timers og 450 timers reglerne. Hvad angår de sociale stramninger har S sagt kategorisk nej til startydelsen og kontanthjælpsloftet og de nedskårne dagpenge for de 25-30 årige. Beslutningen om at sælge almene boliger blev vedtaget mod S. På uddannelsesområdet har vi skarpt kritiseret forringelserne for ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser som betyder, at andelen af unge der ikke får en uddannelse er stærkt stigende!

Ej en Foghkopi

PW hævder, at Fogh har overtaget dagsorden på klima og miljø fra S - til trods for at hans regering på disse områder er blevet hårdt kritiseret . Ikke kun af grønne organisationer, men af sagkyndige og nu sidst Claes Kastholm i Berlingske Tidende (3. januar). Dansk miljø, energi og klimapolitik er en skandale uden VE udbygning, tab af naturværdier (ophævelse af braklægningen), Hedegaards gyllelov og den ugennemtænkte kommunalreform. Endelig er der grund til at nævne Foghs udenrigspolitik. Krigen i Irak. Nedskæringerne på ulands- og miljøbistand. På alle disse områder har S stemt imod sammen med SF og ofte sammen med de radikale.

Og hvad med Helle Thorning? Har hun kun været en Foghkopi. Nej HTS var før nogen anden ude med at det egentlige problem i dansk økonomi ville blive manglen på arbejdspladser i stedet for manglen på arbejdskraft. Hun har sagt nej til at bruge penge på ufinansierede skattelettelser, men har anbefalet fremtidsinvesteringer. Hun har samtidig krævet en opstramning i hele banklovgivningen, og S har fået gennemtrumfet forslag om indgreb over for kapital- og hedgefonde. HTS har forlangt aktier som pris for kapitalindskud. Hun har længe inden Fogh foreslået at bruge klima/energi/miljøudfordringen til en langsigtet jobstrategi og har ønsket at gøre Danmark til verdens første CO2-fri økonomi. Selv PW burde kunne se forskellen.

Selvfølgelig kan S gøre det bedre i opposition, men PW's bidrag er uden næringsværdi. Ofte tænker man at problemet i Danmark ikke er mangel på en politisk opposition, men fraværet af kritiske oppositionsmedier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Olesen

Velskrevet som altid, Svend. Der er ingen tvivl om at oppositionen på de nævnte områder udgør et reelt alternativ. Jeg kan dog tvivle på at modstand mod skattelettelser og modstand mod yderligere stramninger på udlændingeområdet sælger billetter nok, til at vi får en ny regering i Danmark ved næste valg.

Socialdemokratiet og resten af oppositionen skal efter min opfattelse satse på et fælles udspil i form af en grøn skattereform kombineret med mere offentlig velfærd. Det er der mange billetter i, hvis det gøres rigtigt, men der er umådeligt langt mellem Radikale og SF på dette område, så det bliver svært. Det er selvsagt heller ikke blevet lettere af at Fogh nu på glimrende vis foregiver at han også er grøn.......

Mogens Michaelsen

Det eneste der er rigtig grønt hos Fogh er hoserne!

HTS står derimod med en "grøn profil" der er en hel del mere troværdig. Blandt andet fordi den ligger i forlængelse af den miljøpolitik der blev ført af den bedste miljøminister Danmark nogensinde har haft: Svend Auken.

At en journalist kan mene, at der ikke er forskel på Socialdemokraterne og Fogh, skyldes nok at vedkommende lytter lidt for meget til andre journalister - der siger det samme.

Det er ikke andet end en indavlet medie-and der er gået i selvsving!

Jørgen Jørgensen

Det er trist, når også Information køre samme linie som de borgerlige aviser.

Ingen omtale af Socialdemokraternes alternative forslag til regeringens politik, men masser af ord om den manglende politik. Sådan skaber man selv historierne.

Det seneste eksempel er, at regeringen måtte acceptere at DR fik 65 mio. til hjælp for deres skrantende økonomi, i den pakke der blev aftalt med Socialdemokraterne for også at redde TV2's økonomi. Hvis ikke Socialdemokraterne havde fået det igennem, var resultatet blevet at regeringen sammen med sin nikkedukke DF havde hjulpet TV2 med skattebetalte midler, mens DR kunne sejle sin egen sø.

