Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
14. februar 2009

Europa-Parlamentet giver Obama en håndsrækning

Johannes Lebech (R), medlem af Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet vedtog i sidste uge en resolution, der opfordrer medlemslandene til at modtage Guantanamo-fanger, hvis USA beder dem om det. Fogh og EU's 26 andre regeringer bør tage dette til efterretning. Guantanamo er symbolet på Bush-æraens disrespekt for det internationale samfund og for internationale konventioner. Vi har igen og igen krævet at få lukket dette symbol på en fuldstændig fejlslagen politik mod terrorister. Nu må EU's regeringer vise den samme vilje til at støtte USA's nye præsident, når han lever op til sine valgløfter.

Sofie Carsten Nielsen tager fejl

Jakob Lindblom, Folkebevægelsen mod EU, Århus

Sofie Carsten Nielsen har ikke styr på fakta, når hun d. 12. februar skriver, at eurogruppen bestående af eurolandenes finans- og økonomiministre træffer beslutninger for Danmark. Ifølge Folketingets EU-oplysning, som vel næppe er EU-modstandere, så er eurogruppen en uformel diskussionsklub, som mødes efter behov og forud for ECOFIN-møderne. De har således ingen formel kompetence og kan ikke engang tvinge eurolandene til at gennemføre beslutninger.

At eurogruppen er politisk næsten ligegyldig var også tydeligt, da finanskrisen for alvor slog ud i lys lue. Her var det nemlig hverken eurogruppen eller de 27 medlemslande i EU som helhed, der trådte sammen. I stedet mødtes EU's fire største økonomier i form af Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien. Resultatet af mødet var, at man indkaldte til et G8-møde. Først flere dage senere mødtes alle 27 medlemslande og vedtog en erklæring, alt imens de enkelte lande var i fuldt sving med nationale handlingsplaner. Det ville klæde Sofie Carsten Nielsen at få styr på fakta frem for løse påstande.

Foragt for det moderne retssamfund

Anne Uhrskov, København

Dunkle middelalderlige skygger kryber åbenbart ind over Esbjerg i denne tid. 200 demonstrerede over en sexdømt mand, som var flyttet hjem i sit hus, efter at han havde afsonet sin straf. Her behøves ingen argumenter, og en af de demonstrerende kunne da også vanskeligt forklare, hvad han syntes, manden skulle gøre. "Han burde ligge syv meter under jorden," indrømmede han, for ville det løse problemet at sende ham over til nabokommunens børn?

Idet disse demonstranter åbenbart foragter grundelementerne i et moderne retssamfund, synes jeg, de skulle organisere sig politisk i stedet for denne udvidede børnehave-mobning. De kunne måske gå i koalition med andre grupper i landet, som heller ikke finder fængselsstraffe tilstrækkelige for sexdømte, men foretrækker piskeslag og regulær stening. Så ville han jo være godt på vej ned i jorden.

Darwin og Ejvind Larsen

Kjeld Hemmingsen, Væggerløse

Stor tak til en gammel avisbekendt, der ganske enkelt, tak, skærer gennem dogmer og gammel overtro, (læs religion), og forkynder åbenbaringen: Respekt for naturen, forbrug med omtanke og , egen tilføjelse, vær et ordentligt menneske!

Tak, Darwin og Ejwind Larsen, at I gjorde det klart.

Bedre sent end aldrig, Helge Sander

Ingrid Stage, formand for DM (Dansk Magisterforening)

Jeg er glad for, at videnskabsminister Helge Sander (V) sætter et nyt fornyet politisk fokus på behovet for flere kvinder i forskning. Dog er jeg bekymret for, at det - lige som sidst, da videnskabsministeren senest satte emnet på dagsordenen i 2004 - bare bliver ved snakken.

Videnskabsministeren udtalte i forbindelse med en rundbordssamtale på Christiansborg den 5. februar 2009, at "hvis vi skal klare os i den globale konkurrence på viden, så må vi have alle talenter i spil".

Jeg er helt enig. Og derfor er det også beskæmmende, at der ikke fra regeringens side er fulgt op på de mange gode anbefalinger i 'Alle talenter i spil - flere kvinder i forskning', udgivet i juni 2005 af den tænketank, som videnskabsministeren og minister for ligestilling selv nedsatte.

Også den gang var videnskabsministeren opmærksom på nødvendigheden af, at Danmark skal udnytte det fulde forskerpotentiale. Danmark har alt andet lige mistet momentum i bestræbelserne på at gøre Danmark til et førende vidensamfund. I 2005 fik regeringen et solidt og konstruktivt indspark fra tænketanken. Jeg håber ikke, at det fornyede politiske fokus, som Helge Sander vil give kvinder i forskning, lider en lige så stille død, som tænketankens anbefalinger.

