Læserbrev

EU skal stå sammen om en ny global narkopolitik

Debat
16. marts 2009

Der er vist ingen, der vil så tvivl om, at stofmisbrugere tilhører de absolut svageste borgere i Europa. Ofte er de henvist til umenneskelige forhold på gaden, hvor de let udsættes for vold. Grundet manglen på brugerrum/fixerum i mange europæiske storbyer er stiknarkomanerne i stor fare for både at blive smittet med HIV og leverbetændelse. Hvert år er der cirka 250 narkorelaterede dødsfald i Danmark, mens tallet for hele EU er på 8.000 menneskeliv.

Det er ekstremt høje tal. Noget må der gøres på alle niveauer - også internationalt. Senere på måneden mødes verdens lande ved en FN-konference, hvor den globale strategi for narkobekæmpelse skal opdateres.

Lever som jaget vildt

De fleste EU-lande anerkender, at den nuværende strategi, hvor hovedvægten har ligget på den forbudsorienterede narkobekæmpelse, ikke er hensigtsmæssig, og at nye tanker skal på bordet. Efter flere koordineringsmøder er hovedparten af EU-landene heldigvis ikke længere i tvivl om, at man fra international side skal fokusere mere på skadeforebyggelse, der på engelsk går under betegnelsen harm reduction. Det betyder, at der skal gennemføres flere projekter med udveksling af sprøjter for at undgå sygdomssmitte, terapi for stofmisbrugerne, og hvor ikke-voldelige stofmisbrugere holdes ude af fængslerne. Med andre ord gemmes den hårdkogte forbudsstrategi væk og forsøges erstattet af en venlig og håndsudrækkende strategi.

Og det er på tiden set i lyset af, at stofmisbrugere lever som jaget vildt i nogle lande. Der er desværre ikke helt enighed om linjen i EU-kredsen forud for FN-konferencen.

Berlusconi synes nemlig at være kommet i tvivl, efter at Vatikanet har erklæret, at skadeforebyggelse i forhold til stoffer er anti-liv. Det er dog håb endnu om, at EU-landene vil stå sammen og kæmpe for en mere humanitær tilgang til stofmisbrugerne, der har brug for støtte og tryghed. Som tilfældet al for ofte er, skal de ud af en tilværelse, hvor konstant frygt for politi og andre myndigheder fylder hverdagen.

Ideologiske hensyn bør gemmes væk, og vi bør samle kræfterne og fokusere på, at der er en gruppe af meget svage borgere, der er i livsfare og har åbenlyst brug for hjælp. EU skal stå sammen og ved fælles hjælp kan det forhåbentligt lykkes at få bragt de ekstremt høje dødstal ned. Jeg håber.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Petersen

Antallet af narkorelaterede dødsfald er sat for lavt. Narkomaner bliver bare ikke gamle, og selv tidligere stofmisbrugere får et kortere liv.

Det er stres, der dræber. Stres med at lave penge. Indbryd hvis man er mand, eller prostituere sig på gaden, hvis man er kvinde. Stres fra politiet og myndigheder og stres med at finde pusheren og et hurtigt sted at få indtaget soft.

Der er tale om en meget produktiv gruppe mennesker så længe de holder. De laver i gennemsnit 2.000 kr og dagen. pengei aldrig selv ser. De går til pusheren og rockerbander, og ender hos en fed tyrk i Istanbul.

Når man ser på hvor katastrofalt EUs fiskeripolitik og landbrugspolitik fungerer, så må det vække stor bekymring, hvis nogen vil lave en fælles EU-narkopolitik.

Det gælder generelt at en politik lavet i EU er ekstremt svær at ændre, hvis den først en gang er lavet, uanset at næsten alle siden har fundet ud af at denne politik er forkert.

Det vil også kunne være katastrofalt på narkobehandlingsområdet.

Det er også et godt eksempel på, at det er bedre, at forskellige lande kan afprøve forskellige metoder og politikker, i stedet for at der bliver lavet en politik i Bruxelles, som så skal følges slavisk af alle.