Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
10. marts 2009

Udemokratiske DONG

Anne Grete Holmsgaard, klima- og energiordfører, SF

Om ganske få dage er der valg til DONG EL-nets bestyrelse i København. Det er der sikkert ikke mange, der har opdaget, for DONG har ikke sendt stemmesedler ud. Det er tilsyneladende for dyrt eller måske bare for ubekvemt! Så her må man selv til mailen, tasterne eller telefonen for at få en stemmeseddel inden torsdag den 13. marts (valg@dongenergy.dk), hvis man vil have indflydelse. Det er helt absurd. Lige så absurd som da DONG for to år siden med et hug hævede betalingen for din og min elmåler fra 150kr pr. år til 810 kr. pr. år ved at udnytte uklarheder i reglerne for elnetselskaber. Og, der stopper ikke her. For indtil videre har det været linjen, at der skal flere penge til, hvis DONG skal udskifte din og min gamle elmåler med en moderne tovejs timemåler. Det koster sådan ca. 1.500 kr. (engangsinvestering), men det er tilsyneladende ikke nok for monopolet med de ekstra 660 kr. om året.

Misforstået kvindekamp

Ulla Nielsen, Middelfart

I 1970'erne talte vi spøgende om, hvornår det borgerlige samfund igen ville sætte fuld skrue på romantiseringen af husmorlivet bag ved ligusterhækken. Men næppe mange forventede, det ville være Information, som ville føre an.

Information har brugt 8. marts som anledning til at forherlige en kvinde, som har valgt at være hjemmegående med et større børneflok, med ønsket om "større tolerance over for andres livsvalg".

Al respekt for denne enkelte kvinde, som lyder til at have et godt liv. Hvad man kunne savne af bredere perspektivering, var en påmindelse om de problemer, som fyldte diskussionen i 1970'erne. Dengang var der mange historier om kvinder, som satsede på moderskabet, for som midaldrende at måtte se ægtefællen vælge en yngre kvinde, hvorefter de stod tilbage uden uddannelse og uden hjemmeboende børn.

Det var hovedgrunden til, at Hollywoodskabelonen for ægteskabelig lykke fik et noget blakket ry.

Langt mere alvorligt er de demografiske konsekvenser, hvis det skulle blive normen med store familier. Det er allerede mange år siden en ekspert gjorde opmærksom på, at verdens økosystem ville bryde sammen, hvis hele jordens befolkning skulle have samme levestandard som vi. Hvis alle kvinder fik seks børn, ville vi se en tredobling af jordens befolkning for hver generation, hvilket vil føre til yderligere ørkendannelse, til endnu mere sult, til folkevandringer og krige. Små børn er skønne, og utroligt givende at være sammen med - men man giver dem ikke en god fremtid ved at føde for mange af dem.

Hvor er den politiske bevidsthed blevet af, når det gælder kvindekampen?

Pacifisme

Bjarne Eiholt, Christianshavn

Som overbevist pacifist opfordrer jeg hermed alle overbeviste ikke-pacifister til at reflektere over følgende udsagn af Platon: "Kun de døde har set en ende på krig".

Ghandi viste en vej til modstand mod uretfærdighed med 'non-violent resistance', husk det!

Organisationer som 'Never more war' og i Danmark 'Aldrig mere krig' har været ikke-eksisterende i mange år - beklageligt!

Skam jer

Carsten Ploug Olsen, Odense NØ

Provst Peter Holm spørger i går i læserbrevsspalten, hvem det er, der er "så forhippet på at holde liv i de forskellige fordomme om kirken og fremstille den i et negativt lys". Tja, der er vel mange og mange forskellige grunde - den væsentligste må være, at kirken lever på en 2000 år gammel løgn, og at den nu - mod bedre viden - fastholder løgnen. Det er snart 100 år siden, at Satan vendte tilbage til lyset og Gud - en begivenhed, som kirken udmærket har eller bør have kendskab til. Dette kan alle (også kirken og kirkens mænd) læse om i værket Vandrer mod Lyset!, men de færreste kender denne sandhed på grund af kirkens svigt, da begivenheden var fuldbyrdet og åbenbaret i nævnte værk.

Og primært på grund af kirkens svigt (alle biskopper og ca. 60 præster fik bogen tilsendt, da den udkom i 1920) må vi nu leve med et forkvaklet og unaturligt forhold til det religiøse. Så der er grunde nok til at råbe "skam jer!" til kirken. Vi, der gør dette, er dog ikke ude på at bagtale en ærværdig institution men fortælle sandheden - også om fortidens og nutidens dybe svigt.

SF på afveje

Tamiko Nina Taguchi, deltager i Seksualpolitisk Forum

SF har gjort et forbud mod sexkøb til deres hjertesag, men partiet bekymrer sig ikke om fakta i debatten.

Kamal Qureshis indlæg 7. marts er et pinligt eksempel. Han skriver om 2.500 kvinder, der tvinges til sexarbejde i Danmark, og om en handel med kvinder, der har været i vækst siden 2002.

Rigspolitiet anslår ganske rigtigt, at der er 2.500 udenlandske sexarbejdere i Danmark. Men heldigvis er kun en lille del af dem udsat for tvang. Tallet er heller ikke i vækst - politiet har fastholdt det samme tal i adskillige år.

Qureshi skriver også om 10 betjente, der er afsat til at bekæmpe kvindehandel. Sidste år oplyste justitsministeren til Folketinget, at politiet brugte 33 mandeår på at jage bagmænd i prostitution.