Svend Auken er givetvis den bedst begavede og bedst formulerede i socialdemokratiets folketingsgruppe, og han er den, der vel er bedst i en skarp politisk debat. (Jeg sidder ihvertfald gerne foran TV, når han er på.)

Alle hans dyder til trods, så er jeg rygende uenig med Svend Auken i ganske meget - realiteten er, at S (mere eller mindre selvforskyldt) har tabt 3 folketingsvalg på stribe til AFR , og hvis man ikke får mere "kvalitets-kontrol" på S's politiske tilbud og "budbringere", så taber S (selvforskyldt) også næste folketingsvalg.

Søren Kristensen

"Ofte tænker man at problemet i Danmark ikke er mangel på en politisk opposition, men fraværet af kritiske oppositionsmedier".

DR1, DR2, TV2, Politiken og Information, som de væsentigste.

Dorte Sørensen

Nu vi har taget hul på mediernes dækning af regeringens vil jeg lige gentage historien som bl.a. tidligere transportminister Flemming Hansen plantede i medierne.
Flemming Hansen fortalte med stolthed, at DENNE regering var den første regering, der ville invester i renovering af jernbaneanlæg. Dette flotte budskab blev kraftigt bakket op af andre fra regeringen og DF.
Det undre mig bare at medierne ikke undersøgte denne påstand, hvis de havde gjort det var det kommet fremtil, at selv samme Flemming Hansen havde været med til at nedstemme Sonja Mikkelsens genopretningsplan af ALLE jernbanespor i Danmark samt anlæg af det 5. spor mellem København og Høje Tåstrup.
Sonja Mikkelsens genopretningsplan blev nedstemt af VOK og 2 socialdemokrater . Bar et eksempel på at regeringen og DF har haft frit spil til at bilde befolkningen alt muligt ind.

Niels Møller Jensen

Godt gået Svend Auken - dine evner, kompetence og holdninger m.m. fejler bestemt ikke noget, men socialdemokratiet kan ikke vinde et valg alene på grund af dig. HTS må og skal have skarpere profil, og en langt mere fremtrædende rolle i pressen med de socialdemokratiske holdninger og det skal være hver gang mulighederne viser sig, det syntes jeg ikke sker i dag. HTS virker som om hun har berøringsangst over for mitter vælgerne, lad være med det så går det galt.

Jamen jeg er da også gammel fan af Svend Auken, men jeg må altså alligevel bede ham om at gribe lidt mere i egen barm:

en klog mand har sagt, at istedet for at søge efter konspirationer, bør man checke om et problem ikke kan forklares med dumhed og dovenskab. Og hvad mediernes manglende dækning af S angår, så ligger det ligefor at konstatere at journalister naturligvis er ligeså dovne som alle andre, og derfor hellere bringer højrefløjens tynde historier, fordi de er pakket ind i cellofan (positivt sprogbrug og overdrevet spin), mens venstrefløjens for det meste kommer i brunt papir, og ofte med sørgebånd.

Det er da trist, men det er stadig et krav til enhver professionel politiker at han/hun er villig til at bruge det nødvendige omfang af demagogi for at få sit budskab frem - Villy har indset det, så nu må S snart tage ved lære.

Søren Kristensen

Er bange for at demagogi ikke er det eneste der skal til. Inden for showbizz kalder man det X-faktor. Der mangler en betegnelse for det særlige, der kræves af en politiker, ud over selvfølgelig check på stoffet. Karisma eller det der som Pia Kjærsgaard og til dels Anders Fogh har, og som man ikke kan lære i nogen partiskole, har HTS i hvert fald ikke for meget af. Om hun direkte har for lidt, vil tiden måske vise. Desværre er der heller ikke så mange af de andre socialdemokrater der har det. Måske skal vi helt frem til en Pernille Rosenkrans-Theil, før det virkelig rykker? Så tror jeg til gengæld også pressen er på mærkerne. Det er jo heller ikke sådan at den slet ikke eksisterer. Pressen.

