Læsetid: 2 min.

Studenterrådenes store opbakning er et blålys

Studenterdemokratiet på RUC er langt fra et glansbillede. Det er derfor en misforståelse, når DSF bruger Frit Forum Roskilde som eksempel på, hvor 'godt' det går
Debat
10. januar 2009

I Danske Studerendes Fællesråds (DSF) kronik 'Studenterrådene lever i bedste velgående' i Information 8. januar baserer Maren Schmith Astrup, formand for DSF, og Knud Holt Nielsen, kommunikationsmedarbejder i DSF, en stor del af deres forsvar for studenterrådenes monopol på studenterpolitikken på eksempler fra Roskilde Universitet. De nævner meget belejligt ikke, at RUC er 'best case', fordi de økonomiske midler uddeles dels på baggrund af stemmetal og dels på en vurdering af, hvor mange ressourcer den enkelte studenterorganisation har behov for i forhold til deres aktivitetsniveau. Men det er RUC ene om at gøre, og det er derfor en misforståelse, når DSF bruger Frit Forum Roskilde som eksempel på, hvor 'godt' andre studenterpolitiske organisationer er stillet bredt set.

Ikke bondefangeri

Studenterdemokratiet på RUC er alligevel langt fra det glansbillede, DSF tegner. Studenterrådet på RUC får stadig mange flere midler end Frit Forum Roskilde og har pt. fire ansatte, hvor Frit Forum Roskilde må nøjes med en 10 timers studentermedhjælp. DSF's beskyldninger om, at formålet med Steffen Brandt-koncerten på RUC var at score stemmer, rammer også rent forbi. I efteråret 2008 fik Frit Forum Roskilde en ekstrabevilling, som gjorde det muligt at afholde en koncert med Steffen Brandt på RUC. Planlægningen af koncerten skete længe før, vi kendte valgdatoen, og hvis formålet havde været at hente stemmer, ville det have været mere strategisk at afholde koncerten før valget var afsluttet.

Studenterrådets store medlemstal dækker over, at det stort set er gratis for nye studerende at melde sig ind, da medlemskabet giver rabat på rusturen. Frit Forums debatter er åbne for alle, og vi har derfor ikke mulighed for at 'bondefange' de studerende. En konservativ vurdering er, at omkring 400 studerende har benyttet sig af Frit Forum Roskildes tilbud, som er en bred vifte af debatter, studieture, konferencer, udvalg, kurser og sociale arrangementer, i efterårssemesteret. Derfor kan man på ingen måde bruge medlemstallet som et udtryk for den generelle opbakning til eller aktivitet i de studenterpolitiske organisationer. Når studerende melder sig ind i Frit Forum, er det fordi, de meget aktivt ønsker at støtte og deltage i vores arbejde.

Det er værre på KU

Den manglende interesse og viden omkring studenterpolitikken er et yderligere problem. Det er sjældent, at de studerende træffer deres valg på et oplyst grundlag. Særligt nye studerende har efter rusperioden svært ved at skelne mellem Studenterrådet, Studienævn og Akademisk råd og det er derfor let at få dem til at melde sig ind i og stemme på Studenterrådet. Den manglende interesse og indsigt betyder, at de studerende ofte stemmer på én de kender, eller som går på samme uddannelsesretning.

Der er altså også demokratiske problemer på RUC, men det er intet i sammenligning med f.eks. Københavns Universitet. På KU fastholder selve strukturen og uddelingen af økonomiske midler et forældet og udemokratisk 'studenterdemokrati', som i den grad er med til at styrke illusionen om et stærkt DSF.

Dina Staal er stud.scient.adm. og medlem af Akademisk Råd på Roskilde Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Toke Høiland-Jørgensen

Kære Dina

I din kommentar til DSFs kronik fremstiller du Studenterrådet ved RUCs økonomi og medlemstal på en måde jeg ikke kan genkende. Jeg føler mig derfor nødsaget til at korrigere nogle af dine udsagn.

Du har ret i én ting: Studenterrådet har flere midler til rådighed end Frit Forum. Det skyldes, som du også selv skriver, dels at midlerne fordeles efter stemmetal, og dels at vi i Studenterrådet får et ekstra tilskud til en række aktiviteter vi afholder for de studerende, herunder rusvejledning og opkvalificering af studienævns- og institurådsrepræsentanter. Derudover skyldes Frit Forums lave løntilskud fra RUC at I under økonomiforhandlingerne i efteråret 2007 afstod fra at lave et fælles forhandlingsudspil med Studenterrådet, men i stedet valgte at indgå jeres egen aftale. Det har givet færre penge til både Frit Forum og Studenterrådet, men har set i bakspejlet måske ramt Frit Forum hårdest.

En del af denne underfinansiering af studenterorganisationerne blev afhjulpet af en ekstrabevilling i 2008 til både Studenterrådet og Frit Forum. En bevilling I altså har valgt at bruge på en koncert med Steffen Brandt her til efteråret. Til sammenligning har vi i Studenterrådet, ekstrabevilling medregnet, i 2008 været nødsaget til at bruge halvdelen af vores egenkapital (ca. 100.000 kr.; egenkapitalen har vi opbygget i 90'erne på cykeludlejning) på at opretholde vores uddannelses- og kursusaktiviteter for de studerende.

Du antyder i dit indlæg at Studenterrådet "bondefanger" de studerende til at melde sig ind. Jeg har meget svært ved at se hvor du har den opfattelse fra; jeg har fuld tillid til at RUCs studerende er i stand til at skelne mellem en interesseorganisation som Studenterrådet, og universitets styrende organer. Alle vores ca. 2000 medlemmer har aktivt meldt sig ind i Studenterrådet, og betalt et kontingent på 200 kr. Det har de gjort fordi de ønsker at lade sig repræsentere af Studenterrådet, og støtte op om fællesskabet med deres medstuderende. Du har ret i at vi, ligesom de fleste andre foreninger, naturligt nok tilbyder vores medlemmer rabatter på vores aktiviteter. Der er dog langtfra tale om en størrelsesorden så det kan betale sig at melde sig ind i Studenterrådet udelukkende af økonomiske årsager, som du ellers synes at antyde.

Landets studenterorganisationer har en kæmpe opgave i at repræsentere alle studerende og sikre bedst mulige forhold på vores universiteter. Studenterrådet har i denne sammenhæng en anden rolle at spille som bred interesseorganisation, end Frit Forum har som partipolitisk, socialdemokratisk forankret debatorganisation. Det skal dog ikke afholde os fra at samarbejde, og vi indgår fra Studenterrådets side derfor gerne i et konstruktivt samarbejde med Frit Forum Roskilde om hvordan vi sammen kan skabe de bedste rammer for de studerende på RUC.

Med venlig hilsen

Toke Høiland-Jørgensen
Formand for Studenterrådet ved RUC
samt repræsentant for Studenterrådet i Akademisk Råd