Kommentar

Kapitalismens nye klæder

Den globale finanskrise kan være en gylden mulighed for at skabe en ny form for kapitalisme, der bygger på sunde værdier - eller kan den?
Debat
21. februar 2009

Er den globale finanskrise samtidig en gylden mulighed for at skabe en ny form for kapitalisme, der bygger på sunde værdier? Det synes i al fald Tony Blair og den franske præsident, Nicholas Sarkozy, at mene. På et symposium, der blev afviklet i Paris i sidste måned under overskriften 'En ny verden, en ny kapitalisme', betegnede Sarkozy en kapitalisme, der baserer sig på finansiel spekulation som "et umoralsk system", der har "perverteret kapitalismens logik". Han hævdede, at kapitalismen må finde nye moralske værdier og indrømme statsmagten en større rolle. Tilsvarende opfordrede Blair på sin side til en ny økonomisk orden, der hviler på "andre værdier end maksimal og kortsigtet profit."

Det er forbavsende, med hvilken lethed politikere fra alle partier - selv stærke ideologiske forkæmpere for et ureguleret marked - uden videre har accepteret tanken om, at staten skal undsætte banker og forsikringsselskaber med hjælpepakker, når disse er i vanskeligheder. Med undtagelse af ganske få ideologisk stålsatte forkæmpere for det frie initiativ, var ingen villige til at tage de mulige konsekvenser af at lade storbankerne kollapse. Mange frygtede massearbejdsløshed, en tidevandsbølge af konkurser, at millioner af familier måtte gå fra hus og hjem, et socialt sikkerhedsnet, der var anstrengt til bristepunktet og måske endda optøjer, ja i værste fald en genopblussen af politisk ekstremisme som den, der bragte Hitler til magten i 1933, da Tyskland var blevet hårdt ramt af Depressionen.

Beslutningen om at redde bankerne fra de finansielle konsekvenser af deres egne fejl markerer et værdimæssigt skifte bort væk fra troen på markedets iboende visdom. Det er blevet uafviseligt, at markedet medførte fatale fejl på områder som værdisættelse af visse finansielle værdipapirer. Spørgsmålet er imidlertid, om den økonomiske recession også vil føre til et dybere holdningsskred i forbrugernes værdier.

Nødvendig krise

Det er ikke tilfældigt, at symposiet om en nyt tids kapitalisme blev afholdt i netop Frankrig, hvor flere kritiske intellektuelle ser den globale finansielle krise som både nødvendig og ønskelig, netop fordi den har udløst et værdiskred. Avisen Le Figaro udgav for nylig en hel temasektion om krisens 'revolution i værdier', der vil få almindelige mennesker til at dæmpe deres forventninger og omprioritere. En gennemgående påstand var, at folk nu vil sætte familiesamvær over arbejde og karriere.

Franskmændene har altid været mindre tilbøjelige til at stifte gæld. Når de betaler med plastickort bruger de hellere debiterings- end kreditkort. Nu ser de den aktuelle krise som bekræftelsen på fornuften i ikke at bruge penge, som man ikke har.

Overforbrug dårlig stil

Kriseomstillingen vil i mange tilfælde betyde formindskede udgifter til luksus, noget som måske kan være svært at forene med billedet af Frankrig som et land af mode, parfume, og champagne. Men excessiv luksus er blevet dårlig stil, og der er da også meldinger om nedskæringer i luksusforbrug overalt. Richemont, det schweiziske luksusvareselskab, der ejer mærker som Cartier og Montblanc, har erklæret, at man står over for "de hårdeste markedsvilkår siden sin stiftelse for 20 år siden". Men er dette skifte nu udtryk for et varigt værdiskred, eller er det blot en midlertidig pause med en forbrugsnedsættelse, der alene er påtvunget forbrugerne af investeringstab og større økonomisk usikkerhed? Det ville være en strålende ting, hvis den globale finanskrise kunne genskabe en bedre fornemmelse for det, som virkelig tæller i tilværelsen.

Kunne krisen blive en påmindelse om, at vi snarere er tilbøjelig til at købe luksusvarer på grund af den status, de giver, end på grund af deres egentlige værdi? Kan den hjælpe os til at indse, at mange ting er mere centrale for vores lykke end vore muligheder for at spendere penge på mode, dyre ure, og gourmetmad? Kunne den endda, som præsident Obama har opfordret til, gøre os mere opmærksomme på behovene hos dem, der lever i reel fattigdom og er langt dårligere stillet, end vi nogensinde vil blive, finansiel krise eller ej?

Nye muligheder

Faren er, at potentialet for en reel værdiforandring vil blive kapret, som det er sket så ofte før, af de, som blot øjner nye muligheder for at tjene penge. Designeren Nathalie Rykiel har efter sigende planer om at fremvise sin nye Sonia Rykiel-kollektion i et mindre rum i sin egen butik i stedet for i et stort lejet showroom. "Det er et ønske om mere intimitet, at gå tilbage til de egentlige værdier," udtalte hun til International Herald Tribune. "Vi er nødt til at vende tilbage til en mindre målestok, en, der berører mennesker. Vi vil sige: 'Kom inden for i mit hus. Kig dig rundt og føl på tøjet."

Ak ja, i en verden, hvor ti millioner børn hvert år dør af fattigdomsrelaterede årsager, der kunne undgås, og hvor udledning af drivhusgasser truer med at skabe hundreder af millioner af klima-flygtninge, skal vi besøge Paris butikker og mærke tøjet. Hvis folk virkelig gik op i at efterleve moralsk forsvarlige værdier, ville de ikke købe dyrt designertøj overhovedet. Men hvor store er mon chancerne for, at Nathalie Rykiel - eller de velhavende eliter i Frankrig, Italien, eller USA - ville overgå til sådanne værdier?

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Serie

Mod en ny kapitalisme

Seneste artikler

 • Mysteriet om krisen, der forsvandt

  20. oktober 2009
  Det er ikke mere end et halvt år siden, at kapitalismen så ud til at være ramt af sin værste krise siden 1930'erne, men nu er opbrudsstemningen fra dengang, der syntes at indvarsle en ny epoke, pist væk - hvad kan forklaringen være?
 • Kapitalismens nye klæder

  21. februar 2009
  Den globale finanskrise kan være en gylden mulighed for at skabe en ny form for kapitalisme, der bygger på sunde værdier - eller kan den?
 • Kommer snart: kapitalisme, version 3,0

  20. februar 2009
  Kapitalismens nekrologer overser kapitalismens historisk unikke tilpasningsdygtighed
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her