Kommentar

Kommentar om PFLP var smæk fyldt med fejl

Det er en alvorlig sag at fylde avisen med myter og løgne om PFLP - især taget i betragtning, at Højesteret i morgen afgiver dom i Fighters+Lovers-sagen
Debat
24. marts 2009

Mikkel Andersson har på international kommentarplads skrevet om PFLP under overskriften: "En terrorbevægelses tilblivelse" bragt i Information 20. marts. Underrubrikken lover, at her kommer "historien om PFLP".

Det er dog ikke historien om PFLP, vi får, men en kommentar fyldt med fejl og tvivlsomme påstande.

Det er rigtigt, at PFLP foretog en række spektakulære flykapringer i september 1970 hvor fire fly blev sat i brand i 'revolutionslufthavne' i Jordans ørken, og alle gidsler sat fri. Formålet var at gøre verden opmærksom på eksistensen af det palæstinensiske folk og kampen mod den zionistiske besættelsesmagt.

En udbrydergruppe

Men det er ikke korrekt, som hævdet af Mikkel Andersson, at PFLP var ansvarlig for kapringen af et Swiss Air fly i februar samme år, hvor 47 personer om bord blev dræbt, heraf 15 israelere. Det var sandsynligvis PFLP-General Command der stod bag. PFLP-General Command var en syrisk støttet udbrydergruppe fra PFLP hvis leder var Ahmad Jabril (læs f.eks. Green March - Black September, John K. Cooley, London 1973).

Mikkel Andersson påstår, at PFLP har ændret politik på spørgsmålet om selvmordsbomber. Nej, det passer ikke. PFLP's politik er stadigvæk at gå efter militære mål. PFLP går ikke ind for selvmordsbomber. Jeg vil nøjes med her at citere PFLP's mangeårige generalsekretær George Habash (1926-2008): "Jeg har aldrig været tiltrukket af denne praksis (selvmordsbomber, red.). Selv om jeg godt kan forstå, hvorfor mænd og kvinder kan nå dertil i betragtning af den undertrykkelse, som de udsættes for, har jeg aldrig opmuntret til selvmordsbomber inden for PFLP." (George Habash, Les révolutionnaires ne meurent jamais, Conversations avec Georges Malbrunot, Fayard, Paris, 2008)

At PFLP i 1999 skulle have vist vilje til fredsforhandlinger med Israel - som hævdet af Mikkel Andersson - er ikke rigtigt. PFLP kæmper imod Israels besættelse af palæstinensiske områder - ikke for fred med besættelsesmagten. Israel skal ud af de besatte områder, og der skal dannes en demokratisk, sekulær stat, hvor palæstinensere og jøder kan leve sammen i fred og lighed, det er hvad PFLP står for.

Løgn på løgn

Og så sluttede borgerkrigen i Libanon som bekendt ikke i 1982, men i 1989-90 med den såkaldte Taïf-aftale. Det skal der ikke megen research til at finde ud af!

I morgen afgiver Højesteret dom i Fighters+Lovers sagen. Seks aktivister står anklaget for støtte til terror, fordi de har ydet materiel støtte til PFLP og FARC (Colombia). Det er ikke mindst på denne baggrund meget alvorligt - som Mikkel Andersson gør - at fylde avisen med myter og løgne om PFLP og gøre Fronten ansvarlig for 47 menneskers død i en flykapringsaktion, som PFLP intet havde at gøre med.

Irene Clausen er tidligere lærer og studerer i dag arabisk på KU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Irene Clausen

Tak for rettelserne. Og især for at have problematiseret sammenhængene i debatten omkring PFLP. Det har manglet i forhold til oplysningerne om FARC, som har været mere udbredte.

Håber du lader høre fra dig igen, skulle du opdage yderligere inkonsistenser.