Så bliver det svært for regeringen at leve op til dens egen målsætning om at gøre Danmark til et førende vidensamfund, som er i stand til at konkurrere på viden og på evnen til at skabe gode idéer og omsætte dem til vækst og beskæftigelse. Det mål kan kun nås, hvis også de kvindelige forskertalenter kommer i spil.

SU er ikke andet end cafépenge?

Malene Krab Koed Eriksen, danskstuderende, formand for fagrådet på dansk, Nørrebro

Studerende passer dine børn; studerende gør rent, hvor du arbejder; studerende deler aviser ud, før du står op; studerende tager imod dine penge i Brugsen; studerende arbejder i hjemmeplejen i weekenderne og ferierne; studerende udfører det frivillige arbejde, du ikke har overskud til-

Og alligevel tillader man sig at kalde SU'en for cafépenge -

Hvilket vinterhi har de konservative slumret i?

Bettina Post, Formand, Dansk Socialrådgiverforening

Folketingskandidat Jan Køpke Christensen (JKC) proklamerer (13.02), at de konservative vil have reglerne ændret, hvis det er rigtigt, at kommunerne presser på for at få "svage syge personer" til at møde til samtale på jobcentret.

Har JKC da slet ikke opdaget, at den regering, som hans parti er en del af, i den grad har skærpet kravene til jobcentrenes opfølgning overfor 'svage syge personer'? Og hvor har JKC snorksovet, mens debatten om den store sygefraværshandlingsplan, som indebærer yderligere skærpelse af reglerne over for denne målgruppe, har raset?

Ifølge denne plan skal socialrådgiverne fremover vise menneskelighed overf or de syge ved at sende dem i et aktivt tilbud efter otte ugers sygdom. Gør vi ikke det, straffes kommunerne økonomisk. Uanset om tilbuddet er en god ide eller ej.

Planen vil i værste fald medføre et politisk krav i den enkelte kommune om, at alle syge skal i aktivt tilbud - simpelthen fordi det er for dyrt at lade være. Dermed ryger både respekten for de syge, deres læger og socialrådgivernes faglige vurderinger.

Jeg kan berolige JKC med, at planen ikke er vedtaget endnu, og der således stadig er tid til at mobilisere det konservative bagland til at stemme imod dette lovforslag. Jeg glæder mig til at følge den konservative kamp for mere menneskelighed over for 'svage syge personer'.

Ugens bommert

Claus Nordstrøm, Sorø

Værdidebatten har langt igen. Informations bagside fredag d. 13. februar 'Ugens bommert: Imamen som gårdsanger' af David Rehling (DR), er egentlig, som det forventes af en fredagsbagside, meget morsom - ved første øjekast.

I artiklen fremgår det, at Imam Abdul Whadi Petersen (AWP) åbenbart ikke " vil sige fra over for koranens sharia-lovgivning og dens bud på stening af kvinder", ellers ville han "miste sin troværdighed i samfundet af muslimer" (hvilken slags muslimer mon det er, at AWP repræsenterer med den holdning?).

Ufrivilligt morsomt eller tragisk, om man vil, bliver det, når ugens virkelige bommert begås, ved at DR relativiserer AWP's ovennævnte holdninger ved at drage sammenligninger til Karen Jespersens (KJ) politik, politiske balancegang og hendes to partiskift i løbet af et politisk virke på mere end 30 år.

Om man er enig eller uenig med KJ, er ikke pointen her, men på denne måde at relativisere holdninger til stening/sharia er bare for langt ude og et eksempel, der viser værdidebattens egentlige udfordringer.

Grav et spadestik dybere, Nikutin

Peter Hjørne, København K

I et læserbrevsindlæg den 12. februar afslutter Leon Nikutin sin hetz mod muslimer i Danmark med bemærkningen, at det virkelige problem, der aldrig bliver berørt, er indvandringen fra Mellemøsten.

Måske burde Leon Nikutin grave et spadestik dybere og indse, at indvandringen fra Mellemøsten er et resultat af 60 års jødisk statsterrorisme og mishandling af den palæstinensiske befolkning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak, Peter Hjørne,
Men det var aldrig kommet så vidt uden amerikansk, europæisk og ikke mindst dansk socialdemokratisk broderhånd.

Ligeledes hér Peter Hjørne, Tak!

Og i forlængelse af, at du og Ivan Gullev, går lige til sagen, se gerne og lyt bare lidt til denne kommentar - klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=Dg7rDTBzJlo

Per Holm Knudsen

Peter Hjørne, netop!