Politiet finder kun få forbrydere i prostitution. Imens er der skyderier på gaden, og ældre mennesker bliver udsat for brutale røverier. Bl.a. SF har presset på for, at politiets ressourcer bliver anvendt, som de gør.

Kvindehandel er mere nuanceret, end SF tror. Når kvinder bliver afhængige af bagmænd, er det bl.a. fordi, de skal rundt om politikernes forbud mod indvandring og sexarbejde.

Forbud er tidens løsen for en generation af politikere, der ikke kan se, at de bekæmper kvinden i feminismens navn. At SF er ideologiske bannerførere for denne tankegang er sørgeligt.

Primitivt og dyrisk

Christine Lundgaard, København V

"Primitive og dyriske over for kvinder". Sådan lyder Jesper Løvenbalk Hansens dom over den colombianske FARC-guerilla i fredagens Information 6. marts.

Da det kvindelige medlem af FARC's Internationale Kommission, Olga Lucía Marín, besøgte det danske udenrigsministerium i 2001, var ligestilling et af hendes temaer til debat. Hun virkede ikke særlig dyrisk. Men det var også før, FARC kom på EU's terrorliste i 2002.

Fup eller fakta om fodlænker

Annette Esdorf, vicedirektør i Direktoratet for Kriminalforsorgen

Information bragte den 3. marts en artikel under overskriften "Privatisering: Handelsrejsende i elektronisk overvågning".

Om elektronisk overvågning skal privatiseres, er en politisk afgørelse. Men debatten herom bør foregå på et korrekt grundlag, og artiklen rummer nogle fejlagtige oplysninger om afsoning i hjemmet med fodlænke.

Det fremgår, at der i Danmark kun er gjort forsøg med godt 100 spritbilister i gennemsnit. Det er forkert.

Ordningen startede allerede i 2006, men fra september 2008 blev ordningen udvidet til at omfattet alle domme på op til tre måneder, uanset kriminalitetens art, hvis de i øvrigt findes egnede til at gennemføre en afsoning med fodlænke.

I artiklen påstår interviewpersonen, at ordningen ikke har ført til besparelser, og anslår, at Kriminalforsorgen kan spare 20 - 25 procent af prisen for en afsoning ved at bruge fodlænker frem for fængselspladser.

Rent faktisk sparer Kriminalforsorgen allerede i dag 36 pct. på at bruge fodlænker frem for fængselspladser. En åben fængselsplads koster 1.158 kr. pr. dag, mens en fodlænkeplads kun koster 732 kr. pr. dag.

I 2008 afsonede 1.175 personer med korte domme deres straf i hjemmet med fodlænke. 93 pct. af afsonerne gennemfører uden problemer.

Kriminalforsorgens opfattelse er, at den danske ordning med afsoning i fodlænke er en succes, og at Danmark langt fra er noget uland, som interviewpersonen er citeret for at sige.

Indvandrerne er også uskyldige

Lars Møller, journalist

Til Palle Weis. I din leder den 3. marts, "Krigszone Nørrebro", bruger du ordet 'indvandrerbande'. Det virker ikke gennemtænkt. Problemet er, at man som læser underforstår, at det, der karakteriserer banden, er, at dens medlemmer er indvandrere. Og det er jo ikke mere en indvandrerbande, end AK81 er en danskerbande. AK81 er karakteriseret af at være rockere, så det kalder vi dem.

Hvad de andre er karakteriseret af, ved jeg ikke, måske narko, måske at være kriminelle, måske at være arbejdsløse eller bo på Nørrebro? Men det må være til at finde ud af. I Århus skriver aviserne om en Trillegårdsbande - fra bebyggelsen Trillegården.

Min pointe er, at vi må holde tungen lige i munden og undgå at være konfliktoptrappende, når vi skriver om indvandrere. Du skriver i samme leder, at "en ung mand af irakisk oprindelse" blev skudt og dræbt. Han "havde angiveligt ingen tilknytning til den verserende bandekrig". Senere skriver du: "Det er et spørgsmål om tid, inden det første uskyldige menneske mister livet i de efterhånden daglige og vilkårlige skyderier".

Det er selvfølgelig en smutter, men hvad vil du gøre for, at Information ikke en gang til på lederplads underforstår, at mand af irakisk oprindelse ikke kan være uskyldigt menneske?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Lindhard

Hvorfor skal Shells gamle nar have så meget spalteplads til at sige sådan noget direkte løgn som "at solkraftindustrien ikke har en plan". Der foreligger grundige studier og erfaringer fra 20 år gamle solkraftværker i Californien tilgrund for beregninger, der siger at solkraft kan dække hele Europas energiforbrug til en pris svarende til 30 $/ tønde olie eller 30- 60 øre/kw time leveret fra soldampkraftværker på 0,3% af Saharas areal. Se selv på www.desrtec.org eller google "sahara sol". EU er på vej til at lave det nødvendige højspændingsnet til fordelingen af al den grønne energi. Biproduktet er millioner af tons rent ferskvand til Sahara. Der er ikke regnet på hvor meget fødevareproduktion, CO2 binding, jobs og politisk stabilisering, der kan blive sidegevinsterne, men det er indlysende at de er enorme og igangsætningen kan kun gå for langsomt. Hvis vi ville kunne vi gøre det på 10 år- tænk bare på hvor hurtigt USA omstillede til en enorm krigsproduktion under 2 .verden skrig. Hvis vi vil så kan vi.

Morten Lindhard

Den rigtige adresse er www.desertec.org