Læserbrev

Når nogle er mere lige i sundhed end andre

Debat
4. marts 2009

Dagbladet Information kunne mandag den 2. marts dokumentere, at borgere med en privat sundhedsforsikring kan springe køen til sundhedsvæsenet over. Fidusen er, at læger, der arbejder både i det offentlige og det private, skaffer patienter foran i køen. Dette sker ved, at lægerne laver forundersøgelserne og diagnosticeringen i det private, hvorefter patienterne kan springe køen over i det offentlige, og de samme læger kan herefter behandle patienterne på de offentlige hospitaler.

Ren spekulation

Ud over denne skævvridning, så får privathospitalerne op til 50 pct. mere for den samme operation som de offentlige sygehuse. Det er blevet en så god forretning at drive privathospital, at nogle læger tjener godt 10 millioner kroner om året, kunne Ugebrevet A4 vise for en måned siden. Privathospitalerne spekulerer i at skabe et pres på de underbemandede offentlige sygehuse ved at gennemføre forundersøgelsen og diagnosticeringen selv og så sende folk til operation offentligt. Her kan de offentlige sygehuse - bl.a. fordi en del af lægernes arbejdskraft lægger mange timer på privathospitalerne - ikke overholde behandlingsgarantien, og så ender operationen på et privathospital til en langt højere pris end det ville koste i det offentlige.

Til gavn for os alle

Taberne bliver de ældre, førtidspensionister, de arbejdsløse og andre borgere, der ikke kan få en sundhedsforsikring. Taberne bliver også skatteyderne, hvis penge går til behandlinger til overpris på privathospitalerne. Det er derfor på tide at sætte en stopper for favoriseringen af privathospitalerne. Skattefradraget på de private sundhedsforsikringer skal droppes, læger skal forhindres i at skaffe patienter foran i køen uden en faglig begrundelse, og sidst, men ikke mindst, skal vi sikre os et afregningssystem, der gør, at privathospitalerne ikke malker det offentlige. De penge, man får ud af det, kunne passende bruges til et bedre offentligt sygehusvæsen - til gavn for os alle sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kaarup

Tak for en god artikel.