Kommentar

Denne tirsdag står truslen mod planeten...

... på programmet i København som aldrig før. Men et er program at lægge, noget andet planeten som bæredygtig at føre
10. marts 2009

I dag slår Københavns Universitet (KU) Bella Centrets døre op for sin storstilede tredages klimakonference med et i denne by aldrig før set opbud af internationale dignitarer under ledelse af selveste Anders Fogh Rasmussen.

I skrivende stund endnu statsminister i Danmark og - hvis han til december stadig er det - kommende vært for det endnu større globale topmøde i sammen København, hvor alverdens statschefer med måske selveste Barack Obama i spidsen skal afværge klimatruslen mod planeten. Den største udfordring, menneskeheden nogensinde har stået overfor, som FN's generalsekretær har udtrykt det.

Al ære og respekt for KU's initiativ og imponerende program - og for de studenter, som i sin tid fik pirket til det fornemme lærdomssæde, så der omsider begyndte at ske noget som helst.

Nu sker der så meget, at det næsten får et Louisiana-møde i aften om biologen Jesper Hoffmeyers nye bog Tro på tvivl til at blegne, men man skulle kende Hoffmeyer meget dårligt, om det ikke også kommer til at handle om menneskehedens selvdestruktive omgang med sit eget ophav. Naturen selv overlever natur-ligvis, spørgsmålet er kun, hvor mange levende naturskabninger, der gør det?

At lanceringen i eftermiddag i Det Kgl. Biblioteks Karens Blixen-sal af en af vore egne klima- og energi-dignitarer Klaus Illums nye bog Om-tanke - Ved vendepunktet ved vækstens grænser vedrører menneskehedens hidtil største udfordring - siger sig selv.

Vi har 20 år maksimalt

Samme Klaus Illum kommenterer i dagens avis på side 20 KU's megaprogram:

"Konferencen giver de 1.000 deltagende forskere lejlighed til at mødes og udveksle synspunkter og betragtninger angående de emner, de hver især beskæftiger sig med. Men at det atomiserede, svagt strukturerede programs ordvekslinger skulle udkrystallisere sig i en form, der udstikker velbegrundede strategiske retningslinjer for politiske beslutninger, er det svært at forestille sig." Læseren opfordres - om ikke allerede sket - til selv at konfrontere sig med Illums betragtninger.

Der slutter med denne salut: "Der er folk og politikere, der endnu ikke er blevet klar over, at vi i løbet af de næste 20 år stort set skal afvikle vores fossile brændselsforbrug og vores klimabelastende landbrug. Det kan klimaforskerne hjælpe med til at slå fast - på én dag. Derefter burde det handle om, hvordan vi får iværksat afviklingen på en konstruktiv måde. Men så bliver det for alvor politisk. For så er spørgsmålet ikke, hvad vi skal opnå, men hvordan vi i praksis skal bære os ad. Desangående har Fogh Rasmussen og hans regering ikke nogen bæredygtig politisk platform. Efter at markedets usynlige hånd har ført os på afveje."

På den baggrund må det være på sin plads uden falsk beskedenhed at nævne Informations eget bidrag til tirsdagens 'festligheder':

"Truslen mod planeten - endnu har vi tid at stille om." Den Femte Salon, etableret i samarbejde mellem Information, DK4, Hovedstadens Oplysningsforbund og Turbulens.net og Ingeniørforeningen inviterer i aften til forelæsning med James Hansen, chef for NASA Goddard Institute i Ingeniørforeningen kl. 19.30. (Men mødet er desværre allerede overtegnet).

Naturen er god mod os

For om denne Hansen, der for nylig har modtaget den højeste hædersbevisning fra American Meteorological Society for sine "enestående bidrag til klimaforskningen" er at sige, at han i hvert fald ikke bruger sin videnskab til at holde sig behovet for at få afviklet vores fossile brændselsforbrug og vores klimabelastende landbrug på afstand.

