Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
9. marts 2009

Begejstring for folkekirken

Peter Holm, provst for Frederiksberg

Forleden skrev Information på forsiden, at kirkerne står gabende tomme. Det er forkert. 5. marts var overskriften på side 17 så: "Danskerne vælger folkekirken fra," og artiklen indleder med: "Danskernes begejstring for folkekirken er stør dalende." Begge dele forkert. Medlemstallet er af især pga. indvandring og moderne individualisme dalende, men det er ikke det samme som, at danskerne som sådan vælger kirken fra. Og hvad begejstring angår, er den nærmest stigende - når man altså taler konkret om dem, der bruger kirken og ikke abstrakt om medlemstallet. Hvem er det, der er så forhippet på at holde liv i de forskellige fordomme om kirken og fremstille den i et negativt lys? Samspillet mellem folk og kirke er ikke uproblematisk, men direkte eller indirekte usaglig hetz mod kirken kan ingen være tjent med - heller ikke pressen.

Fylder fængsler

Hans Bredahl, Roskilde

Politikerne viser endnu engang, at de tror, at voldsmanden og tyveknægten regner med at de bliver taget, når de begår deres forbrydelser. Men sådan er det jo ikke. De regner lige præcist med, at de er så smarte, at de ikke bliver opdaget. Og jo dummere de er, desto smartere tror de, at de er. Derfor hjælper strengere straffe ikke. De fylder blot fængslerne op.

Der var en gang, hvor i det mindste venstrefløjen i dansk politik indså dette

EU og mishandlede babysæler

Kai Dalsgaard, De Grønne

I 2006 stemte 425 parlamentarikere i EU-Parlamentet for en anmodning til kommissionen om et forbud mod import af babysæler på kommerciel basis.

Af de danske parlamentarikere nægtede de tre medlemmer af Venstre at underskrive.

Nu vender forslaget i næste måned tilbage til parlamentet med anbefaling. Der er dog en vigtig undtagelse: Sælerne, der aflives på "en human måde", må gerne importeres! Ligeså tillades drab efter 14 dage, hvor sælungerne begynder at skifte pels. Hvordan skal det kontrolleres over for handelsinteresser?

Midt i marts lyder startskuddet for den canadiske sæljagt, hvor mænd sættes på isen bevæbnet med køller og hakker; det største mord på havpattedyr. Skriv til din folketingsgruppe, forklar dine synspunkter om undtagelserne og forlang en stillingtagen til det kommende forslag.

Mønsterbrydere og teori?

Anne Poulsen, lektor og mønsterbryder

Omsider er det gået op for politikerne, at den såkaldte sociale arv ikke brydes. Børn af forældre uden uddannelse får ikke en længere uddannelse i samme omfang som børn af forældre med akademisk uddannelse. Undervisningsminister Haarder og med ham mange andre vil gøre noget ved det, og det er sympatisk. Men når den manglende uddannelseslyst hos de ikke-uddannedes børn skal forklares, benytter ministeren hver gang ordene "meget teoretisk", "abstrakt", "videnskabsteori" og lignende. Og de skal iflg. Haarder og andre erstattes af "mesterlære" og "praktik" (Inf. 4. marts).

Kan Haarder slet ikke forestille sig, at de såkaldte 'mønsterbrydere' flygter fra det praktiske, fordi de faktisk elsker at fordybe sig i det teoretiske og det abstrakte, at de gennem støtte fra forstående lærere og forældre - for forældre kan godt støtte, selv om de kun har gået syv eller ni år i skole - kaster sig ud i en gymnasieuddannelse og senere en universitetsuddannelse?

Eller mener Haarder i virkeligheden, at de pågældende børn nok ikke er så begavede og derfor skal sættes i mesterlære i stedet for at læse teori?

Bandepakken

Jørgen Hagmund, Køge

Regeringen fordobler straffen for grove forbrydelser og indfører livsvarig fængsel for drab. Spørgsmål: Er det regeringen eller domstolene, der er den dømmende magt i Danmark i år 2009?

Panik ved roret

Asger Henning Jensen, Søborg

Enhver skibsfører ved, at når man drejer ved roret af et større skib, så sker der først ingenting. Og hvis nybegyndere nu hektisk begynder at dreje mere og mere for at ændre kursen, så sker der lige pludselig meget - i bedste fald fører det til en slingrekurs - i værste fald til en ulykke.

VK-regeringens kursskifte til mere 'social dynamik' havde i første omgang ikke ændret så meget. Vi almindelige, ikke-rige borgere er jo fredelige personer - måske er vi blevet lidt sure, men ikke mere. Det er ved kanterne af samfundet, at denne dynamik begynder at vise resultater. Først sker der heller ikke noget, men lige pludselig sker der meget, og så har politikere det svært med at igen få styr på tingene. Men panik og hysteri fører ikke til noget. Samfundet er ikke som en lille fjernstyret bil - snarere som et stort containerskib. Så at stille og roligt vende tilbage til den rette kurs er den eneste måde at håndtere tingene.

