Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
13. februar 2009

Oceanografi går ny fremtid i møde

Nils O. Andersen, dekan, professor, Det Naturvidenskabelige Fakultet og institutleder, professor John Renner Hansen, Niels Bohr Institutet på samme fakultet

Som svar på Niels Kristian Højerslevs udtalelser under overskriften 'Et fags forlis' i Information den 4. februar ønsker vi at give nogle supplerende oplysninger.

Situationen er den, at resultatet af efterårets finanslovsforhandlinger kombineret med ledelsens strategiske prioriteringer betyder, at hele Det Naturvidenskabelige Fakultet skal spare. Nogle steder så meget, at stillinger er blevet nedlagt.

Oceanografi forsvinder ikke fra instituttets forskningsprofil, sådan som Niels Kristian Højerslev anfører. Men givet den økonomiske virkelighed har ledelsen besluttet, at et generationsskifte indenfor oceanografi ikke skal gennemføres så hurtigt som oprindeligt planlagt. Det skyldes for det første, at faget oceanografi har lidt en lidt hensygnende tilværelse gennem en årrække. For det andet tænker vi oceanografi ind i sammenhæng med oprettelsen af et nyt, tværfagligt Earth System Science Center. Faget skal med andre ord tænkes ind i samspil med de øvrige dele af geofysikken på Niels Bohr Institutet, og fakultetets øvrige institutter sammen med andre institutioner på området.

Der er således ikke tale om nedlæggelse. Der er tale om et fag, der på baggrund af en ledelsesmæssig prioritering og givne økonomiske rammer går en ny fremtid i møde.

Vold i hjemmet

Pietro Cini, Bælum

Det er indvandringen fra Mellemøsten, der er hovedårsagen til den tiltagende vold i Danmark og nabolandene, hævder dr.phil. Leon Nikulin i Information den 12. februar..

Så sandt, så sandt! Dog stadig intet at regne mod den vold fra israelsk side, som millioner af palæstinenserne - vel at mærke: i deres hjem! - har været udsat for i årevis takket være de mange jødiske indvandrere fra især Rusland. I øvrigt de samme, som i dag stemmer på partiet Yisrael Beiteinu (Israel-vort hjem).

Bavian-Helge

Britta Thomsen, medlem af Europa-Parlamentet (S)

Hovedparten af de studerende på danske universiteter er kvinder - men kun hver fjerde lektor og hver ottende professor er kvinde. Skandaløst! Endnu mere skandaløst er det dog, at videnskabsminister Helge Sander i Information udtaler, at "det først og fremmest er kvinderne selv, som skal gøre noget ved det".

Nej, Sander, det er først og fremmest dig, der skal gøre noget ved det! Indfør kønskvoter i forskningsrådene og ansættelsesudvalgene og tving mændene fra fadet - det vil gøre en forskel.

Men næh nej, det vil Sander ikke - han vil hellere forsvare bavian-kulturen på de danske universiteter.

Er TV2 racistisk?

Jess Thorsen, Aalborg

Nyhederne på TV2: En kameramand har ved nok en gennemgang af optagelsen - er der sagt perle eller perker - hørt perle ! TV2 fokuserer meget på, at den påtalte palæstinenser kraftigt gør opmærksom på, at han bliver slået omkring stedet, hvor han har en pacemaker. Det bliver i indslaget gjort negativt, at han tillader sig det.

Så nu er det hans skyld, og fokus er taget bort fra, hvad der er sagt. Som åbenbart ikke er det samme som de fleste har hørt ! Denne drejning om det hændte er ubehændigt gennemført af TV2 på en halv-racistisk måde.

Denne kanal fortjener ikke skatteborgernes penge. Er der dog ikke nogen, der vil købe den station ?

Hvilke fremskridt?

Ali Eskandari, Frederiksberg

I artiklen den 11.februar om den iranske revolution, begrunder journalist Katherine Butler sin artikels overskrift 'Den islamiske revolution har skabt bemærkelsesværdige fremskridt i Iran', bl.a. med at analfabetisme i landet er reduceret fra 80 pct. i 1979 til nuværende 20 pct., mange kvinder går på universitet, der er velfungerende offentligt sundhedsvææsen og et social sikkerhedsnet. Til sidst påståes der, at iranerne "får chancen for at give udtryk for deres utilfredshed( med den nuværende præsident) ved valget i juni". I 1979 var der 56 pct. af iranerne, der kunne læse og ikke 20 pct, og det er vel nådigt af styret, der efter mange krydsforhør giver kvinderne lov til at gå på uni, hvilket vel skulle være en basal ret. Understøttelsesbeløbet til arbejdsløse er ca. 150 kr. månedligt.

Ubemidlede iranske patienter er henviste til offentlige sygehuse og skal, inden behandlingens start, stille økonomiske garantier, selv købe al nødvendig medicin etc. på det sorte marked. Folk sælger deres nyre, så deres familiemedlemmer kan blive behandlet.

