Kommentar

Den stille revolution på sundhedsområdet

Målinger viser, at flertallet af danskerne ønsker mere, ikke mindre, velfærd - og vel at mærke velfærd finansieret over skatten. Derfor undrer det, at danskerne i praksis vælger mere og mere privatisering, som medfører en afvikling af velfærdsstaten. Årsagen er, at VKO fremmer det private på bekostning af det fælles, men kalder det noget andet. Vi er vidner til en stille revolution, som ses mest tydeligt på sundhedsområdet
Debat
30. januar 2009

Med udgangen af 2008 kom antallet af danskere, der har en sundhedsforsikring op på en million, og de kan takket være deres job springe ventelisten i det offentlige over. Den fri og lige adgang til sundhed er knægtet. Nu er det den, der er i job og har råd, der kommer til, og ikke som hidtil den, der trænger mest. Denne usympatiske tilstand er resultatet af regeringens ideologiske sundhedspolitik, som blev dækket af et røgslør om, at regeringen ville nedbringe ventelister, men som reelt har været en voldsom erhvervsstøtte til det private.

Amerikanske tilstande

VKO har med enkle metoder tilført privathospitalerne enorme beløb. For det første har VKO gjort arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer fradragsberettigede. Det koster alene i 2008 statskassen en halv mia. kr. og alt tyder på, at beløbet vil stige. For det andet har VKO udvidet det frie sygehus valg, så man har kunnet vælge det private, såfremt ventelisten i det offentlige oversteg en måned. Derved har VKO sikret et voksende marked for privathospitalerne. For det tredje er de takster, det private opererer efter, sat alt for højt. Omkring en halv mia. kr. er tilført privathospitalerne ad denne vej.

Samlet set har det medført en voldsom vækst i det private, og en naturlig følge er, at sundhedspersonalet også søger mod det private. Problemet er bare, at der jo er mangel på sundhedspersonale. Derfor har vi set eksempler på, at der mangler højt kvalificeret personale i det offentlige til komplicerede operationer, fordi de er rykket til det private, hvor der hovedsageligt opereres mindre komplicerede ting. Således er regeringens politik oven i købet med til at forværre personalemanglen i det offentlige sundhedsvæsen, og ventelisterne er da heller ikke forsvundet. De var uforandrede fra 2003 til 2008 før strejkerne, og efter dem, er de blevet længere. Men privathospitalerne er vokset, og det blevet 'almindeligt' at have en sundhedsforsikring. Forsætter udviklingen er der god grund til at frygte amerikanske forhold, hvor op mod en sjettedel af befolkningen ikke har råd til at søge behandling. Vi er alle vidner til en stille revolution, hvor det gode princip om fri og lige adgang til sundhed sættes ud af kraft ved hjælp af oprettelsen af et parallelt - og af VKO understøttet - privat hospitalsvæsen.

En omvendt Robin Hood

Det er på tide at gå op imod den stille revolution. Vi kan ikke stiltiende acceptere en omvendt Robin Hood, hvor pensionisten, den studerende eller den ledige via skattebilletten skal medfinansiere, at andre kan springe ventelisten over. Det er usolidarisk, så det brager. Derfor må vi hurtigst muligt få afskaffet fradraget på arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer. Jeg har ikke som sådan noget imod forsikringer, men det er forkert at sende skattekroner til privathospitaler, som ikke alle har adgang til. Det fri sygehus valg blev heldigvis suspenderet efter strejkerne, og der er ingen grund til at genoplive den valgmulighed. Endelig er der taksterne, som skal gås efter med en tættekam. En ordning, der sikrer minimum 25 pct. i ren overbetaling er helt uholdbar.

Skal der være et privat sundhedsvæsen i Danmark, så må det være reelt 'privat' og ikke som nu voldsomt understøttet af en regering, der ikke engang vedstår sig, at det er det, man gør og endda på bekostning af den fri og lige adgang til sundhed.

Lars Gaardhøj er folketingskandidat (S) på Nørrebro

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her