Nyt Europas nyliberalisme

Ole Thorbek, Værløse

I forbindelse med mit indlæg (3. marts), hvori jeg efterlyser Nyt Europas holdning til, at progressive regeringer i Europa samarbejder med progressive regeringer i Latinamerika om en bedre verden, giver Søren Winther Lundby fra Nyt Europa (5. marts) det besynderlige svar, at Nyt Europa er tilhængere af en Latinamerikansk Union. Når Nyt Europa ikke støtter, at progressive regeringer i Europa samarbejder med progressive regeringer i Latinamerika, skyldes det formentligt, at et sådant samarbejde ville prioritere social økonomisk bæredygtig udvikling over hensynet til det indre marked og hele det nyliberalistiske grundlag, EU bygger på, og som Nyt Europa betragter som grundlaget for europæisk samarbejde.

Hvor blev solidariteten af?

Martin Molter West, København S

Der er ikke noget som en trussel om SU-forringelser, der kan få de danske studerende op på barrikaderne. På få uger meldte ca. 70.000 personer sig f.eks. ind i diverse facebookgrupper mod SU-forringelser, og da forslaget blev taget af bordet, inviterede studenter-initiativerne i stedet til sejrsfest.

Men hvad er der egentlig at feste for? Vi har fået en skattereform, der favoriserer de rigeste og graver endnu dybere kløfter mellem personer på og uden for arbejdsmarkedet.

Grundpillerne i velfærdsstaten eroderer langsomt, og reaktionen fra de studerende er en sejrsfest - efterfulgt af larmende tavshed. Jeg er sikker på at de fleste unge ved, at samfundets kampe hænger sammen og skal udkæmpes i fællesskab. Alternativet risikerer at blive en vellykket operation - men på en død patient. Hvad med at fjerne fokus fra navlen og i stedet gå i brechen for f.eks. større progression i skattesystemet, selv om det i sidste ende netop rammer studerende med udsigt til høj indkomst?

Fjendtlige kombattanter

Mikkel Schou, København N

Nu vil jeg nødig kritisere Preben Wilhjelm for noget som helst. For mig er han nemlig ikke en fjendtlig kombattant. Alligevel ærgrer det mig, at Wilhjelm i Information den 6. marts bruger begrebet "fjendtlig kombattant". Så vidt jeg ved er det nemlig en fordanskning af det amerikanske begreb illegal combatant. USA's trick i krigen mod terror var jo netop at kalde terrorister/frihedskæmpere osv. for "ulovlige kombattanter". De havde ifølge USA slet ikke ret til at slås.

I mange danske medier blev det til "fjendtlige kombattanter", hvilket jo er noget vås.

Hvis man er kombattant, er det jo fordi man har en fjende. Men som sædvanlig rækker danske mediers dækning af terrorkrigen ikke en gang til, at journalisterne sætter sig ind i begreberne. Så refererer Wilhjelm blot til danske politikeres brug af begrebet "fjendtlige kombattanter"? For regeringen letter det unægtelig på spørgsmålet om krigsforbrydelser og krænkelser af menneskerettigheder, hvis "fjendtlige kombattanter" ikke har nogen rettigheder. USA begrænser trods alt deres krænkelser til de ulovlige kombattanter.

Problemet er blot, at USA også selv definerer, hvem der lovligt kan slås mod dem.

Finansiering af klimaaftale

Johannes Lebech (R), medlem af Europa-Parlamentet

Det lykkedes ikke EU's miljøministre i denne uge at blive enige om, hvor pengene til at hjælpe udviklingslandene med at omstille deres energiforbrug og købe grøn teknologi skal komme fra. Opgaven er nu overladt til EU's finansministre, som mødes i denne uge.

En langsigtet investering i en omstilling til grøn CO2-neutral teknologi giver god mening både fra et økonomisk og miljømæssigt synspunkt. Men vil finansministrene, når de mødes i Bruxelles, turde vise mod til under en finanskrise at satse på omstillingen?

Der bliver kun en klimaaftale i København i år, hvis EU viser mod til at fastholde de langsigtede mål - også når det koster euro.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Gyes-Linde

Jeg synes dækningen af 8. marts har været rigtig god i Information i år. Generelt behageligt fri for floskler og med befriende ukorrekte mikrofonholderartikler som den om kvinden med de seks børn, der er frivilligt hjemmegående.
Men. Efter at have læst dem sidder jeg med et spørgsmål til redaktionen: Hvilken overvejelse ligger der bag at det kun er kvindelige journalister der får lov at skrive om ligestilling?
Det kunne være man fik nogle andre nuancer ind i artikler hvis man lod mændene skrive om ligestillingsspørgsmål.

Dorte Sørensen

Bemærkning til : Mønsterbrydere og teori? Af Anne Poulsen
Jeg forstår hellere ikke den megen snar om mønsterbrydere. I 1960 og 1970 var næsten hver anden studerende mønsterbryder. Fx var Nyrup Rasmussen og Fogh Rasmussen selv mønsterbrydere.
Det kan i mine øjne være en af forklaringerne på at der i dag ikke er så mange mønsterbrydere, når langt flere har en familie med en længere uddannelse end i 1960 og i 1970.
Mht. indvandregruppen så har denne regering med DFs stemmer fjernet modersmålsundervisningen som et naturligt tilbud, hvilket efter flere eksperter skulle være en dårlig udvikling for at børnene fra familier med svage dansk kundskaber, da beherskelse af familiens modersmål styrker muligheden for at lærer dansk.

Christian De Coninck Lucas

Apropos EUs dødfødte nnyliberalisme og de facto føderalisme så ser prognosen for Euro'en således ud:

http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/4958831...