Tværtimod. For ham, måske den måske mest distingverede af alle KU's dignitarer, er netop benhård, iskold naturvidenskab nu mere end klar og entydig nok. Til at kræve praktisk politisk-økonomisk handling.

For eksempel beslutte lukning af alle eksisterende kulkraftværker inden for 20 år og opfordrer til civile ulydighedsprotester - som også Al Gore gør det - mod planlagte værker.

Der er så meget godt at sige om Hansen, at det er godt, at Frie Ord skal slutte nu.

Som da han sidste sommer i en kongreshøring i USA forlangte, at koncernchefer for konventionelle energiselskaber "bliver sigtet for forbrydelser mod menneskeheden og naturen".

Ja, for hvem overgår ellers den slags i terrorvirksomhed?

Allermest betaget af James Hansen er jeg nu alligevel af en sætning i hans alarmerede og alarmerende artikel i britiske The Observer for et par uger siden: "The most threatening change, from my perspective, is extermination of species."

Ærlig talt, behøver det at oversættes? Hvorfor skal så mange andre blomster- og dyrearter dog undgælde for menneskeartens selvødelæggelse i grænseløs (økonomisk) vækst i forbrug af naturen i dens materialitet?

"Naturen er mere rar mod os, end vi er mod den," betroede mit barnebarn på syv år mig forleden. Vi burde bruge noget mere af den gave fra naturen, som glæde og taknemmelighed over den også er.

For nu at foregribe konklusionen af KU's store satsning.

Forhåbentlig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ralph Sylvestersen

Fornemmes en snert af ironi fra Ejvind?

Det gode, det sande og det smukke er ikke just i højsædet på KU - Fogh Factorys regnedrenge har besat stedet og vækst- og profitmaksimering er også her løsenet.

Midt i den alt for lune nat

Det var midt en sommernat,
jeg gik mig ud bildæk at opsnitte,
tog dog kun de dyreste og største,
håbed' den holdning ville mange smitte.

Men panserne fik mig sku’,
og de sagde: Hør Du:
Lov og Orden skal bestå,
om så Klimaet og Kloden skal forgå

Tænkte så dybt og længe derpå:
Folk og Arbejdere at tilrå’
at sabotere det hvorom man kan spå:
Det får Klodens Liv til at gå i stå.

Men panserne fik mig sku’,
og de sagde: Hør Du:
Lov og Orden skal bestå,
om så Klimaet og Kloden skal forgå

Ja ja Kim ;-) så længe du ikke snitter i dig selv... noget jeg nok er mere nervøs for at Lone Wienberg Hansen skulle kunne finde på.

Per Harry Hansen

Alle taler om vejret – og hvor er det vidunderligt, at politikerne endelig gør noget ved det!

Hvad nogle – på et tvivlsomt teoretisk grundlag - tror, man kan opnå:
at stoppe subsidiært forhale eller formindske jordens opvarmning, idet det måske ikke er så godt, at jorden bliver varmere, hvad den forresten måske slet ikke bliver, det hele er lidt schizofrent.

Hvad man faktisk har opnået:
CO2-kvoter. Produktion af CO2 er blevet gjort syndig. Man kan købe aflad ved at handle med CO2-kvoter. Når det er det, politikerne vil, kan man oven i købet beskatte dem!

Hvad man måske er på vej til at opnå:
Danmark får æren af de forventede strålende resultater af den store klimafestival i Danmark senere i år. Afholdelsen af konferencen vil producere uanede mængder af CO2, men det er der nok tilgivelse for. Der vil blive trykt mange lange rapporter i tonsvis af eksemplarer, men man kan jo altid plante flere træer til produktion af mere papir.

Én ting, omend mindre vigtig, har man allerede opnået: Forfatteren af disse linier bliver sammen med sine meningsfæller (de findes, tro mig) betegnet som klimafjender.

Hvordan mon man vil se tilbage på det her klimaspektakel om tyve år?

Hvilke politiske spørgsmål er det, vi ikke tør eller vil bringe på bane, siden vi spilder så megen åndskraft på noget, som er uden for politisk rækkevidde?