Søren Rehhoff

Man kan jo altid remse en række detailspørgsmål op som viser, at Socialdemokratiet har været uenige med VOK regeringen. Samtidig undlader Svend Auken, at nævne de områder, som f.eks skattesstoppet, hvor Socialdemokratiet pænt har fulgt i hælene på regeringen.
Problemet med Socialdemokratiet og HTS er, at de ideologisk ikke har formået, at markere en forskel i forhold til den siddende regering. Man har godt vidst, at alle de her mere grundlæggende ideologisk betonede spørgsmål om hvordan samfundet og økonomien skulle indrettes, ikke ville appelere til en middeklasse, der hellere ser klassekampen afblæst og de samfundsmæssige¨spørgsmål diskuteret i form af en række tekniske spørgsmål. Som følge af det, har Helle Thorning-Schmidt mere forholdt sig til nogle rent tekniske spørgsmål om hvordan velfærdssamfundet skulle indrettes og så iøvrigt satset på, at løbe rundt med sin Guccitaske og ligne en vinder . Det er lidt underligt, fordi f.eks. Venstre helt klart har søgt, at sætte en ideologisk dagsorden, men det er en diskussion som HTS og Socialdemokratiet ikke særlig effektivt har formået at gå ind i, selvom der sikkert står nogle mægtigt fornuftige ting om det i deres principprogram. De har bare ikke formået at trække nogle klare linier mellem de principper og så den politik de konkret har stået for. Istedet har de nærmest undermineret den diskussion, ved f.eks. at gå ind for noget så populistisk som skattestoppet.

Bruno Lundkvist

Godt 'gået' Svend, som altid sober og reel oplysning
Desværre er det nødvendigt og tiltrængt at oplyse om, hvad det egentlig er S gør, og har gjort gennem lang tid. Hovedparten af danske journalister kan aldrig få nok af mikrofonholderi og leflen for højrefløjen. Og som altid forsømmer de - langt de fleste- at afdække det spil (spin) der ustandseligt foregår på højrefløjen; ikke mindst det så evidente spil, hvor dansk folkeparti spiller rollen som 'opposition' - for til sidst uden pressens bevågenhed 'at gå med til' de vedvarende nedskæringer af velfærdssamfundets grundlæggende værdier; prisen for at DF 'går med' er som regel lidt til Inges kattehjem, en check til de gamle, lidt yderligere stramminger af den fjendske udlændingepolitik. Sidst så vi det, da dagpengeretten skulle likvideres; netop lige før arbejdsløsheden stiger voldsomt. DF turde ikke denne gang, fordi S viste den anstændighed, som S altid viser mht det væsentlige, nemlig et humanistisk velfærdssamfund, der ikke arbejder i
ustandseligt at marginalisere medborgere; som VCO, der vedvarende arbejder i konfrontation og krigsretorik.
Det jeg ikke forstår er, hvordan veluddannede journalister kan være så efterplaprende - bliver de truet på jobbet? Hvorfor er der ingen kritiske analyser af magthaverne? Jeg har boet i Canada i en del år; har altid fremhævet Danmark som et samfund, hvis sociale, uddannelsesmæssige, sundhedsmæssige og politiske forhold er værd at efterligne - det vil jeg gerne snart kunne igen! Håber at et flertal af danskere - ligesom amerikanerne- snart finder et andet flertal til at lede vores land; og sætte de højreorienterede repulikanere Bush og Cheneys gode ven AFR fra bestillingen.
Godt 'brølt' Svend - håber at høre mere fra etisk og moralsk velfunderede ildsjæle som dig, ofte!

Michael Kjeldgaard

Naturligvis har Svend ret, det ved da selv regeringen, det er derfor det for alvor er bizart. En dag vil en journalist - forhåbentlig - sætte sig ind hvor meget regeringen egentlig ejer af pressen og bringe det til offentlighedens kendskab - hvis der da er nogen redaktør som tør trykke det!?

Lauritz Skade

Bruno Lundkvist

"Godt brølt Svend" - såkaldt etisk og moralsk funderet ildsjæl - ham som løb fra sin kone, Bettina Heltberg, i sin sværeste stund, da hun fik opereret hele sit underliv væk på grund af kræft, og han kun tænkte på sig selv!

Og nu roser HTS, der går ud og fuldstændigt uetisk nu overtræder den aftalte tavshedspligt under bankpakke forhandlingerne.

