Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
5. marts 2009

Store forventninger?

Hans Winkel, Middelfart

Efter den nu vedtagne skattereform kan store grupper af offentlige ansatte se frem til kronede dage. Regeringens klare signal er, at det skal nytte noget at arbejde, men det kan det jo kun for indkomster over 450.000 kr. Nogen må da huske lønforhandlingerne i foråret 2008, og så er der virkelig noget at glæde sig til i 2010, ikke?

Det er en stor oplevelse at se Lene Espersen for åben skærm erklære, at regeringen ikke blander sig i, hvad borgerne bruger deres penge til. For en lille uge siden, blev det erklæret, at skatteforhandlingerne var "dybt nede i den enkelte borgers lomme".

I regeringens øjne er der altså ingen sammenhæng mellem, hvor mange penge man har og hvad man bruger dem til, eller hvad?

Indsigelse mod illustration

Aase Bak-Nielsen, Nibe

Hvad er bagtanken med den illustration, Inf. bringer 3. marts på side 8?

Den en halv side store illustration viser en kvinde i burka over en artikel, der skal handle om et norsk forslag om, at kvindelige betjente må bruge hijab.

Illustrationen ligner i mistænkelig grad den hadeplakat fra Dansk Folkeparti med en dommer iført burka.

Derudover handler mere end 80 pct. af artiklen om ytringsfrihed, lutter gammelkendte holdninger.

Tænk, om Inf. havde iværksat en debat om ytringsfrihed og beklædningsfrihed - og så ikke havde fusket med illustrationer.

Ole Thorbek har én bold i luften

Søren Winther Lundby, Nyt Europa

Ole Thorbek laver i sit EU-svar til mig (i Inf. 3. marts) en klassisk forveksling. Han tror, at Nyt Europas fokusering på europæisk integration er ensbetydende med, at vi kun fokuserer på europæisk integration. Han mener, at vi bl.a. overser den progressive kamp for en bedre verden, som visse præsidenter i Latinamerika tegner sig for.

Jeg må skuffe Thorbek. Vi kan godt have mere en én bold i luften samtidig. Vi er føderalister, ikke kun når det handler om EU, men også om andre regioner i verdenssamfundet - og i forhold til verden som helhed. Derfor tilsluttede vi os som de første i Danmark UNPA-kampagnen for etableringen af et Verdensparlament i FN. Og vi har fra begyndelsen bakket op om den integration, som finder sted i flere af verdens regioner.

Vi var da også straks på gaden med ros, da flere Latinamerikanske præsidenter i 2006 satte hinanden stævne for at styrke deres samarbejde. Den var dengang Evo Morales udtalte: "Sandhedens time er kommet. Det kan tænkes, at vi skal etablere noget som svarer til Den europæiske Union."

Det må løbe koldt ned ad ryggen på Ole Thorbek og Co.

Prisuddeling 2009

Ib Jensen, Søborg

For hovedrollen i filmen Mænd, der hader muslimske kvinder: Karen Jespersen. Skarpt fulgt af (knap så mandhaftige) Brian Mikkelsen og Søren Pind.

Hurtigt i gang

Ove Lund, Charlottenlund

Beskæftigelsesministeriets ambitiøse projekt 'Hurtigt i gang', der vedrører ca. 100.000 ledighedsberørte nyledige dagpengemodtagere, er blevet forsinket et lille års tid pga. IT-problemer.

Dette i en tid, hvor arbejdsløsheden stiger med ca. 300 mennesker om dagen. Dette i en tid, hvor selv kræftsyge bliver kaldt til rådighedssamtale. Dette i en tid, hvor de velhavende forgyldes yderligere.

Er anstændighed et ukendt begreb i Beskæftigelsesministeriet?

Er man uvidende om, at hver dag i ledighed fører bort fra arbejdsmarkedet?

Er der ingen sammenhæng mellem, hvad ministeriet siger, og hvad det gør?

Beskæftigelsesministeriet beklager via Arbejdsmarkedsstyrelsen, at de må forhindre jobcentrene i at henvise disse 100.000 mennesker til en række kurser m.v., der skal bidrage til at hjælpe de nyledige i gang på arbejdsmarkedet. Beklager hvad?

Koldblodig spekulation i at kommunerne om et år skal overtage forpligtelsen? At man lader IT-systemer komme før mennesker? At Beskæftigelsesministeriet og Arbejdsmarkedsstyrelsen kommer alt andet end 'Hurtigt i gang'?

Dyre dråber

Knud Held-Hansen, Aalborg SØ

De såkaldte grønne afgifter gør dråber dyre. Vandspild koster. Et toilet, der løber, en utæt vandhane og talrige varme bade er af det onde. Vi skal lære at spare på vandet.

I boligejendomme, hvor der ikke er opsat individuelle vandmålere, betaler lejeren ikke for sit eget forbrug, men det fælles forbrug. Derved mangler et incitament for at spare på sit eget vandforbrug. Vi kan fortsat lade vandet løbe, når vi skræller kartofler, børster tænder og vente med at ringe til viceværten, indtil den er helt gal med den utætte vandhane.

