Læsetid: 2 min.

Venstres socialordfører kender ikke fattigdommens fakta

Venstres social- og velfærdsordfører Ellen Trane Nørby og folketingskandidat Kristian Andersen (V) har fået fakta om fattigdom galt i halsen. Mens de er helt ukritisk begejstrede over, hvor godt det går, så er Fogh bekymret over social ulighed og ser det som en stor, ny udfordring
Debat
17. januar 2009

Det er trist for debatten, at Venstres social- og velfærdsordfører Ellen Trane Nørby ikke har styr på de faktuelle forhold. I Information i går taler hun og folketingskandidat Kristian Andersen om Villy Søvndals fattige fattigdomsretorik og afviser kritikken af, at Danmark har fået flere fattige, samt hele begrebet relativ fattigdom.

Men de to debattører gør sig skyld i flere graverende faktuelle fejl.

Mangel på muligheder

De taler om, at Søvndal har opfundet sin egen virkelighed baseret på en speciel teoretisk model, der gør mennesker fattige, hvis de tjener mindre end halvdelen af medianindkomsten. Men det er nu så langt fra en model, Søvndal har opfundet. Den bruges af EU, og den bruges af Det Økonomiske Råd i Danmark. Den er ikke spor speciel, for så længe man har talt om fattigdom, har man også talt om relativ fattigdom. Fattigdom er ikke det samme i USA som i Tchad som i Danmark. Fattigdom måles i forhold til almindelige gennemsnitlige forventninger i et samfund. Den danske regering afviser en formel fattigdomsgrænse, som anerkendes af EU og af en lang række europæiske lande. Hvis nogen er speciel, så er det regeringen.

Men så speciel er regeringen så alligevel ikke, for statsministeren anerkender dog problemet. Anders Fogh Rasmussen talte i november 2007 i Folketinget om, at Danmark står over for en ny udfordring og sagde: "Der er mennesker, som sidder fast i en ulighed, som ikke bunder i mangel på økonomiske ressourcer, men snarere i mangel på muligheder af sociale, uddannelsesmæssige og kulturelle årsager. Regeringen vil iværksætte en omfattende indsats for at bekæmpe denne ulighed."

De økonomiske opgørelser viser, at uligheden også er økonomisk. Så på det specifikke punkt har statsministeren ikke ret. Men det er da interessant, at mens de to venstredebattører er helt ukritisk begejstrede over, hvor godt det går, så er statsministeren bekymret over social ulighed og ser det som en stor, ny udfordring.

Ikke talt med

Og endelig endnu en faktafejl i Ellen Trane Nørbys og Kristian Andersens indlæg i gårsdagens avis. De bagatelliserer de voksende fattigdomstal ved at henvise til, at mange af de såkaldt fattige er studerende og har udsigt til senere gode indtægter. Forkert. De studerende er pillet ud af de tal, der viser en markant stigning i antallet af danskere, der er fattige i et samlet forløb på mindst tre år. Og vi ved, at det er en fattigdom, der i høj grad rammer børn, herunder børn, der er efterkommere af indvandrere og flygtninge, men også en del børn af enlige mødre.

Vi ved endelig også, at uligheden er vokset og mange børn fattiggjort af en social politik og en beskæftigelsespolitik, der bruger straf som incitamentspolitik og rammer de dårligst stillede økonomisk med kontanthjælpsloft, starthjælp og en række andre foranstaltninger.

I Socialpolitisk Forening er vi stadig meget optaget af at støtte statsministeren i den bebudede omfattende indsats for at bekæmpe ulighed. Vi har bare ikke set så meget til den endnu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skakmat!

Thomas Danelund

Pjat, Erik, hvornår er regeringen nogensinde blevet påvirket af fakta?

Ann-Charlotte Kjeldsen

Mange tak for et klog, og præcist indslag om en af mine kæpheste, nemlig fattigdommen i DK...

Lars Peter Simonsen

Den overordnede politik for regeringens strategi og taktik handler om at fylde lommerne og bidrage så lidt som muligt til den fælles husholdning. Det ser man (jeg) tydeligt i, at hver gang tlen falder på det rent pengemæssige, er kassen bare smækket i og utrolig svær at få åbnet igen. Når det gælder krudtkarlenes Chr.d.4-komplekser om at skulle være en lilleputsupermagt sidder pengene en anelse mer løst, selv om man osse her er nogle fedterøve.Tænk, hvis det at være uden for arbejdsmarkedet, uforskyldt, selvfølgelig, ikke var ensbetydende med osse at være presset på økonomien.
Et samfunds kvalitet skal måles på hvordan det behandler sine svageste medborgere, men det har især partiet Venstre altid været ligeglade med. Og DF's forlorne "folkelighed" gider jeg ikke en gang kommentere-
Nå, men når nu Fjogh'et skrider til udlandet bliver det vel lettere at slippe af med dem...

Hvor mange fattige har vi i Danmark i % af befolkningen og er denne % større eller lavere end i sammenlignelige lande ( f eks Sverige, Norge , Holland , Tyskland, Finland m v ) ?

Jeg vil næsten gætte på, at Danmark er landet med den laveste fattigdomsprocent (fattigdom defineret som lig med under 50% af medianindkomsten)?

Og så iøvrigt, hvor mange i Danmark lever et helt liv i fattigdom? Er det f eks 1 % af befolkningen ?