Og Svend taler om sin indsats for en tuneser, og ej sin manglende indsats for de arme mennsesker i Darfur, Zimbabve eller DR Congo, men det egner sig selvfølgelig ikke for populisme, som S a la DF...

Lauritz Skade

... og i øvrigt er det ubehageligt, at Auken skal antyde et umådeholdent alkoholforbrug hos Informations ansvarshavende chefredaktør, så meget mere som debatreglerne her pålægger at afstå fra personangreb, så Aukens indlæg burde nu aldrig have været trykt, den gamle løgnhals, der kunne citere norske S-politikere for, hvad de aldrig havde sagt, en etisk og moralsk funderet ildsjæl...

... og, - kære Svend Auken, så er der jo også lige det lille problem, at en stor del af dine kollegaer i partitoppen er rykket ret langt til højre. Så langt, at jeg for nylig hørte en af partiets talsmænd (husker ikke navn og område) udtale sig om, at socialisme er forældet (noget med, at man ikke kunne dykke ned i en kasse af forældede værktøjer for at finde en løsning på den aktuelle finanskrise).

Javist er det et fuldstændigt legitimt synspunkt at være imod socialisme, men at være så dum, og stadig beklæde en toppost, er nærmest symptomatisk for partitoppen - hvis en politiker ikke ved at politiske ideologier ikke er "værktøjer" men derimod principielle rettesnore for hvordan de universelle politiske værktøjer anvendes, så bør han overveje at skifte til DF.

"Ofte tænker man at problemet i Danmark ikke er mangel på en politisk opposition, men fraværet af kritiske oppositionsmedier".

Senest med den totalt manglende dækning af den meget smukke og fredelige Gaza/Israel demonstrationen foran Rådhuspladsen/Christiansborg med mellem 7-10.000 deltager og med fremragende taler bl.a.af partiledere fra de to største oppositionspartier S og SF.

Lidt uro et andet sted i byen der ikke havde noget at gøre med demonstration, der forlængst var afsluttet blev alligevel kædet sammen, og derved kom demonstrationen i nyhedsdækningen til at fremstå som noget som noget unge voldlige autonome stod bag, hvilket ikke kunne være mere forkert. her var alle grupper af Danmark samlet- unge som gamle

Uroen der i øvrigt ikke var noget særligt, (2 kanonslag) blev til topnyheden (breaking news på TV2!) og selve den imponerende og flotte demonstration blev gjort til en kort Ritzau notits som aviserne kunne bringe. En notits der ovenikøbet indeholdt flere fejl.

Imponerende journalistisk arbejde, der nok skal fremme vores demokrati, og det foregik enda lige uden for deres dør!

Sådan bliver vi konstant manipuleret af de danske medier, så Svend har helt ret;

"Ofte tænker man at problemet i Danmark ikke er mangel på en politisk opposition, men fraværet af kritiske oppositionsmedier".

"Der var et yndigt land!

Kære Jens Hansen,

jeg skal da ikke afvise at DF har nogle fokusområder indfor velfærd, men de er stærkt begrænsede.

Realiteten er, at DF og VK-regeringen har en gensidig aftale: når man laver velfærdsforringelser som man er enige om (VKO), så tager VK ansvaret, og når man laver fremmedfjendtlig politik som alle tre partier er lige så enige om, så påtager V & K sig skylden, - simpel arbejdsdeling.

tror du at Pia K. startede Fremskridtspartiet, fordi hun var tilhænger af et velfærdssamfund, eller fordi hun var modstander af at betale skat? Et lille hint: prøv at se på adresserne for partitoppen. Et hint mere: hvis DF er så hot på den jævne pensionists forhold, hvorfor løfter de så sjældent en finger for offentlig transport?

Kære Jens Hansen,

"Nazisterne var lige ved at ødelægge alt. Så kom socialisterne.", - skriver du ... jeg er da ked af at du har det så dårligt i det samfund "vi" har skabt, - måske skulle vi udvide systemet med hjemsendelsespenge til flygtninge, så utilfredse gammeldanskere kan få en enkeltbillet til et andet land, og lidt støtte til at skifte statsborgerskab?