Det er lidt usolidarisk, men bedre, hvis vi betaler for, hvad vi bruger, eller sløser med, af el, vand og varme - for adfærdens og pengepungens skyld.

Solidaritet i nedgangstider

Joachim Nielsen, Vanløse

Mon de mange virksomhedsledere, der i disse måneder beder deres medarbejdere acceptere 'solidarisk lønnedgang', selv var solidariske, når der i de fede år skulle fordeles overskud? Det har vores dedikerede 'noget for noget'-statsminister sikkert taget hånd om.

Lad vegetarkokkene komme til

Lenni Kari, København Ø

"Hvem vil være vegetar," bliver der spurgt i Informations tillæg Refleks den 28. februar - 1. marts. Det er et meget relevant spørgsmål. Helt tilbage i 1930 udtalte Albert Einstein (en af mange berømte vegetarer), at det ville være et fremskridt for menneskeheden, hvis alle blev vegetarer.

Information kunne bidrage til fremskridtet ved at overlade madspalterne om fredagen til én eller flere erfarne vegetarkokke - i hvert fald hveranden gang.

Det kunne medvirke til at udrydde vrangforestillinger om, at vegetarmad er trist, og at soyabøffer skulle være festmad. Veltillavet grøntsagsmad er utroligt delikat og æstetisk tilfredsstillende, og at sørge for de nødvendige proteiner m.m. kræver kun en smule basal viden.

Det er en helt oplagt en opgave for Information.

2 er nok

Jørgen Muldtofte, Frederiksberg

Danskerne er ved at udslette sig selv, fordi der bliver født for få børn til at vi kan reproducere os selv, hævder bew i gårsdagens leder. Men klap lige søhesten. En af denne klodes største ulykker er overbefolkningen, så vi bør glæde os over at bo i en nation, hvor den demografiske udvikling går den rette vej og i det rette tempo, dvs. langsomt. Hvad der så måtte opstå af småproblemer i form af ældrebyrde mv. skal vi nok løse hen ad vejen. Man kan derimod let argumentere for, at også Danmark er overbefolket, når der f.eks. ikke er plads til naturen længere, og det værste man kan gøre er i panik at invitere til indvandring for at 'løse problemet'.

Information er en af de bedste kilder til refleksion over negative følger af vækst og overforbrug. Overbefolkning er det vigtigste enkeltaspekt af denne diskussion, og stigende befolkningstal modvirker alle gode tiltag på området. Jeg foreslår bew at rådføre sig med Ejvind Larsen, næste gang pennen peger på demografi - med Larsens egen begrundelse (28. oktober 2008): "Al den stund at ethvert yderligere eksemplar af arten alt andet lige ikke kan undgå at belaste jorden yderligere".

Mønsterbrydere

Tine Roesen, Søborg

Ikke underligt, at det går den forkerte vej med mønsterbrydere (Inf. 4. marts). I folkeskolen udbydes der ikke undervisning, men "ansvar for egen læring". Lærebøgernes fokus på børnenes hverdag har kun teoretisk forbindelse med tilgængelighed.

I realiteten kræves der abstrakt tænkning på højt niveau, og at forældrene kan hjælpe med at udrede sammenhængen mellem f.eks. islandske fiskekvoter og de affordrede divisionsstykker. Stykker som det i øvrigt er svært at huske, hvordan man stiller op, eftersom der er frit valg!

Intentionerne i dagens folkeskole er de bedste, men reelt sker der et pædagogisk svigt, som gør forældrestøtten afgørende. Det er den også i nye prøver som folkeskolens projekt og gymnasiets hjemmeprøve og studieretningsprojekt.

Hvis eleverne skal rustes til og overhovedet have en chance for at blive optaget på en videregående uddannelse, skal vi sikre, at der sker en indlæring, og at den så vidt muligt sker på lige vilkår. Lad os få undervisningen og eksamensvagterne tilbage!

Unødig bekymring

Kom Borch, Frederiksberg C

Der er stor bekymring i Århus, fordi Nazistpartiet vil stille op til kommunalvalget.

Det behøver de da ikke bange for: Dansk Folkeparti sidder der jo forvejen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

@Jørgen Muldtofte

Tak til Jørgen Muldtofte for at sætte denne leder i lidt perspektiv, så de principielle og praktiske aspekter af befolkningstilvæksten kan drages frem i lyset. Trods almindelig fortielse må man sige, at problemet er ganske betydeligt. Det kunne klæde Information at udøve lidt mere kritisk og god journalistik i denne sag, lissom i andre tilfælde, herunder i denne sag:
http://www.information.dk/184176

Ikke at jeg sympatiserer med den løsrevne, usammenhængende og opportunistiske politik, der føres af DF. Her er det næppe hensynet til de almindelige og generelle problemstillinger vedrørende befolkningstilvækst, der er i fokus, men som bekendt: Blind høne ....

I øvrigt kan der henvises til denne kommentar i anden, men ikke uinteressant sammenhæng - her hvor 4+ -børns familierne - af en eller anden mystisk grund - er under stærk opreklamering:
http://postcarbon.org/zero_sum_game