Kommentar

Ligestilling og kønskvoter

Det er til skade for dansk forskning at tvinge kvinder ind i en karriere, der dårligt forenes med at sætte børn i verden. Forskning og familieliv skal forliges, men bliver det ikke med kvoter
13. februar 2009

Ud af danske brandfolk er ca. 96 procent mænd og kun fire procent kvinder. Uden nogen faglig grund laver brandvæsenet kampagner for at få flere kvinder ind - tilsyneladende fordi enhver skæv kønsfordeling provokerer til forsøg på udligning.

Ligeså med de ansatte på universiteterne (Inf. 11./2.); det virker som om en 50-50 fordeling af kønnene er et formål i sig selv; "ellers går vi glip af alt for mange potentielt dygtige forskere," siger en politiker. Mon dog?

De særlig dygtige bliver vel ansat uanset deres køn. Der må selvfølgelig ikke foregå kønsdiskrimination, og det gør der vel heller ikke.

Når fordelingen ikke er 50-50, er det ikke fordi nogle potentielt dygtige kvinder mangler. Men andelen af personer med interesse for f.eks. fysiske materialer hhv. sociale samspil er ikke den samme blandt de to køn, og derfor vælger relativt flere kvinder end mænd naturvidenskabelig forskning fra.

Den portrætterede kvinde, Kristine Niss, har fået et stort legat i kraft af at hun er kvinde. Hun kommer med den tvivlsomme påstand, at mænd i mange år er blevet ansat fordi de er mænd, så nu finder hun det i orden at cementere dette uretfærdige princip med omvendt fortegn. Ministeren opfordrer til, at hvis der overhovedet er en kvindelig ansøger til en stilling, skal hun altid indstilles til samtale (uanset hendes kvalifikationer?). Endnu et trin i retning af usaglig favorisering af bestemte personer.

Fortalerne for ligestilling tror, at kvinderne nok skal komme, hvis bare de får nogle forbilleder at se op til, hvis bare kulturen på arbejdspladsen ændres, hvis bare der er mange andre kvinder allerede, hvis bare ... hvis bare ... Hvad bygger man den tro på?

Folk skal selv vælge

En rektor citeres for at sige, at "vi har ikke været gode nok" til at tiltrække kvinder. Det siges skamfuldt. Hvorfor denne skam? Målet om 50-50 fordeling er begrundet ideologisk, ikke fagligt, og går imod menneskenes naturlige tilbøjeligheder. Det er veldokumenteret, at der er medfødte forskelle mellem de to køns interesser (i gennemsnit), og de kan derfor aldrig udjævnes frivilligt, kun ved pres og kvoter.

Lad dog folk vælge karriere selv. Skab bedre - radikalt bedre - vilkår for at forene familieliv og forskning. Men undgå al usaglig favorisering af bestemte typer mennesker.

Intelligens er værdifuldt - det er Danmarks eneste råstof. Vi ved med stor sikkerhed, at intelligensforskelle i overvejende grad skyldes arveanlæggene. Vi ved, at kvindelige forskere i gennemsnit får betydeligt færre børn end andre kvinder. Vi ved, at den gennemsnitlige intelligens i Danmark, vurderet ud fra test af værnepligtige mænd, er begyndt at falde i de årgange af mænd, hvis mødre tilhørte rødstrømpegenerationen - den generation, hvor intelligente kvinder nedprioriterede familieliv. At tvinge intelligente kvinder ind i en karriere, der dårligt forenes med at sætte børn i verden, er på meget langt sigt til skade for dansk forskning. Gør derfor alt tænkeligt for at forlige forskning og familieliv, men drop alt om kvoter og pres.

Kåre Fog er biolog

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Sundsvald

”Målet om 50-50 fordeling er begrundet ideologisk, ikke fagligt, og går imod menneskenes naturlige tilbøjeligheder.”

”Ideologisk, ikke fagligt”
Kåre Fog begrunder, som sædvanligt, ud fra den ’naturlige biologi’ og ikke fagligt.

Hvad jeg ikke forstår er, at kvinder anses for vigtige i reproduktionen for samfundet. Samtidig skal hun tage sin del af slæbet med at tjene penge, helst ikke lige så mange som mænd, og helst ikke i de stillinger han vil have for sig selv.

Det er ifølge Kåre Fogh noget hun vælger selv p.g.a. sin biologi. Gad vide om Kåre Fogh er født midt i rødstrømpetiden med deraf følgende konsekvens?

Inger Sundsvald

Som Britta Thomsen, medlem af Europa-Parlamentet (S) skriver i dag i ’Læserne skriver:

”Bavian-Helge
Hovedparten af de studerende på danske universiteter er kvinder - men kun hver fjerde lektor og hver ottende professor er kvinde. Skandaløst! Endnu mere skandaløst er det dog, at videnskabsminister Helge Sander i Information udtaler, at "det først og fremmest er kvinderne selv, som skal gøre noget ved det".
Nej, Sander, det er først og fremmest dig, der skal gøre noget ved det! Indfør kønskvoter i forskningsrådene og ansættelsesudvalgene og tving mændene fra fadet - det vil gøre en forskel.
Men næh nej, det vil Sander ikke - han vil hellere forsvare bavian-kulturen på de danske universiteter.”

Man kan godt forstå at nogen forfalder til at bruge et udtryk med ’Bavian’ når også andre kan finde på at skrive som Kåre Fogh, at det er skadeligt for summen af intelligens, hvis intelligente kvinder ’tvinges ind i en karriere’.