Offentlige henrettelser, fængslinger, bortførelser, avislukninger, forbud mod politiske partier, ja, diktatur er altoverskyggende i landet.

Fru Butler, iranerne har ikke en skygge af en chance, hverken for at give udtryk for deres utilfredshed ved næste såkaldte valg i juni eller ændre noget som helst ved at stemme på en af kandidaterne, idet det kun er regimets udplukkede inderkredspersoner, der får lov til at stille op.

Hvor er forskellen, Sofie?

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet, Folkebevægelsen mod EU

Det har haft "store politiske konsekvenser, at vi står uden for Euroen. Det har vi fået at se med største tydelighed under finanskrisen", postulerer den radikale EU-kandidatet Sofie Carsten Nielsen i et læserbrev (Inf. 12/2-09).

Stærke ord, som Sofie vist må dokumentere lidt nærmere. For hvor er det lige, at hun er så utilfreds med Euro-ledernes beslutninger? Og på hvilke punkter er det, at hun seriøst mener, at den danske regering ville have forsøgt at påvirke EU i en helt anden retning - og fået held med det, hvis de altså havde 'siddet med ved bordet'?

Unuanceret Darwin-debat

Steffen Mortensen, gymnasieelev, Bornholm

Jesper Hoffmeyer rammer i Information den 7.-8. februar hovedet på sømmet i sin kritik af darwinister. Darwinismen eller Naturvidenskaben generelt ophøjes ofte til absolut sandhed. Debattører kan sætte trumf på en diskussion ved at sige "Jamen, det er videnskabeligt bevist", så må den opponerende pænt anerkende sit nederlag og trække sig tilbage.

Videnskaben synes at kunne levere ligeså absolutte sandheder som religiøse skrifter. For det første er det meget få videnskaber, der kan levere beviser. Matematik kan, da denne er sand inden for sine egne præmisser, men det kan hverken fysik eller biologi, de kan kun - i bedste fald - eftervise hypoteser. For det andet har videnskaben tidligere vist sig at tage fejl. Nogle af de klogeste hoveder på jorden troede engang, at denne var flad, og at atomet var den mindste 'byggesten'. Mon ikke folk om 200 år vil trække på smilebåndet af vores antagelser om alt fra kvarker og menneskets oprindelse?

Derfor kan man ikke skyde religiøse argumenter ned ved at referere til hverken evolution eller Big Bang. Denne nuance mangler i debatten. Det at tro på naturvidenskaben forbindes med intellektualisme, progressivitet, frisind og rationalisme, men at se videnskaben som absolut sandhed er mindst ligeså irrationelt som at være religiøs. Ateister og andre gør sig skyldige i selvsamme forseelse, som de kritiserer de inferiøre troende for.

Fjernvarme-priser

Jens Kimby, Haderslev

I artiklerne den 10. og 11. februar om de dyre fjernvarmepriser i Slagslunde, fremgår det, at det tyske selskab, E.ON har overtaget det lokale selskab i 2005. Hvis det var et forbrugerejet selskab, der solgte til tyskerne, må man vel sige, at de har været både dumme og godtroende. Hvis der er tale om et kommunalt fjernvarmeselskab, der er solgt, må man sige, at kommunen har været totalt ansvarsløs.

Det burde ikke komme bag på nogen, at man med privatisering af infrastruktur får stigende priser samtidig med, at forbrugerne mister deres indflydelse. Det har man vidst siden 1999, da Svend Auken som en anden selskabstømmer privatiserede den danske elsektor.

Mere menneskelighed, tak!

Jan Køpke Christensen, Konservativ EU- og folketingskandidat, Tidl. Fmd. for Folketingets Sundhedsudvalg, Aabenraa

Lidt menneskelighed må kræves, over for svage syge personer. Ifølge nye oplysninger ser det ud til at nogle kommuner presser på for at få alvorligt syge kræftpatienter til at møde op på jobcentre for at få patienterne til at vende tilbage til arbejdsmarkedet hurtigst muligt. Det er helt uanstændigt.

Efter konservatives opfattelse så skal de alvorligt syge menneske fredes og ikke på nogen måde presses. Det kan simpelthen ikke være korrekt, at man ikke kan få mulighed for at koncentrere sig om behandlingen af en, måske livstruende sygdom.

Det er under alle omstændigheder urimeligt, at mennesker skal møde til jobsamtale midt i et alvorligt sygdomsforløb. Hvis dette praktiseres vil vi konservative have reglerne ændret.

Patienten skal have mulighed for i samarbejde med sygehuset og jobcenteret at definere en forud aftalt periode, hvor patienten alene skal koncentrere sig om at blive rask. Når den periode så er gået, kan jobcenteret tage kontakt igen, men ikke før!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu