Læserbrev

Livsnydernes tvivlsomme hævntogt

14. marts 2009

Der tales og skrives for tiden meget om sundhed. De sidste par år har en regulær sundhedsbølge bredt sig over Danmark, og et væld af råd om sund levevis har fyldt aviser, boghandlere, tv-udsendelser, radioprogrammer, netsider m.m. En sådan udvikling kalder naturligvis på en modreaktion, og den har vi de sidste uger fået for fuld udblæsning.

Nogle føler sig voldsomt provokeret af sundhedsbølgen. Tilstrækkeligt provokeret til at beskylde udviklingen for slet ikke at handle om sundhed og til at være decideret usund. Udpluk fra de sidste par ugers dagbladsdebat:

Forfatter Jørgen Munck Rasmussen taler om sundhedshysteriet som en ny religion og beskylder de sundhedssøgende for at være bange for livet. Teologerne Svend Bjerg og Palle Steffensen taler om en sundhedskrig, der bygger på tryghedsnarkomani, kontrolmani og moralisme og beskylder de sundhedssøgende for at være bange for både livet og døden. Foredragsholder og forfatter Carsten Graff taler om moderne askese på grænsen til sundhedsfascisme og argumenterer for, at det er decideret livsfarligt at lytte til sundhedsråd og kosteksperter.

Jeg savner nuancer. Mine erfaringer er, at mange danskere forholder sig til deres sundhed på den måde, at de lytter til diverse råd, afprøver nogle af disse, mærker efter, indsamler erfaringer, afvejer fordele og ulemper, og træffer et reflekteret valg om hvilken balance de ønsker at efterstræbe i deres liv. Så kunne der ikke også være tale om, at danskerne simpelthen i stigende grad er begyndt at træde ud af den passive patientrolle og selv tager initiativer for at bevare et godt helbred så længe som muligt?

Vi skal selvfølgelig passe på, at sundhedsbølgen ikke bliver formynderisk. Eller tager patent på det gode liv. Men det gælder begge veje. Sundhedskritikernes argumenter og tolkninger bliver voldsomt stereotype - sagen fremstilles som om der kun er to muligheder: Enten er man livsnyder med adgang til livets sande værdier, eller også er man helsefanatiker med udpræget livsangst.

Der er naturligvis tilfælde af helsefanatisme, ligesom der er tilfælde af overdreven livsnydelse. Begge dele kan vel være usundt. Men i min optik tyder alt på, at der er tale om enkelttilfælde. Og det er ikke særligt konstruktivt at ophøje enkelttilfælde til at være generelle tendenser. Det minder om et decideret hævntogt - en mærkelig personlig vendetta over for den stigende gruppe af danskere, der forsøger at tage et personligt ansvar for deres egen sundhed. Samtidig med at de nyder livet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Gerstrøm

God helse giver livsnydelse. At spise de sunde ting, de nødvendige sunde ting, som man mangler i en typisk kost. Fiskeolie, (omega-3), f.eks. hørfrøolie, hybenpulver der modvirker gigt, masser af frisk hvidløg og ingefær, nul sukker, gode fedtstoffer som smør. Og masser af råkost.

Det farligste man kan gøre er at gå til lægen, og tage den ordinerede medicin. Det skråplan fører kun nedad. F.eks. statinerne, der gives ved højt blodtryk. De giver muskelskader, og den vigtigste muskel er ... hjertet.

Svend Erik Sokkelund

Og så er det altid klogt at være opmærksom på, hvem der tjener (sommetider stygt!) på alt helsehejset, kostilskuddene, gurubøgerne & ugebladsartiklerne og så bruge sin sunde & kritiske fornuft.

Ole Gerstrøm

Til Svend Erik Sokkelund,

Du vender proportionerne på hovedet. Dem der tjener millioner er lægerne. Medicinalindustrien tjener milliarder. Deres patienter bliver mere og mere syge.

"gode fedtstoffer som smør"

Sludder. Prøv du at kigge på varedeklarationen: smør er proppet med mættede fedtsyrer. Indtag af disse giver dårlig cholesterol-tal (mere LDL-cholesterol) og dermed øget risiko for åreforkalkning.

Den med at undlade at gå til lægen pga. en eller anden dunkel konspiration... haha whatever! Det farligste man kan gøre, er følge dit råd, og vinde sig en blodprop i hjerne eller hjerte før tid.

Må jeg i øvrigt spørge, hvad ræsonnementet bag den nærmest fanatiske undgåelse af sukker skyldes?

Peter Engelbrecht

Hej med jer,

80/20 reglen. 80 % sund livsstil og 20% kage, slik, øl, vin og alt det som bør indtages med måde.

Ole Gerstrøm

Kære Richard,

Din påstand:

"Med et almindeligt og varieret sundt kosthold behøver man ikke tilskuddene disse firmaer selger"

Forekommer at være udokumenteret.

Mona Blenstrup

Kære Ole

Er der dokumentation uden for de særlige cirkler af helsefeaks og fanatiskere på, at tilskud er nødvendigt?

mange mennesker oerdosserer deres vitamintilskud og børn bliver hvert år indlagt med symptomer foranlediget af for mange vitaminpiller.

Og alt for mange danskere mere end dobgeltindækker sig med diverse tilskud, hvilket ikke giver dem et sundere liv.

Ole Gerstrøm

Kære Mona,

Du snakker uden om, hvis du relaterer til Richards påstand.

Og der er masser af dokumentation for vigtigheden af kosttilskud. Vi kan starte med D vitamin, C vitamin, selen ...

Ole,

hvis al dokumentation kommer fra enten producenter af tilsætningsstoffer eller læger der bliver betalt af disse producenter, så...

Mennesket har fint overlevet uden disse tilsætningsstoffer med en varieret og balanceret kost.

Mona Blenstrup

Netop D viatmin skal man ikke overdossere, C vitamin bør man ikke indtage i store koncentrationer, hvis man har forskellige ukendte blodsygdomme. Min datter har en gendefekt, hun ikke kendte. Hun må ikke få c viatmin overhovedet. Og den defekt er ikke sygelig og blev ved et tilfælde opodaget.

I almen praksis læs lægeugebreve og andre tilgængelige publikationer, fremhæves det ofte, at man skal passe på med overdossering af vitaminer.

Den gængse tese blandt fanatisker er, at alt kosttilskud snyder lægerniddelproducenterne for indtjening og stsyrker mennesket.
Men den er ubegrundet.

Frem for at nævne kost og kosttilskud som et sundhedsfremmende og sygdomsnedbrydende element, skulle man hellere fokussere på motion.
Motion har den egenskab, at den bidrager til knogle og muskeldannelse.

Hellere cykle og gå til arbejde end kompensere med kosttilskud.
Og selvfølgelig undlade at vælte sig i fede sager, sukkerholdige drikke og andre direkte skadelige stoffer.

Men måske det hele handler om, at vores mad bliver ringere og ringere. Den mangler vitale vitaminer og andre for os så vigtige sager.
Tamt kyllingebryst med 40 % vand for eksempel.

Med måde er alting som regel godt.

Ole Gerstrøm

Thomas,

Nej, mennesker overlever ikke fint. Den generelle sundhedstilstand er blevet markant forringet de sidste 50 år.

Masser af sygdomme viser nogle uhyggeligt stigende kurver.

Ole Gerstrøm

Mona,

Et generelt problem er, at man får for lidt D vitamin. For lidt sol om sommerenr, og alt for lidt tilført gennem munden i vinterhalvåret.

Denne mangel giver forøget risiko for kræft.

Ole Gerstrøm

Kære Richard, du snakker udenom, jeg gentager:

Din påstand:

"Med et almindeligt og varieret sundt kosthold behøver man ikke tilskuddene disse firmaer selger"

Forekommer at være udokumenteret.

Ole Gerstrøm

Kære Richard F,

Du vil ikke fortælle hvad du hedder. Dermed er du ikke en seriøs debattør, for det giver dig mulighed for hvad som helst, uden at ansvar kan gøres gældende.

Som f.eks. at anføre (om min påstand: Det farligste man kan gøre er at gå til lægen og tage den ordinerede medicin) .. ubegrundet, og modbevist da samtlige lægemidler der ordineres i Danmark er videnskabelig bevist virksomme)

Dette er rent vrøvl. Tusinder af mennesker dør hvert år her i landet som følge af korrekt lægelig behandlig. Har du nogensinde ordineret lægemidlet Vioxx? Dette "videnskabeligt beviste" giftstof kunne uden varsel skabe indre blødninger.

Og så den bedste, hvor du jo citerer danske myndigheder: "Kosttilskud kan ikke forebygge eller helbrede sygdom." Det er jo ren Rasmus Montanus. Det har intet med videnskabelig metode at gøre.

Så lad mig få dit fulde navn og tlf. nr., så kan vi fortsætte debatten. Mit fulde navn er som anført, tlf. 4589 0795.

Ole Gerstrøm

Kære anonyme Richard F,

Du taler om konsensus blandt læger. Det er jo tavshedens konsensus. For hvis man taler imod autoriteterne bliver man fyret. Spørg bare hos
http://dsly.dk/ Dansk Selskab til sikring af Lægers Ytringsfrihed, formand Niels Høiby.

Jo, jeg begik en fejl ved at nævne de meget brugte statiner if forbindelse med højt blodtryk. Statiner bruges mod kolesterol. Pointen her er statiners bivikninger med muskelskader m.v., og risiko for vor vigtigste muskel, hjertet. Kig så på statistikkerne for hjertesygsomme siden statiner blev indført.

Og det er da rigtigt, at levealderen er steget de sidste 50 år. Den væsentligste årsag er nok penincillin, som jeg bestemt ikke vil kritisere. Men så er der alle de andre lægemidler med negligerede bivirkninger, og den deraf følgende skrækkelige generelle helbredstilstand. I den danske befolkning har 1,8 mio. kroniske sygdomme.

Der er den farlige nervegift kviksølv, som tandlæger har fyldt folks tænder med. Der er vacciner med skadelige konserveringsstoffer, som nok må være årsagen til den uhyggelige stigning i antallet af autister. Det ser ud til, at børn, der ikke bliver vaccineret, ikke bliver autister.
Det skønnes, at bivirkninger ved medicin giver 100.000 hospitalsindlæggelser årligt. Og så er de 6.000, der hvert år dør her i landet, som følge af KORREKT LÆGELIG BEHANDLING.

Ole Gerstrøm

Kære anonyme "Richard F",

Vedr. Dansk Selskab til sikring af Lægers Ytringsfrihed.

Jeg synes du skal gå ind på selskabets hjemmeside http://dsly.dk/ og læse om de åbne og skjulte overgreb på ikke konforme læger. Din bemærkning ovenfor om formanden Niels Høiby, tyder stærkt på, at du overhovedet ikke har sat dig ind i emnet.

Ole Gerstrøm

Kære anonyme "Richard F",

Ang vaccinationsskader, er der utallige beretninger om forældre, der har et sundt barn, som straks efter en vaccination får helbredsmæssigt problemer. Når forældrene så prøver at melde skaden, bliver de afvist, og får at vide, at de ikke kan bevise nogen sammenhæng.

Disse mange beretninger er en klar indikation af, at de officielle statistiker ikke er pålidelige.

Ole Gerstrøm,

der er bare et problem: Danske børnevacciner indeholder ikke længere Hg-baserede konserveringsmidler. Men autisme-raten forbliver den samme. Så det "sammenhæng" kan vist trygt lægges i anekdote-skuffen.

Ole Gerstrøm

Thomas Holm,

Det lyder godt. Ikke mere kviksølv (Hg) i børnevacciner. Men i voksenvacciner?

Og der findes også andre skadelige konserveringsstoffer.

Men det afgørende er, at forældre bliver afvist, når de vil anmelde en vaccineskade.

Ole,

det var da godt nok et meget undvigende svar. Din konspirationstori om autisme-vaccine bliver modbevist og vupti, så bliver den lige drejet andensteds hen.

Faktisk kan jeg hilse og sige at i autistiske børn er Hg-belastningen mindre end i ikke-autistiske børn. Så man kunne fristes til at konspirativ påstå Hg beskytter mod autisme... http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12933322

Samtidigt er der jo også vist et sammenhæng mellen regnvejr og autisme: jo mere regn i dit område, jo mere autisme: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18981350

Hvad der angår vaccinationsskader, så gennemførtes der lige her i Danmark i 2002 en undersøgelse om det. Ud af 537,303 undersøgte børn fik 440,655 den såkalste MFR-vaccine. Der kunne ikke findes nogen forskel i autisme-raten blandt vaccinerede mod ikke vaccinerede børn. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12421889

Så det er et absolut minimal-problem der gerne bliver blæst stort op. Og mærkeligvis har næsten alle der snakker meget om vaccine-skader og Hg-belastning lige også et godt tilbud for ens helbred i webshoppen, som e.eks. chelat-terapi til x-antal kr. At denne terapi-form er lige så farlig som det problem den påstår at løse er så noget andet.

Autisme er en alvorlig sygdom og skal behandles ordentligt og med respekt for den ramte. Specielt i børn tager forældre det hyppigt så personligt at de vil og skal finde en eller anden årsag til det, lige for at kunne pege på nogen, at sige det ikke er deres skyld. Hvilket det nu i de absolut færreste og sjældenste tilfælde er, men sig det til dem der hvisker og tisker bag barnets og forældrenes ryg om dårligt blod. Alt for hyppigt bliver det udnyttet og en ret lang-trukken cause-and-effect bliver postuleret om vacciner.

Ole Gerstrøm

Kære anonyme Richard F,

Det er iøvrigt usandt, hvad du skriver om Vitalrådet. Man får ingen penge fra kosttilskudsindustrien eller andre industrier. Se deres hjemmeside ordentligt.