Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
3. marts 2009

En branche i vækst

Hans Peder From, Roskilde

Da det er så sjældent det sker, er det vigtigt at anerkende, når regeringen rent faktisk har ret i sine påstande. TV-Avisen den 27.2 kunne fortælle om vækst i antallet af indbrud siden 2006, og især efter finanskrisen har stigningen været voldsom. Øget ulighed giver rent faktisk større dynamik i samfundet. Tillykke med det.

Forældet Euro-chauvinisme

Ole Thorbek, Værløse

Søren Winther Lundby fra Nyt Europa skrev i går, at hvis europæerne skal gøre sig gældende i verden, er der er behov for integration i Europa. Men hvorfor denne snævre Europa-centrering - midt i en globaliseret verden?

Eksempelvis er der i Latinamerika en række progressive regeringer, der forsøger at skabe en social bæredygtig udvikling. Det kunne være oplagt for progressive regeringer i europæiske lande at indlede et samarbejde med disse lande i Latinamerika. I stedet for at europæerne skal "gøre sig gældende" - det har de så rigeligt gjort som kolonimagter - gælder det om på kryds og tværs af kloden at bidrage til en bedre verden.

Gamle tal?

Geert Laier Christensen, forskningschef, CEPOS

I en artikel i Information d. 14. februar under overskriften: "Gamle tal: CEPOS bruger gamle tal som reklame," kommenteres en holdningsundersøgelse, CEPOS har fået gennemført. Vores undersøgelse viser bl.a., at omkring 50 pct. af efterkommere og indvandrere fra muslimske lande mener, at man skal "forbyde bøger og film, der angriber religion".

Vi har argumenteret for, at det er bekymrende, at så stor en andel har holdninger, der er i modstrid med ytringsfriheden. I artiklen kritiseres spørgsmålsformuleringen for at være manipulerende.

Der findes ikke et perfekt spørgsmål, men spørgsmålet lever op til kravet om både at være let forståeligt og afdække noget væsentligt om det genstandsfelt, vi undersøger: Spørgsmålet afdækker opbakningen til ytringsfrihed, når denne udfordres.

Undersøgelsen kritiseres også for at være gammel. Den blev gennemført i oktober - november 2007. At det er normalt, at data i sådanne store projekter først publiceres senere, kan bl.a. illustreres af, at Information den 21. februar bragte en artikel om et lignende emne på forsiden, der refererer til data indsamlet i 2006. Det er fornuftigt at diskutere, om dataindsamlingens kontekst kan have påvirket resultatet, og i denne forbindelse nævnes det, at undersøgelsen gennemføres i "efterdønningerne af Muhammedkrisen og midt i et folketingsvalg". Det må dog fremhæves, at undersøgelsen gennemføres ca. halvandet år efter, at krisen toppede, hvorfor det er svært at argumentere for, at vi befandt os midt i det oprørte hav, da spørgsmålene blev stillet.

Politik frem for person

Finn Janning, Barcelona

Statsminister Anders Fogh Rasmussen repræsenterer et parti og en politik. Det er de fleste enige om. Skulle han vælge at overdrage sit erhverv, vil en anden repræsentere samme system, samme politik. At denne mulige rokade møder så meget kritik fra oppositionen skyldes angiveligt en ulidelige dyrkelse af personen, ikke politikken. Dette er tidstypisk. Alligevel håber jeg, at Socialdemokraterne er mere end Helle Thorning-Smidt. Hvis ikke, så ser det ikke lige frem lyst ud. Der er generelt mange frontløbere og glamourøse personer i dansk politik. Desværre løber de fleste tomhændet rundt, uden visioner, der formår at række lidt ud over næste valg.

Det er vel stadigvæk det bedre politiske alternativ, som skal vælte regeringen, og ikke et spørgsmål om regeringen skifter personen i førerjakkesættet ud med en anden.

