Kommentar

Danskuddannelse bør være et tilbud til nye medborgere

Debat
12. marts 2009
Der er behov for en ny lov med fokus på livslang danskuddannelse til nydanskere. En lov, der bygger på en intention om at motivere nye medborgere til frivilligt at deltage i den. Arkiv

Der er behov for en ny lov med fokus på livslang danskuddannelse til nydanskere. En lov, der bygger på en intention om at motivere nye medborgere til frivilligt at deltage i den. Arkiv

Sine Fiig

Uddannelse er vejen til integration og velfærd. Det er hovedsynspunktet i Karin Banscis kronik: "Uddannelsespligt er vejen frem" fra den 5. marts. Uddannelsesforbundet er helt enige i, at uddannelse er vejen frem. Men vi er ikke enige i, at uddannelsen af nye borgere skal gennemføres gennem 'en form for pligt', som Karin Bansci formulerer det. Vi mener, at de nye borgere skal motiveres til at deltage frivilligt i danskuddannelse, hvilket vi blandt andet kan gøre gennem en målrettet opsøgende virksomhed over for de ledige nydanskere.

Alle borgere af anden etnisk oprindelse end dansk - uanset uddannelsesbaggrund - skal have et tilbud om kontinuerlig undervisning i dansk, så de sprogligt bliver i stand til at begå sig på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og at de - som nye medborgere - bliver integreret i samfundslivet som aktive og engagerede medborgere.

Vi bør også være opmærksomme på, at der er forskel i de nye medborgeres forudsætninger og dermed i deres behov for uddannelse. Dog har de nytilkomne det til fælles, at de har brug for kvalificeret undervisning af uddannede lærere i dansk som andetsprog samt i danske kultur- og samfundsforhold. Samtidig skal tilbuddene kunne forberede folk til at gå ind i det ordinære danske uddannelsessystem.

Frivilligt

Det spænder den eksisterende lov ben for. Et af de unødigt restriktive elementer i lovgivningen er nemlig den såkaldte treårsregel. Danskuddannelserne er med statslig støtte begrænset til tre år, uanset hvilken skolebaggrund kursisten kommer med. Mange kursister har meget svært ved at lære dansk på kun tre år, fordi de har kort skolebaggrund og ofte taler et sprog, der ligger fjernt fra det danske. Derfor er en ny lov med fokus på livslang danskuddannelse nødvendig. Vel at mærke en uddannelse, der bygger på en intention om at motivere nye medborgere til frivilligt at deltage i den.

En ny lov skal sikre, at alle nytilkomne får en grundig danskuddannelse baseret på deres individuelle kompetencer og forudsætninger. Det tilbud bør gælde for alle nye medborgere, uanset hvornår de er kommet til landet - og det skal være kursisternes behov, der betinger indholdet af uddannelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her