Kommentar

Derfor skal vi have fixerum nu

I Tyskland, hvor man længe har haft fixerum, har man tillige undervist udvalgte stofbrugere i at give modgift i tilfælde af overdoser, hvilket har været med til at nedsætte dødeligheden blandt stofbrugere betragteligt
Fixerum er et relevant tiltag, der bør anses som et sikkerhedsnet, der spændes ud under en gruppe nødlidende mennesker.

Fixerum er et relevant tiltag, der bør anses som et sikkerhedsnet, der spændes ud under en gruppe nødlidende mennesker.

Morten Juhl

Debat
19. februar 2009

Birgitte Graakjær Hjort, cand.theol., ph.d., formand for KFUK's Sociale Arbejde, Århus N

I Information den 16. februar har Ulrik Dahlin skrevet en artikel, hvori to overlæger og formanden for BrugerForeningen på Blågårds Plads i København argumenterer for, at fixerum kan være en del af løsningen på den sørgelige kendsgerning, at antallet af narkodødsfald i Danmark ikke er faldet, trods de mange penge, der er tilført området.

Det spørgsmål, der skal tages stilling til, er ikke, hvorvidt det for eksempel er godt eller dårligt at bruge illegale stoffer, eller om stofbrugere ville have bedst af at holde op med at bruge stoffer eller ej. Faktum er, at der bliver indtaget stoffer, uanset samfundets holdning til det. KFUK's Sociale Arbejde har mange års erfaring i arbejdet med de hårdest belastede stofbrugere. Så spørgsmålet er, hvordan vi hjælper dem bedst muligt.

Fixerum er et relevant tiltag, der bør anses som et sikkerhedsnet, der spændes ud under en gruppe nødlidende mennesker, indtil vi som samfund bliver bedre til at behandle og bedre til at imødekomme også denne gruppes særlige behov. Mange andre lande har positive erfaringer med fixerum, men de danske politikere tøver. Imens dør mere end 250 mennesker om året af deres stofbrug, mange ganske unge.

De andre tør

I Tyskland, hvor man længe har haft fixerum, har man tillige undervist udvalgte stofbrugere i at give modgift i tilfælde af overdoser, hvilket har været med til at nedsætte dødeligheden blandt stofbrugere betragteligt. Ud over Tyskland har også Holland, Schweiz, Australien, Spanien og Canada fixerum, ligesom Norge også har fået etableret et såkaldt sprøyterum.

Erfaringerne fra de andre lande viser en nedgang i antallet af dødsfald ved overdosis, ligesom antallet af injektionsskader og fejlfix er reduceret. Desuden rapporteres der om en betydelig nedgang i antallet af gadespetakler og forstyrrelse af den offentlige ro og orden.

Vi i KFUK's Sociale Arbejde er nået frem til, at man - indtil man kan tilbyde en bedre løsning - er nødt til at træffe et valg. Et valg, der handler om under hvilke betingelser, vi vil lade stofindtagelsen foregå; dødelige, smittefarlige, nedværdigende og ydmygende betingelser eller omsorgsfulde, værdige og hjælpende betingelser. Derfor skal vi have fixerum nu.

Birgitte Graakjær Hjort, Århus N er cand.theol., ph.d. og formand for KFUK's Sociale Arbejde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Der er nu et parti der har arbejdet for at få fixserum nemlig Enhedslisten, der gennem årene har rejst mange spørgsmål og forespørgslesdebatter om fordelene ved at indføre fixserum. Det er glædeligt at de har vundet mere og mere gehør for deres forslag. Ja selv Pia Kjærgaard har vist interesse for muligheden af fixserum.

Heinrich R. Jørgensen

Troels Siegthorwyn,

er det en slags universalmetode til at løse sociale problemer med, du løfter sløret for?

Inger Sundsvald

Sieg ....

Det var dog noget af et postulat Mullah Troels.

Siden hvornår er det lige at nogen har kunnet dokumentere at dødsstraf er effektiv og human.

Og hvad skal der derudover indføres dødsstraf for? Overvægt, tobaksrygning eller forbrug af nervemedicin til travle forretningsfolk? Alkoholmisbrug? Uenighed med den herskende klasse?

Og at afskaffe narkomani lyder da vist også som et ret umuligt projekt.