Pakistans regering i USA's tjeneste

Suliman Lamrabet, Brønshøj

I denne måned kom det frem i amerikanske og pakistanske medier, at den pakistanske regering tillader USA at benytte landets luftbaser til at gennemføre luftangreb i provinsen FATA (Federally Administered Tribal Areas). Således smuldrer de sidste rester af den pakistanske regerings visne figenblad i form af måneders forsigtig kritik af USA's bombemassakrer inden for Pakistans grænser. Ydermere rapporterede det britiske The Times, at USA i hemmelighed har fløjet de ubemandede droner fra Shamsi luftbasen i Pakistans sydvestlige Baluchistan-provins tilbage fra år 2006. Altså er der tale om en fortsættelse af Musharrafs lydige marionetforhold til USA, særligt hvad angår bekæmpelsen af islamiske kræfter. Det pakistanske regime er fuldt involveret og medvirkende til myrderierne på egne borgere. Samtidig med dette grænseløse forræderi forsøger den pakistanske regering at spise muslimerne af i Malakand- og Kohistan-distrikterne med indførelsen af kosmetiske ændringer i retssystemet med nogle få shariah-love, som implementeres uden for deres kontekst i en tilstand af fattigdom og nød, blot for at opnå en midlertidig fred med de lokale muslimer for at frigøre militære ressourcer til tjeneste for USA, dvs. til yderligere bevogtning af grænsen til Afghanistan, hvortil Obama nu sender 17.000 flere besættelsestropper.

Sammenhæng

Erik Jørgen Hansen, professor i uddannelsessociologi

Til Martin Munks læserbrev den 25. februar er kun at sige, at naturligvis er der en ren statistisk sammenhæng mellem forældres indkomst og deres børns uddannelseskarriere. Alene fordi akademikere tjener meget mere end ikke-faglærte.

Refbys korrektion

Preben Wilhjelm

Det af Robert Refby (Inf. 28. februar) omtalte dyrtidsindgreb fandt sted i december 1967 og førte til regeringens fald og SF's spaltning. Hvad jeg omtalte i kronikken 27. februar var, at en medvirkende årsag til, at SF's venstrefløj fik flertal på kongressen et halvt år tidligere, var momsforliget, som var et brud på SF's valgløfter.

Sodpartikler

Solveig Czeskleba-Dupont, Hvalsø

Måske er brændeovnsfyring alligevel ikke så uskyldig, som energiministeriets talsmand, Finn Bertelsen, mente på mødet om "Brændeovnsfyring, helbredseffekter og klimaneutralitet" hos Det Økologiske Råd torsdag den 26. februar.

Samme dag skrev Information, at UNEP's 2009-rapport advarer mod sodpartikler fra forbrænding af fossile brændsler og biomasse. De små, sorte partikler "bidrager til den globale opvarmning, dels ved at opsuge varme og derved opvarme atmosfæren, mens de er i luften, og dels ved at mørkfarve is og sne, hvorved mere varme optages frem for at blive reflekteret tilbage i verdensrummet".

Set i det lys er det interessant, at opvarmning med træ i danske husholdninger årligt bidrager med 17.000 tons sodpartikler til atmosfæren på vore breddegrader, dvs. 60 pct. af de direkte udsendte partikler fra danske kilder. Samtidig forurener brændeovne mere end 100 gange så meget med sodpartikler som naturgas- og biogasfyring pr. energienhed.

Før klimakonferencen til december gør ministeriet klogt i at se nærmere på dette aspekt for at kunne være på forkant med de nyeste internationale rapporter.

Obama og fjendens ærinde?

Jørgen Hagmund, Køge

Tv-avisen har de seneste dage meddelt, at Amerika trækker sine kamptropper ud af Irak den 31. august 2010. Denne meddelelse kan kun betragtes som et knæfald for de kræfter, der i Irak bekæmper de amerikanske besættelsestropper.

Da oppositionen i Danmark tidligere forlangte, at den danske regering fastsatte en dato for tilbagetrækning af danske tropper, hørte den danske befolkning gang på gang fra ministre, fra afrettede venstrefolk og ditto konservative, at fastsættelse af en sådan dato var at gå fjendens ærinde. Socialdemokrater, Folkesocialister, Radikale og medlemmer af Enhedslisten blev nærmest beskyldt for at pleje Talebans interesser.

Det må derfor være naturligt og forventeligt, at den danske regering med Fogh i spidsen protesterer kraftigt over for den amerikanske regerings beslutning.

Fogh kan eventuelt tage protesten med, når han søger stillingen som NATO-chef i Washington.

Den røde bøf er en hellig ko

Henrik Poulsen, Birkerød

Tak til Information for artiklen 28.2 om vegetarisme og drivhusgasser og især holdningerne hertil. Som skabsvegetar bliver jeg jævnligt forbløffet over hvor stærke fordomme, der findes på dette uskyldige område. En væsentlig sag at bringe frem. Man kunne også nævne salmonellaproblemet. Smittekilden er næsten altid kød.

Myten om svin

Jette Rosenkvist, Vojens

Danske Svineproducenters helsidesannonce i dagspressen den 27. februar med et konstrueret billede af en glad gris med krølle på halen afslører i en nøddeskal annoncørens manglende troværdighed: Over 99 pct. af alle danske svin får - i strid med lovgivningen - halen klippet af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her